Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
předně chci jen říct, že mám elektro vzdělání a platnou vyhlášku 50 paragraf 6, ale domácí rozvaděč jsem nikdy nepřipojoval. Jde o toto - při rekonstrukci bytového jádra byla vyhotovena nová elektřina v celé koupelně + kuchyni, kterou dělal elektrikář. Nyní jsme dodělali novou elektroinstalaci ve zbyvájící části bytu - obývák, ložnice, pokoj a světla v těchto místnostech. Potřeboval bych tuto zbývající část dopojit do rozvaděče a potřeboval bych od někoho zkušeného poradit, jak na to. Zda můžu použít ten spodní chránič a jak to poté dopojit. Dole vpravo je jeden volný jistič B10 kam připojím světla a doplním ještě o 3 kusy jističů B16. Pokud by byl někdo tak hodný a načrtnul to třeba v malování, budu moc vděčný.
Jirka
Pokud jsi elektrikář, tak vidíš, že dole máš kombi 16A, jak-proč za něj chceš připojit další šestnáctky? V bytě musí být chráničem chráněno vše, i lednice. Na stávající spodní chránič bych přepojil právě tu lednici a pro další novou instalaci bych si sestavil novou kombinaci jističů, podobně jako v horní řadě. K tomu elektrikář snad žádné náčrty nepotřebuje.
Jirko, to jste hodný, že se takto staráte o byt PŘÍTELKYNĚ.
Víte jak to chodí? Takovéto zneužijí takových dobrých duší, jako jste Vy a až je po kolaudaci, všechno hotové, tak udělají papa a pozvou si tam tlupu černochů...nebyl byste první ani poslední
Dal bych na radu @peter , tady ho sleduju delší dobu a je v elektru celkem v pohodě
Vím přesně, o čem mluvíte, už se mi to totiž jednou stalo . Po rekonstrukci rozchod a moje peníze v háji... Teď právě už po této zkušenosti pomáhám méně, protože přítelkyně by nejraději aby všichni dělali vše zadarmo (kamarádí atd) a já jsem každou chvíli svědkem hysterických záchvatů jak jsem k hovnu, s ničím nepomáhám a že tam určitě bydlet nebudu, takže tohle bylo tak jedno z posledního, s čím jsem chtěl pomoci, zapojit pár drátů
Stěny už škrábou jiní její kamarádi
. A dnes jsem si zas vyslechl, takže díky všem za rady a již není potřeba pomáhat, nic zapojovat v rozvaděči již totiž nehodlám a jdu si užívat svobody
.
Plusy : ako tak kulturne vedene vodice.
Minusy : jeden chranic na mnozstvo okruhov = porucha na jednom, vypne sa vsetko za danym chranicom.
Neoznacene vodice navleckami, pri oprave to stazi diagnostiku.
Na jednofazovom privode indukcna doska, samostatne istice "indukce 1" a "indukce 2". Ma byt pouzity mechanicky spriahnuty istic. Tiez pri vacsom vykone to bude vypadavat.
Isticochranic 16A oznaceny "svetla", velmi divne, mal by tam byt len chranic a za nim istice 10A alebo menej, pripadne istico chranic 10A.
Mixovat chladnicku, svetla a dalsie okruhy dokopy za jeden isticochranic je nezmysel.
ZAVER : treba to zmysluplne prerobit.
Ta indukcia vam funguje v pohode? Staci jej hlavny 25A istic? Totiz dat na jednofazovy privod indukcnu dosku a este elektricku ruru na pecenie, to je dost na hrane. Nevypadne vam to, ked peciete a sucasne varite?
To zatím netuším, protože kuchyn ještě není na místě. Ale tak jak to píšete, tak už mám obavy. Naštěstí je to byt přítelkyně, která možná kvůli hádkám při rekonstrukci bude brzy expřítelkyně . Ale řeknu jí tyto postřehy, ať to probere s elektrikářem, který to takto zapojoval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.