Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zastava na byte

Od: matyas* odpovědí: 7 změna:

Dobry den. ZÁSTAVA NEMOVITOSTÍ. Zdedil jsem nezadluzeny byt, na kterem je zastava u KB. Puvodni majitel, ktery dal byt do zastavy jiz nezije. Podle pravnika byt automaticky dedim i se zastavou. Podle 3 poradcu KB nezavisle na sobe, by mela banka po me, jako po novem majiteli, pozadovat podepsani zavazku ze zastavni slouvy (pokuty za poruseni atd). Pravnik tvrdi, ze se v KB poradci pomatli a ze by to popiralo institut zastavniho prava a ze tu zastavu prebiram i se zavazkama ktere kdysi podepsal puvodni majitel. KB zase tvrdi, ze VZDY potrebuje mit podpis soucasneho majitele. Musi/bude pozadovat KB ode me (noveho majitele) podpis zavazku ze zastavni smlouvy? Dekuji Matyas

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zastavni pravo vazne na nemovitosti a tedy osoba vlastnika nemovitosti na vykonavatelnost zastavniho prava veritelem nema zadny vliv.

Jinymi slovy, je jedno, kdo je majitel a zda neco veriteli podepsal nebo nepodepsal, zastavni pravo trva a je platne a veritel muze toto pravo uplatnovat dle zakona.

Zadny podpis soucasneho majitele k tomu nepotrebuje.

Nic bych jim nepodepisoval.

Spoluprace neni potreba dokonce ani pri uplatnovani zastavniho prava. Ve chvili, kdy veritel pravo uplatnuje, pokryje prodejem nemovitosti svoji pohledavku a zbytek penez preda (puvodnimu) majiteli.

Ani k ukonceni zastavniho prava neni spoluprace majitele potreba. Veritel po zkonceni duvodu trvani zastavniho prava sam informuje a vyzve katastr nemovitosti k vymazu a ten kona do 30 dnu.

Aha, tak vidíte, já jsem teda napsala hloupost. Ale já jsem předpokládala, že se ozve někdo, kdo tomu bude dobře rozumět. Tak snad jsem tazatele nijak nepoškodila.

lenula
hodnocení

0x
Byt je nezadlužený a je na něm zástava? To nedává moc smysl
matyas*
hodnocení

Pro lenula: Nezadluzeny je mysleno, ze byt je kompletne zaplaceny a je na nem zastava 3ti osobe na uver

hodnocení

0x

No nejsem právník, ale přemýšlím selským rozumem. Podle mne má pravdu KB, nyní jste majitelem Vy, takže banka chce podpis od Vás, jako nového majitele. Kdyby k něčemu došlo, a muselo by se to řešit například přes právníky, tak přece nemůže banka oslovit a jednat s původním majitelem, protože je mrtvý. Nechápu co je tom špatného, a proč se ten Váš právník diví, a proč si myslí, že právníci KB jsou pomatení. *zmateny*

Aha, tak teď jste doplnil podstatnou informaci. Asi teda půjde spíše o tu třetí osobu, které poskytl dnes už mrtvý majitel půjčku a zastavil svůj byt u banky. Banka potřebuje samozřejmě Váš podpis, protože kdyby se úvěr přestal splácet, tak nemůže jednat s mrtvým bývalým majitelem, ale s Vámi. Stále nechápu, proč Vám Váš právník radí nepodepisovat. Asi nepíšete všechno. A ten byt je sice zaplacený, ale je na něm zástava, takže spolumajitelem je vlastně KB, protože ta poskytla úvěr. Majitelem jste, ale Vy také musíte plnit původní závazky bývalého majitele. A k tomu je třeba podpis, a asi přepsání celé dokumentace na Vaše jméno.

A ještě dodám, že byt zadlužený je, ne že není. Je na něm hypotéka, kterou s bankou uzavřel bývalý majitel, a tím pádem se bance zadlužil. Vy přebíráte jako nový majitel byt i s tím dluhem, a samozřejmě změna majitele musí být uvedena v dokumentaci. Představte si, že byste třeba koupill barák, ale na katastru nemovitostí by Vám řekli, že není třeba měnit jméno majitele,;) a tím pádem by byl stále vlastníkem původní majitel. *co*Já chápu, že se Vám to nelíbí, protože Vy jste ten byt nezadlužil, a třeba se obáváte právě toho, že ta třetí osoba může přestat splácet, a budete muset splácet dluh Vy. Jenomže to se podle mne nedá nic dělat a nemůžete se z toho vyvléci tím, že nepodepíšete závazek za stejných podmínek, jako původní majitel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]