Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Učení se svářečkou - sváry

Od: franko odpovědí: 52 změna:
Dobrý den,
učím se svařovat s trafo svářečkou Scheppach WSE 3200,
pomocí plněného drátu.
Zkoušel jsem prozatím dělat housenky na 2mm jeklu. Plochu jsem očistil i bod ukostření a stejně mi to prskalo a nebylo možné udělat pěkný svár.
Nenašel by se tu někdo, kdo by poznal podle obrázku svárů, co dělám špatně?
Svařoval jsem na 45A, druhá poloha 90A se mi zdála už hodně a s plněným drátem 0.9mm
Je to tato svářečka
svarecky.heureka.cz/...
Děkuji

Učení se svářečkou - sváry
Učení se svářečkou - sváry #2

52 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Chodíte pořád dokola, od minima k maximu. Vykašlete se na nějaké prskání na pozinkovaný výfuk, tam to fakt jde špatně a sežeňte si kus plechu tak 4-5 mm a na něm dělejte sváry. Zkoušet nastavení, po malých kouskách pootáčet nastavením rychlosti drátu. Hubici držet oběma rukama, to je při učení základ. Až zvládnete pěknou housenku na rovném nerezatém plechu, tak potom můžete zkoušet kouťáky a ještě později slabostěnné jekly s provařením. Ale to nebude za dvacet minut. On si každý myslí, že to podle reklamních obrázků dá každá modelína, ale opak je pravdou. Zkoušet, zkoušet, zkoušet! Odkud jste, nejtepší je se k někomu podívat.

doplněno 18.07.21 12:06:

svarecky.com/...

franko
hodnocení

Hmm máte pravdu, seženu nějaký silný materiál a budu se učit zkoušet dělat housenky a zkoušet nastavení svářečky.
Snad to po časem půjde i s touto svářečkou, když někteří píší, že je špatná.
Dám poté zase fotky jak mi to jde nebo nejde :)

hodnocení

2x

Zváračku si najmä vyberte podľa dostupnosti servisu vo vašom okoliu. Volil by som vaše české výrobky,ktoré majú aj dobrý servis. Na výber je Most, Omicron alebo Kuhtreiber. Zváračku si potrebujet zvoliť podľa toho,čo chcete zvárať. Ak výfuky,tak potom ceočko,ak len jakle,tak postačí elektroda. Záleží aj na vašej cenovej relácii. Potom sú tu kombinované stroje,kde je všetko v jednom a použijete to,čo potrebujete. Dám tip napr. na Omicron,výber značky a stroja je na vás.

invertor: eshop.omc.cz/... , eshop.omc.cz/...

Ceočko: eshop.omc.cz/...

Multifukčné: eshop.omc.cz/... , eshop.omc.cz/...

Myslím,že u tyých ostatných výrobcou sú aj zváračky,kde je tiež možné použiť aj ten trubičkový drôt.

asd1
hodnocení

1x

Špatně je celá ta mašina. Od laciný sr. zázrak nečekej (a ještě ani neni levná..)

Jestli to můžeš vrátit do 14 dnů tak to vrať, jinak sběrný dvůr nebo na bazoši zkusit najít hejla..

break

Dráha mašina z tebe mistra neudělá. Z nouze jsem si koupil laciný COčko, abych nemusel všude přetahovat svoji velkou a těžkou svářečku. Po chvilce jsem ji vychytal mouchy a s trochou trpělivosti se s ní dělá slušně

asd1

Ta neni laciná ve smyslu ceny ale kvality - čínská sračka. Je to obyčejný trafo a ještě odlehčený (ošizený) co to jde - viz zapalovací napětí a zatěžovatel.. Schválně se koukni pod dekl jak a z čeho to je vyrobený *blee*

To máš jak laciný bity z Kauflandu (a taky zrovna levný nejsou) - místo povolení šroubu se ti akorát zkroutí do vrtule *smich*

break

Takovou jako zálohu mám doma. Jde s tím pracovat se slabším materiálem

@asd1

@break

Mám mimo jiných i svářečku na plněný drát z LIDLU a svařuje dost slušně

začínal jsem na obyčejném trafu z bazaru za 1000Kč, šlo to hůř bez "blbuvzdorných funkcí" anti stick ,hot start, arc force , ale jsem za to rád, svářeč je ten, co vezme do ruky i laciný stroj a zvládne přijatelně svařit

break
hodnocení

1x

Nastav si správně mašinu. Zkus prvně body, když vychytaš samotný bodování, tak pomalu a s citem zkus navazovat v půlměsíčku a táhnout. Taky to chce mít správně sklon a držení pistole...

