Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
vzhledem k tomu, že jsem pořídil silný a spolehlivý 3 píst kompresor orlík, chtěl bych si roztahat vzduch po dílně. napadlo mě, vzduch rozvést pomocí PPR trubek s adekvátníma rychlospojkama na konci vedení převážně pro pneu nářadí. Nicméně mám v plánu se začít zabývat lakováním - nejdřív menší díly a získat zkušenosti a pak třeba i zkusit celolak na starším autě. Problém je v tom, že nevím, jaký průřez trubek použít - jde o to, že to chci mít tak, aby se to pak kvuli stříkací pistoli nemuselo předělávat. Dokáže někdo poradit jaký průřez trubek použít, prosím?
PPR trubky se naprosto běžně používají pro rozvody vzduchu i v provozech. Průřez trubky je závislý na požadovaném průtoku, nicméně z toho, co jste jmenoval, nemá nic tak velkou spotřebu, abyste nevystačil s PPR20. Ovšem jestli uvažujete o stříkání, je třeba věnovat pozornost kondenzátu. Ideální je použití sušičky vzduchu, ale tu si doma pořídí jen málokdo, tak aspoň dobrý odkalovač na počátek potrubí, pokud možno tak potrubí vyspádovat a do nejnižších bodů dát ventily pro odpuštění případného kondenzátu. Samozřejmě - vývody pro nářadí, stroje a zejména stříkání směřovat nahoru, pak teprve k ventilu pro nářadí.
Děkuji za kompetentní odpověď. co jsem dostal od známého tip, je dobré dát odlučovač na začátek a hlavně na konec vedení před spotřebič. S tím spádováním to je dobrý tip. vyspáduju trubky tak, aby se dal před koncem odpustit kondenzát. dostal jsem ještě tip, že je dobré trubky zaizolovat - miralonem. Použiji tedy trubky PPR20 ty jsou levné a dají se sehnat všude.
PS: na jakou cenovku vyjde průměrná sušička vzduchu?
Rádo se stalo - já totiž ty rozvody v truhlárnách dost často tahám
U sušičky ja naprosto zásadní průtok vzduchu v rozvodu. Laicky řečeno - sušička je dost příbuzná chlazení piva, pokud bude průtok piva velký, neuchladí se a bude teplé. Pokud překročíte průtok vzduchu přes sušku, nestihne voda zkondenzovat a dostane se do rozvodu. Nicméně z toho, co jste jmenoval byste zřejmě vystačil i s nejmenším modelem, třeba něco takového
Nicméně než do toho investujete, důkladně spočtěte s určitou rezervou spotřebu současně provozovaných zařízení
z 99% poběží jen jedno zařízení. nemám velkou dílnu a buď poběží stříkací pistole a nebo pneu nářadí a nebo foukání kol atp. nikdy nepoběží 2 věci zároveň.
Ještě se Vás zeptám, to odpouštění kondenzátu na PPR 20, jak řešit? chci mít trubky tažené v rohu u stropu a jen odbočky dolu do míst, kde se budou používat jakékoli pneumatické spotřebiče (3 odbočky). když vyspáduju tu trubku v rohu, stejně kondenz poteče do všech větví. existuje nějaký mezikus s odpouštěním pro kondenz na PPR 20?
Právě kvůli tomu kondenzátu je potřeba otočit ty T kusy, ze kterých jdou větve pro odběr vzduchu otočit nahoru, aby do toho nemohl kondenzát. Pokud je to pod stropem, tak se pak dávají dvě kolena 90° aby se to otočilo zase dolů. Naopak pro ty vývody pro odpouištění kondenzátu se T kusy otáčí dolů, aby do toho kondenzát natekl.
tomu rozumím, ale existuje nějaký ventil nebo nějaká fitinka, která se navaří na 20 ppr trubku pro vypouštění kondenzátu? nějaký ventilek nebo tak něco?
Nic složitého není třeba - Tkus otočit směrem dolů, DG přechodka a pak už jen kulový kohout, do něj hadičník a kus hadice (stačí klidně 6- 8mm průměr), tu hadici strčit třeba do kanystru od kapaliny do ostřikovačů. Pak se kondenzát nerozprskává po celém okolí, ale kulturně je shromažďován v tom kanystru.
Stejně tak je důležité odkalovat aspoň jednou denně vzdušník kompresoru - v praxi se často setkávám s tím, že zaměstnanci jsou líní ohnout se a odkalit, takže pak je mnohdy uvnitř mnoho kondenzátu, což jednak podporuje korodování tlakové nádoby, snižuje účinný objem a v konečném důsledku jsem už zažil i zaplavený rozvod vzduchu včetně mašin.
Děkuji za reakci. Nakonec jsem ten rozvod udělal z PPR trubek o průměru 20mm. rozvod jsem dal do 6mm tlusté izolace a na každé odbočce (3x) jsem udělal T-kus nahoru a pak 4 kolena a trubka dolu kde je v nejnižším bodě vypouštěcí ventil a hadičník a nad tímto vypouštěcím ventilem cca 10cm nad je Tkus ze kterého je rychlospojka.snad to bude vše OK.
Jediný co mě teď trápí, tak je vzdušník - v něm je bílá emulze a uvnitř je povrchová koroze (jestli se tomu dá tak říct) - dráťákem bych to asi dostal dolu.
Jde o to, že kompresor je 2JSK-75 a k němu je 250l vzdušník z nějakého německého kompresoru. je tam otvor, který se dá oddeklovat a je vidět dovnitř vzdušníku. dokonce jednou rukou se dostanu téměř na konec vzdušníku. Uvnitř vzdušníku je takovej bílej rosol (asi načechraná kondenzovaná voda s olejem? - nevím). jak se tohoto zbavit. mám nějak řešit tu korozi? - nedostanu se dráťákem až na konec uvnitř vzdušníku.
Ta bílá emulze je u pístových kompresorů vcelku normální, co se týče koroze - no podstatné je, aby nebyl vzdušník narušen natolik, že by vlivem tlaku destruoval. To ale těžko lze přesně odhadnout, ale pokud tvrdíte, že je povrchová, tak bych to neřešil.
povrchová skutečně je. není to nic hlubokého. když to řeknu hloupě, ta koroze se dá oprášit rukou/hadrem. spíš to jsou rezavé kapky či jak to nazvat.
Ještě dostat ven tu emulzi a snad bude chvíli klid je možné tu emulzi nějak vypláchnout třeba jarovou vodou? zatím jsem to nahrubo vybral rukou. zítra bych to chtěl zkusit prolejt vodou, ale bojím se, že to tak snadno nepujde
Mám v dílně carlan (nějaký přípravek s hydroxidem sodným. problém je, že rozjede korozi na ocelových dílech). Toto asi uplně vhodně nebude, že?
silný saponát jakože třeba cif? nemám o téhle problematice mnoho znalostí. jaký vhodný prostředek si mám představit pod tímto silným saponátem?
musíte být konkrétní. Záleží na požadovaném tlaku a průtoku na konci větve. Další věc je snižování průtoku každým kolenem. Jednoduše řečeno - každé koleno 90° snižuje průtok asi o 1/10 tlaku.
Výstup s kompresoru by měl mít co nejvyšší tlak. Něco kolem 9 bar.
PPR trubka:
pro 1000 l / min a tlak 7bar je max. délka 150m rozvodu při světlosti 18mm. Při 22mm je to 200m.
PPR 25mm pro provedení pro teplou vodu vám bohatě splní vaše požadavky. Počítejte s horkým vzduchem z kompresoru, proto vývod z něj se nemůže být plastovým potrubím do vzdušníku ale kovovou trubkou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.