Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Směr svislého svařování

Od: olin* odpovědí: 16 změna:
Zdravím všechny, mám u garáže větší kovová vrata, která drží na dvou pantech, ale jeden pant je nakřivo, tak ho chci odříznout a navařit pěkně svisle.
Je lepší potom pant přivařovat shora dolů nebo zespodu nahoru?
Na internetu jsem hledal a co jsem tak pochopil, používají se obě metody.
Se svařováním svislých spojů nemám žádné zkušenosti, proto nevím, kterou metodu zvolit.
Běžné kutilské svařování zvládám, ale zatím jsem nikdy neprováděl svislé sváry.
Děkuji za vaši pomoc.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Samozřejmě zespoda nahoru, takhle nás to učili ve svář. škole.

Záleží taky co a čím se svařuje

zaseja

Nezáleží, stoupačka vždycky nahoru.

A COčkem taky? To je mi novinka

Osobně když jsem chtěl vařit COčkem jak jsem zvyklý z elektrody na stupačku, všichni na mě zírali co blbnu

zaseja
hodnocení

3x

Celých 50 let, co se s tím živím, tak platí, že se zásadně stoupačka vaří vším nahoru, a je to tak i lepší a pevnější, tak nevím, proč by se najednou mělo vařit dolů, to dělají jenom patlalové, kteří to neumí a ten svár je někdy hezčí, ale že tam zůstane jenom tenká šlupička svaru a brzy to zase upadne, to jim nevadí.

hodnocení

1x

Chybí základní info - čím chcete svařovat? Autogen,elektroda obvykle zespoda nahoru, CO shora dolů

olin*
hodnocení

Jo, to jsem zapomněl napsat. *alene*
Svařování obalenou elektrodou a mám svařovací invertor.
K dispozici mám bazické i rutilové elektrody. Na svislé sváry bude zřejmě lepší použít bazické, že?

hodnocení

1x
Rutilky aj bázické elektródy umožňujú obe polohy. Odporúčam prehrabať kôlničku, nájsť zbytky oceľových profilov podobnej konštelácie ako vrata a pred ostrým štartom to natrénovať vo všetkých polohách.

hodnocení

1x

vemeš elektriku elektrodu EB-121 průměr 2mm a vaříš tkzv stoupačku od spoda nahoru

hodnocení

0x

Bazická je pevnější, s rutilkou se líp vaří . na běžné svary to zase takový vliv nemá

dejv111*
Musím trochu oponovat. Rutilku možná lépe zapálíte, ale nemáte jistotu svaru bez zavařené strusky. Když jsem vařil jako nezkušený rutilkama, stávalo se mi docela často, že svar byl na obou dílech, ale nespojil je a mezi těmito svary byla struska. Za mě baziky, i když jsou náchylnější na vlhkost.
zaseja

Dejve, to dělají rutilky 113, když to neumíš, ale 117 to tak lehce neudělají, rutilka má svar takový tvrdší, křehčí a líp se zlomí, basický jsou pevnější a vydrží víc na ohyb.

dejv111n
OK, je to možné, ale tahle vlastnost mě od nich prostě odradila a už je nechci ani vidět. Stále jsem spíše hobby svářeč, takže si práci bazickými el. usnadňuji. Ale díky za info. :)

To já si zase usnadňuju na bečkách rutilkama, ploty bazickou . Dost mě vyškolili kluci co vařili na Temelíně

spu
hodnocení

0x

Použijte rutilovou a můžete i shora dolů

hodnocení

0x

Většinou se svařuje směrem nahoru. Tak se to i "úředně" vyžaduje.

Pracoval jsem s týpkem, co měl jino pozici než já, pracoval mnoho let! ve svařovacím ústavu. Jelikož opravdu každý den navařil hromady věcí, tak svařoval na "padáka". Proč? Kvůli rukám. Při tom množství by to zvládal těžko zdola nahoru. Svary měl pěkné a z řezu bylo vidět, že i PROVAŘENÉ. Ukazoval mi, jak to jde i při svařování, kdy jsme měli oba kukly a já mu koukal "pod ruce".

Svařoval různými technologiemi

PRAXE vs TEORIE

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]