hodnocení

0x
Zvýšit posuv.
Stejně bude nejlepší když řekneš někomu kdo umí svařovat ať ti předvede co tvoje mašina dokáže a naučí tě základní postupy.

hodnocení

0x

Stále to môže byť rukami. Ale toto vyzerá na pomalý alebo nepravidelný posuv drôtu. Buď bude stačiť zdvihnúť rýchlosť alebo aj odladiť prítlak na kladke a bowden k hubici neohýbať v malých polomeroch. Taktiež skontrolujte všetky elektrické spoje. Pritiahnuť matice, dobre založiť spojky, atď., prípadne odstrániť skorodovaný povrch z kolíkov...

Máte správnu kladku pre plnený drôt - so zúbkami - a o správnom rozmere?

hodnocení

0x

Když ti napíšu názor svařeče amatéra - samouka, tak takovéhle "prskance" bych udělal, kdybych neměl přilbu a svařoval bych se zavřenýma očima.

Přece přes kuklu musíš vidět svar a podle toho, jak přibývá materiál tak posunuješ pistoli.

franko
hodnocení

Ten posuv můžu zkusit ještě zrychlit, to mě nenapadlo.
Ještě jsem se chtěl poradit jak správně držet tu trubici od svařovaného materiálu? Má být nějaký úhel a dotýkat se materiálu tou trubicí nebo ve vzduchu?
Děkuji
break

Sklon zhruba 45 stupňů a 5-10 mm od materiálu...

franko
hodnocení

Zkusím to a dám vědět.
Původně jsem se tou trubicí přímo dotýkal materiálu, což bylo asi špatně?
Děkuji

franko
hodnocení

Dobrý den,
tak pokračuji dále v učení se svařováním.
Zkoušel jsem sváry na výfuku, udělat přímý řez a svařit, ale i když je svářečka přepnuta na nejmenší výkon 45A a posuv drátu pomalý, stejně se mi to propaguje.
Zkusil jsem vzít latu a navařit ji.
Pak jsem zkoušel sváry na jeklu a zase zavařit přímý řez, ale uvnitř, když se podívám dovnitř jeklu, tak to není protečené, tak si myslím, že to není správně. U jeklu jsem již dával větší posuv drátu, ale pro maximálním to tzv.kopalo do trubice, po přepnutí na vyšší proud zase propagovalo.
Dalo by se napsat co bych mohl stále dělat špatně?
Děkuji<
Učení se svářečkou - sváry #3
Učení se svářečkou - sváry #4
Učení se svářečkou - sváry #5
franko
hodnocení

Fotka zevnitř jeklu když jsem zavařil řez.
Učení se svářečkou - sváry #6

Možno sa vám to nebude páčiť,no čo robíte zle je to,že používate blbú zváračku a technológiu zvárania určenú skôr pre strojové zváranie. Verte,že normálnou zváračkou na elektródy vám to pôjde lepšie a normálnym ceočkom tiež.

franko
hodnocení

Opravdu myslíte, že se s touto svářečkou nenaučím?
Jaký případný invertor by jste kdyžtak volili?
Děkuji

Podívej se na to takhle: Já mám starou trafosvářečku a mám možnost nastavit svařovací proud od 40A do 90A po krocích 10A a pak ještě na svařování silných materiálů 120A a 155A.

S touto svářečkou jsem se naučil celkem dobře amatérsky svařovat.

Když si představím, že bych měl na výběr pouze dvě hodnoty proudu, tak nevím jak bych dokázal svařovat různé tloušťky materiálů.

Co jsem viděl invertory, tak mají vždycky potenciometr, kterým si plynule nastavíš velikost svařovacího proudu.

Takže navštiv nějakou prodejnu svářeček a nech si tam navrhnout vhodné řešení a pro tebe ještě přijatelnou cenu.

To, co tady předvádíš není svařování, ale "prskání". Jestli chceš umět svařovat, tak se zeptej nějakého svářeče, ať ti to ukáže a něco k tomu řekne. A svařovat je potřeba kvalitní svářečkou. Na nějakém šuntu se amatér nenaučí svařovat. Elektrody a nastavení proudu musí odpovídat síle materiálu. Pak je třeba znát techniku sváření.

franko
hodnocení

Ty navrhované svářečky už vypadají slibně, ale představoval jsem si cenu okolo 5 tis, ale mohl bych koupit nějakou lehce použitou, to bych se do té ceny snad mohl vejít?
Ale ještě se chci stejně potrápit a koupit si svářecí drát do té mojí a ještě zkoušet.
Dá se koupit větší balení?
Na fotce je typ co jsem tam teď měl.
Děkuji
Učení se svářečkou - sváry #7

Veľkosť cievky musíte prispôsobiť otvoru v ktorom je pre hmotnosť akú max. udáva výrobca kvôli podávaču,aby to utiahol. Myslím,že 1 kg a 5 kg by to malo utiahnúť. heureka.cz/...

