Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování poloviny domu partnerovi

Od: marketa* odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,
žijeme s partnerem v jedné domácnosti již 20 let a máme spolu 2 dcery. Nyní jsme dostavěli rodinný dům na mém pozemků a v katastru nemovitostí jsem zapsána pouze já jako vlastník nemovitosti. Chtěla bych polovinu domu darovat partnerovi ( máme i společnou hypotéku).
Bude v tomto případě partner osvobozen od darovací daně?
Děkuji za odpovědi. MH

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

4x

Uvádět do majetnictví nemovitosti dalšího spoluvlastníka není rozumné.Nejlépe pečuje o nemovitost jen jediný vlastník.

JABRAKA

jen*
Škoda, že na toto se nikdo neptal
petrnovak
Pro " jen " : Nojo to víte tady na této poradně vám dávají vždy a všude (myšleno všechny ostatní dotazy a diskuze) morální rady o které nestojí nikdo a zde se zásadně odpovídá pouze na to na co se nikdo neptal a nikoho to nezajímá *smich2*
Je to úplně jedno, tak či tak patří do SJM.
výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 09. 07. 2021 14:32:03
Nepatří, nejsou manželé. Tazatelka píše, že jsou partneři a žijí spolu 20 let..
Předpokládal jsem, že jsou manželé, když mají společnou hypotéku. Partnerem můžeme rozumět i manžela, manželku atd.Takze i když nejsou manželé a mají společnou hypotéku na jeden barák, tak snad je situace jasná.

hodnocení

3x

Dobrý den. Darovací daň byla zrušena.

hodnocení

3x

Darovací daň je od roku 2014 zrušená.

hodnocení

3x

Darovací daň už neexistuje a zdanění poloviny nemovitosti daní z příjmů u vás spadá do vyjímek. Nebude z převodu platit žádné daně.

hodnocení

0x

Pokud máte stále hypotéku tak byt není váš ale banky,tudíž nemůžete darovat až po splacení hypo. Na katastrálu to máte určitě psáno.

gazda*

Byt/dům je samozřejmě tazatelky. Ale přepis poloviny na partnera musí povolit banka, protože tam má pravděpodobně své zástavní právo. Takže zeptat se banky, když to povolí, tak se zeptat na kastastru a pak uvidíte co dál.

hodnocení

0x
Se změnou by měla souhlasit banka. Na druhou stranu, pokud je ten partner manžel, dům patří do SJM i bez zápisu.

Můžete prosím napsat, podle jakého paragrafu? Nechce se mi to teď hledat, ale podvědomě mám za to, že majetek nabytý před uzavřením manželství do SJM nespadá. Ono je to jinak?

Píše, že barák dokončili teď a mají společnou hypo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]