Nejste přihlášen/a.
Zdravim, budu dělat nějaké poličky v bytě a budu vrtat do panelu.
Dotaz je, tohle je vidiový vrták? viz příloha? Zkoušel jsem s nim vrtat s vrtačkou s příklepem, ale nepochodil,
přesto čtu, že na menší práce (tj. například pár děr pro zadělání poliček by taková vrtačka měla stačit, případně bych měl koupit např. 4hrané vrtáky? nebo mám koupit pneumatické kladivo a mít pokoj?
Jinak pokud neznám tloušťku stěn a nerad pracuji na nejisto, tak kromě koupě detektoru kabelů do zdi se dá nějak zjistit tloušťka stěny? Nebo se mám ptát sousedů, či bytového družstva, od kterých mám byt?
Sice budu vrtat tušim 2-3 cm hluboko, ale stejně, jaksi nevim.
Díky.
Dlouhé roky jsem do betonu vrtal modrou NAREXkou s příklepem s klasickým sklíčidlem. Jde o kvalitu příklepu (síla, rychlost) ale hlavně o použité vrtáky . Divil jsem se jak funguje i lidlovka s příklepem při použití kvalitních vrtáků ( ty lepší do normálního sklíčidla nemají kulatou,ale šestihrannou stopku)
Tloušťka příčky se nejlíp zjišťuje u zárubní, hloubka vrtání podle vrtačky buďto dorazem, nebo označením vrtáku v potřebné hloubce
Tak zuby nehty se to zvládne i tou obyčejnou vrtačkou s mechanickým příklepem... Ve své době jsme taky všechno navrtali... Ale teď s pneumatickým příklepem s SDS+ vrtákem (stačí obyčejný dvojbřitý) je to pár minut a tam to byla práce skoro na celý den... Vrtat, mít několik videáků, kladivo, průbojník... Doporučuji pokud není v blízkém okruhu známých možnost zapůjčit, půjčit v půjčovně nářadí... Určitě se to vyplatí už jen ten ztracený čas a únava z vrtání... Panel v paneláku je alespoň u nás celkem houževnatý... On také není beton jako beton...
Pneumaticke kladivo s upinanim vrtaku s SDS+ bude na vrtani do betonu to prave. Pricka bude mit alespon 10cm, takze vrtani 5cm do hloubky bude ok. Hloubku vrtani si poznacte na vrtak lihovym fixem nebo izolackou, doraz byva i na vrtacce.
a jen pro ujasnění, proč se tedy pro aku vrtačky prodává i třeba tenhle vrták? "dle popisu i do betonu"?
oukey. du tedy do kladiva.
a existuje tedy něco jako termovidění či nějaký měřák na zjištění tlouštky stěny? nebo jako mluvíš ze své zkušenosti a já se na to musim spoléhat. Ne že bych se obecně nespoléhal na lidi ohledně většiny technických věcí, jen nevim, tak se ptám..
s tim, že jsem tedy četl o termokamerách za 30 000, což je zase trochu mimo mojí finanční možnost.
Nevím nač termokameru ta měří tloušťku zdiva?
Jinak ano poznám +-jak je tlustá stěna.A stačí si změřit délku hmoždinky a na vrtáku izolepou ,izolačkou nebo jinou lepicí páskou (pokud nemá vrtajda hloubkový doraz) naznačit hloubku vrtu a vrtám .Jinak ještě -i v paneláku je 95=stěn tlustších než je potřebná hloubka vrtu na standartní hmoždinky! Jedině stěna komory je tenší ta má +-6cm.Tenší zdi se běžně nestaví!
Zkus zajít do nějakého obchodu pro kutily a kup vrtáky, které máš na fotce jednotlivě nebo třeba i v sadě ale v lepší kvalitě.
Pokud budeš mít trpělivost a provedeš předvrtání otvoru do panelu napřed nejmenším vrtákem, tak by to hlo jít vyvrtat i tou tvou aku vrtačkou. Když se ti podaří vyvrtat potřebnou hloubku otvoru, tak potom už otvor pouze zvětšuješ následující velikostí vrtáku.
Když tím nejmenším vrtákem nevyvrtáš potřebnou hloubku otvoru, tak potom můžeš jít koupit lepší vrtačku s příklepem.
Pokud narazíš na ocelovou výztuž, tak to bude problém pro jakoukoliv vrtačku.
A k tloušťce zdí: v každém bytě jsou okna a dveře a při otevření okna nebo dveří můžeš změřit nebo odhadnout tloušťku zdi.
Na obrazku su nejake cinske smejd vrtaky. Do panelu potrebujte :
- vrtacku s pneumatickym priklepom, nie nejake cinske cudo z bau marketu, ktore ma mechanicky priklep
- rozhodujuca je energia jedneho uderu, aspon 2.5 Joule
- ako tak kvalitny vrtak, 4 bit vrce lepsie
Aj vrtak horsej kvality spravi vela roboty, ak je dobra vrtacka. Tieto smejdy s valcovou stopkou, ktore nie su SDS, to je tak na hranie v tehle / ytongu.
Vy nikam nevrtejte a objednejte řemeslníka na těch pár děr. Vyjde vás to na cca 1000 kč a ušetříte za nadávky typu" Kterej debil to zase vrtá?" a podobně. Hlavně, čas, nervy a v neposlední řadě peníze za pneumatické kladivo, které pořídíte za cca 4500 kč.
To jste se ještě zapoměl zeptat, jestli neexistuje nějaký měřák na el. dráty, do kterých se můžete navrtat taky . A hlavně nevrtat o víkendu.
Musíte mít minimálně 2,5 joule, nebo vás soused pověsí za koule,
" Výměnné sklíčidlo u vrtacích a kombinovaných kladiv rozšiřuje možnosti využití stroje i na vrtání běžnými vrtáky s válcovou stopkou. Možnost připojení odsávání snižuje prašnost při práci, čímž chrání vaše zdraví a šetří čas nutný na případný úklid. Signalizace stavu opotřebení uhlíků vás informuje o nutnosti vyhledat servis."
jakých uhlíků? hehe
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.