Zmerajte vonkajší a vnútorný priemer cievky, prípadne vyhľadajte v návode, aká najväčšia cievka sa tam vprace a kúpte podľa toho. Taktiež cievky rovnakého priemeru môžu mať rôzne množstvo drôtu - to sa už väčšinou udáva na kg. Tu už v podstate ide o cenu a je to potrebné uvážiť a prepočítať, koľko drôtu miniete v nejakom časovom horizonte - skôr ako stihne zhrdzavieť.

kare
hodnocení

0x
Sice nejsem žádný svářeč, ale nevěřil jsem vlastním očím, že tohle někdo s cóčkem dokáže. *smich*
(pozor, trubičkový drát dělá strusku a je nutná změna polarity, ale předpokládám že má svářečka jen režim jen na trubičkový...)
Vařil jsem i s podobnou Čínou, ale na plynu. Chce to nejdřív vyladit body (aby to pěkně hrálo a neprskalo) a až pak svářet housenky.
Zkuste sehnat synergickou svářečku. (Jedním kolečkem si nastavíte vše) Třeba Parkside PMSG 200 A1 nebo MOST fanmig J5 z Polska(je zde výrazně levnější). :)

hodnocení

0x

velkým problémem jsou "originální"svařovací trubbičkové dráty dodávané k těmto svářečkám

co zkusit nějakou kvalitku?

Böhler Diamo/...

ale i tohle by moihlo být lepší než doodávají ke svářečkám

Plnící trubičkový/...

rád bych poradil něco co pomůže, ale takhle od počítače je to těžký, může být hafo věcí špatně, včetně napětí u tazatele, špatné jsou prodlužováky na kterých jsou svářečky zapojeny atakdále...

franko
hodnocení

Dobrý den,
jeden z těchto drátů bych si rád koupil, snad se mi tam vleze? Byl tam původně 0.25kg, toto je 1kg.
A který volit, ten levnější nebo dražší poměděný?
Děkuji za pomoc
P.S. a pak je tu větší balení za nižší cenu: svarecky-elektrody.cz/...
Šlo by mi to tam?

franko
hodnocení

Dobrý den,
tak dostala se ke mně hodně stará trafo svářečka
Zkoušel jsem na ní vařit elektrodama 2 a 2.5 rutilovýma.
Zdálo se mi, že to s ní šlo daleko lépe, sice je to obyčejné trafo bez jakékoliv elektroniky, ale na učení to snad stačí.
Co říkáte na sváry?
Navíc jsem kousek jeklu říznul skrz a zavařil, je to dobře provařené zevnitř? - poslední fotka
Děkuji
Učení se svářečkou - sváry #8
Učení se svářečkou - sváry #9
Učení se svářečkou - sváry #10
asd1

To už je lepší.. Tady vidíš že i pravěký trafo je mnohem lepší než ta čínská parodie.. A ohledně elektrod (MMA), pokud pořídíš slušnej invertor (Gama Omicron Kitin ca kolem 5k i s kabelama), tak tim to jde řádově líp, jak zapálení oblouku tak samotný vaření.

Kompletní info najdeš na svarinfo, příprava materiálu, vedení elektrody, materiály, proudy atd. se tam rozebírají podrobně. Na webu jsou i různý videa..

Na slabý materiáli CO nebo TIG, tam je ale stroj už dražší + potřebuješ flašku s plynem..

Na dobrý svár nepotřebuješ elektroniku, ale fortel a praxi. Je ale také pravda, že lépe se svařuje stejnosměrným proudem. I sváry jsou kvalitnější.

hodnocení

0x

K vášmu zváraniu tou trafozváračkou.: Dosť sa vám trasie ruka,pohyb elektródy je nepravidelný,taký skokovitý. Neviem akú máte kuklu a či vidíte dobre do zvaru. V oblúku by ste mali vidieť tekutý kov a tekutú strusku,sú trochu inej farby. Pri zvárani vám struska nesmie predbehnúť ten kov.

franko
hodnocení

Ano rukou zatím nedokážu dělat rovnoměrně stejné a stejně rychlé pohyby, to chce asi čas :(
Ten tekutý kov a strusku při svařování nevidím, nedokážu to vůbec rozlišit, nešlo by to ukázat na nějakém obrázku? Aby jak píšete struska nepředbíhaha kov?
Používal jsem zatím rutilové elektrody.
Děkuji
zaseja

Podle vzhledu svaru to vypadá, že máš elektrody R-113, ty jsou na svařování tenkých plechů a líp se u nich dostává struska do sváru a neprovařují tolik do hloubky.

Zkus R-117, ty jsou lepší na konstrukce, provařují víc do hloubky a struska jde líp ven.

Možná máš moc světlý sklo kukly a nevidíš ten rozdíl v barvě strusky a roztavenýho železa a nebo sis toho rozdílu ještě nevšimnul, dokud to neuvidíš, tak nemáš šanci postoupit dál.

Pohyby do stran, rychlost pohybu dopředu a náklon elektrody se nedají pořádně naučit a vysvětlit, jsou pokaždé jiné, podle toho, jak se chová ta žhavá loužička pod elektrodou, to je automatický proces mezi okem, rukou a mozkem a to ti dá jenom dlouhá praxe, ale i tady je potřeba mít k tomu trochu buňky.

Je to přesně obráceně. R-117 jsou na plechy (nedělají tak velký žár) a na krabici je to i napsaané a R - 113 na to ostatní, silnější materiály a konstrukce.

zaseja

Tak se zdá, že jsem si to v hlavě po těch letech přehodil

hodnocení

0x

pro tazatele:

Jsi si jistý, že se chceš učit umět svařovat? Opravdu se jedná o dlouhodobou cestu, aby to za něco stálo a byl bys schopen svařit "cokoliv" v "jakékoliv" poloze. Život je velmi krátký, možná je lepší se věnovat tomu, co člověka živí a v tom být lepší a lepší, než zkoušet být ferdou mravencem.

Já včera svařoval "na koleni" nejdřív jeden malý heftovací svar-takový bobek, ťukáním jsem to přesně vyrovnal, aby byla svařovaná věc na svém místě, z protilehlých stran dal další dva body a pak to svařoval v ruce vestoje, neměl jsem možnost mít stůl a svařovat na zemi se mi nechtělo. jednou rukou držel svarek, druhou elektrodu. Výhoda je v tom, že si můžu natočit svarek jak chci, svařovat do kopce, aby struska odtékala a nepletla se do svaru.

Zkus elektrody od různých výrobců, to je taky pak rozdíl.

break

Přečti si to po sobě a vykašli se na auta

hodnocení

0x

ER 117 je na tenké plechy, jen bych doplnil, že někdy mohou být označeny jako "6013"což je značení "american welding society"mělo by se jednat o jedny a ty samé elektrody, nebo elektrody s podobnými vlastnostmi. Někdo totiž 6013 uvádí jako alternativu k "ER 117"

ER117.pdf (svarec/...

Dle technického listu by mělo jít s ER117 svatřovat v různých polohách, mně se však lépe polohuje s "bazickými"ESAB 48

franko
hodnocení

Dobrý den,
ano teď mám elektrody R-117, pokud jsou na plechy tak do jaké síly? Já svařoval housenky na jeklu 2.5mm. Tyto elektrody mi doporučili v železářství, když prý mám obyčejné trafo na svařování, ale mohu zkusit i ty druhé.
Děkuji

Zatím jsi nenapsal z kterého konce republiky jsi. Třeba někdo z rádců je blízko a byl by ochoten ti poradit nebo se podívat na to jak svařuješ.

Já jsem teď o víkendu dokončil výrobu takových hrábí za teru. Všechno co jsem svařoval, tak bylo elektrodou ER-117 a trafem bez usměrňovače. Pouze podle prostoru, který chci svarem zaplnit si vybírám menší nebo větší průměr elektrody.

Svařoval jsem plocháče, jekle, úhelníky, kulatinu, trubku.

Některé svary se mi povedli, některé jsem pokazil, že jsem vyrobil svar pouze na jedné straně a odklepnutí strusky jsem zase viděl nespojené části, Tam jsem musel udělat ještě jeden svar větším proudem, abych původní svar roztavil a spojil obě součásti. Při svařování trubky s dvoumilimetrovou stěnou jsem si nepohlídal elektrodu a v jednu chvili jsem elektrodu zastavil. Tím jsem trubku příliš ohřál a propálil.

Ten jäckel by měl jít svařit. Záleží ale, jakou stěnu má. Podle toho použít R-117 průměr 1,5, nebo 2, nebo 2,5. To všechno se zjistí praxí. Ty elektrody R-113 to budou propalovat, jsou na silnější materiály. Dělají větší žár.

break

Nauč se prvně s tím tvým COčkem a pak zkoušej dál. Vše je o rukách a praxi

franko
hodnocení

Dobrý den,
tak jsem se ke svařování opět konečně dostal.
Koupil jsem nový snad lepší svářecí drát do té mojí čínské svářečky Scheppach WSE3200, výsledek je opět neuspokojivý. Teď nevím jestli mi to opravdu vůbec nejde, nebo je to tou svářečkou.
Chtěl bych se naučit základy svařování a jak potřebuji, tak si něco svařit ať už by to byla nějaká branka na chalupě nebo trubka výfuku na autě.
Děkuji za vaše příspěvky
Učení se svářečkou - sváry #11
Učení se svářečkou - sváry #12
break

Návarky a nátavky.To je rukama. Seš netrpělivej a nevíš co děláš, ale nevěš hlavu. Nemusíš být dobrý svářeč, když jsi dobrý brusič.

zaseja
hodnocení

0x

Za 50 dní ses nenaučil vůbec nic, kdepak asi bude chyba?

Zkus si pustit aspoň tohle video, sice nemá tak úplně pravdu, ale jako základ by se ti to mohlo hodit.

franko
hodnocení

Moc užitečné video, ještě budu trpělivý a zase se ozvu

franko
hodnocení

Dobrý den,
podke videa od @zaseja se mi podařilo svátečku nastavit a housenky už zvládám celkem dobře - první fotka.
Chci se teď poradit jaký je postup při svařování materiál k materiálu, třeba jekl k jeklu, dám ho k sobě a je tam úhel 90°
Přikládám fotky.
Děkuji
Učení se svářečkou - sváry #13
Učení se svářečkou - sváry #14
Učení se svářečkou - sváry #15
zaseja

Nechci tě urazit, ale vypadá to, že na to nemáš asi vůbec buňky.

Za tu dobu co to zkoušíš bys už měl zvládat udělat na rovině aspoň rovnou housenku, stejnoměrnou na šířku a i na výšku,

zatím je to něco divnýho.

Je vidět, že nezvládáš udržet rovný směr, nezvládáš udržet pohyby do stran na stejné úrovni a ani se ti nedaří dodržovat stejnou rychlost pohybu dopředu.

U toho kouťáku je vidět, že na to buď v kukle nevidíš a nebo že nemáš dostatečný orientační smysl udržet se mezi dvěma stěnama sváru tak, aby se ti tavily oba materiály najednou, lítáš z jednoho na druhý jakoby bez rozmyslu, jako bys na to neviděl. Můžeš dělat pohyby ze strany na stranu, ale musíš to uhlídat, aby tam byla nějaká pravidelnist a plynulost, jako ty bych to neudělal ani naslepo.

Trénuj dál.

Je to "oprskané" a s kvalitní svárem to nemá nic společného. A pak, nejde jen o "housenku", také o kvalitu samotného provaření materiálů, aby se to neulomilo. Zřejmě na to nemáš, nebo nejsi schopen se to sám naučit. Zkus svářečský kurz.

franko
hodnocení

Ono ty housenky z té první fotky nejsou moc dobře vidět, ale myslel jsem si, že je to již daleko lepší.
Chci se poradit jaké pohyby nebo spíš jak se vaří ty kouťáky a jak něco k něčemu?
Dělá se pořád jen pořád ta samá housenka jak jsem se ze začátku učil, jen z jednoho materiálu na druhý?
Děkuji za vysvětlení

franko, svařování není jako vaření na plotně, podle receptu. Není to jen tak snadné, proto to nemůže dělat každý a kvalitní svářeč musí projít kurzem, kde pak dostane odpovídající průkaz, podle druhu svařování. Ty se zřejmě bez kurzu neobejdeš, ale pochopit to nechceš.

Když píšeš že housenky už umíš, tak vem ocelový kartáč na svary na první fotce a svary ocelovým kartáčem pořádně očisti. Pak udělej stejnou fotku (ze shora) a nějakou fotku pod úhlem - aby byla vidět housenka i zboku.

A kdybys napsal aspoň okres odkud jsi, tak se za ty měsíce už mohl ozvat někdo, kdo ti zkusí pomoct.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak svářet

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]