Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dopojit bytový rozvaděč

Od: jirkab* odpovědí: 13 změna:

Ahoj,

předně chci jen říct, že mám elektro vzdělání a platnou vyhlášku 50 paragraf 6, ale domácí rozvaděč jsem nikdy nepřipojoval. Jde o toto - při rekonstrukci bytového jádra byla vyhotovena nová elektřina v celé koupelně + kuchyni, kterou dělal elektrikář. Nyní jsme dodělali novou elektroinstalaci ve zbyvájící části bytu - obývák, ložnice, pokoj a světla v těchto místnostech. Potřeboval bych tuto zbývající část dopojit do rozvaděče a potřeboval bych od někoho zkušeného poradit, jak na to. Zda můžu použít ten spodní chránič a jak to poté dopojit. Dole vpravo je jeden volný jistič B10 kam připojím světla a doplním ještě o 3 kusy jističů B16. Pokud by byl někdo tak hodný a načrtnul to třeba v malování, budu moc vděčný.

Jirka

Jak dopojit bytový rozvaděč
Jak dopojit bytový rozvaděč #2
Jak dopojit bytový rozvaděč #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danecek*
hodnocení

4x

Pokud jsi elektrikář, tak vidíš, že dole máš kombi 16A, jak-proč za něj chceš připojit další šestnáctky? V bytě musí být chráničem chráněno vše, i lednice. Na stávající spodní chránič bych přepojil právě tu lednici a pro další novou instalaci bych si sestavil novou kombinaci jističů, podobně jako v horní řadě. K tomu elektrikář snad žádné náčrty nepotřebuje.

hodnocení

4x
Na horní chránič je obvodů už dost, dole máte místo na 4 kombinované jističochrániče a nebudete si komplikovat práci s dalšími N-můstky.
Pro zásuvky použijte fi s vybavovacím proudem 30mA, pro světla maximálně 300mA.

hodnocení

3x

Když tomu nerozumíte, nechte to na elektrikáři, který tomu rozumí

jirkab*
hodnocení

To mě nenapadlo... *palec*

Ale mohlo. Nechápu, pokud máte vzdělání, že nedokážete spočítat proudy, rozhodit na fáze a zapojit chrániče či pár jističů dodat a dopojit.

Zavolejte opravdového elektrikáře.

hodnocení

2x

Jirko, to jste hodný, že se takto staráte o byt PŘÍTELKYNĚ.

Víte jak to chodí? Takovéto zneužijí takových dobrých duší, jako jste Vy a až je po kolaudaci, všechno hotové, tak udělají papa a pozvou si tam tlupu černochů...nebyl byste první ani poslední *poctar*

Dal bych na radu @peter , tady ho sleduju delší dobu a je v elektru celkem v pohodě*palec*

jirkab*
hodnocení

Vím přesně, o čem mluvíte, už se mi to totiž jednou stalo :). Po rekonstrukci rozchod a moje peníze v háji... Teď právě už po této zkušenosti pomáhám méně, protože přítelkyně by nejraději aby všichni dělali vše zadarmo (kamarádí atd) a já jsem každou chvíli svědkem hysterických záchvatů jak jsem k hovnu, s ničím nepomáhám a že tam určitě bydlet nebudu, takže tohle bylo tak jedno z posledního, s čím jsem chtěl pomoci, zapojit pár drátů :) Stěny už škrábou jiní její kamarádi :). A dnes jsem si zas vyslechl, takže díky všem za rady a již není potřeba pomáhat, nic zapojovat v rozvaděči již totiž nehodlám a jdu si užívat svobody *smich*.

To je škoda, ještě před odchodem by to chtělo nahrát nějaký její hysterický záchvat*smich*

Jinak je tenhle příspěvek docela prdel*smich**mir*

hodnocení

0x

Plusy : ako tak kulturne vedene vodice.

Minusy : jeden chranic na mnozstvo okruhov = porucha na jednom, vypne sa vsetko za danym chranicom.

Neoznacene vodice navleckami, pri oprave to stazi diagnostiku.

Na jednofazovom privode indukcna doska, samostatne istice "indukce 1" a "indukce 2". Ma byt pouzity mechanicky spriahnuty istic. Tiez pri vacsom vykone to bude vypadavat.

Isticochranic 16A oznaceny "svetla", velmi divne, mal by tam byt len chranic a za nim istice 10A alebo menej, pripadne istico chranic 10A.

Mixovat chladnicku, svetla a dalsie okruhy dokopy za jeden isticochranic je nezmysel.

ZAVER : treba to zmysluplne prerobit.

jirkab*
hodnocení

Díky za tuto odpověď. To zní jako docela dost problémů..*ee* Ach jo.

Ta indukcia vam funguje v pohode? Staci jej hlavny 25A istic? Totiz dat na jednofazovy privod indukcnu dosku a este elektricku ruru na pecenie, to je dost na hrane. Nevypadne vam to, ked peciete a sucasne varite?

jirkab*
hodnocení

To zatím netuším, protože kuchyn ještě není na místě. Ale tak jak to píšete, tak už mám obavy. Naštěstí je to byt přítelkyně, která možná kvůli hádkám při rekonstrukci bude brzy expřítelkyně *smich*. Ale řeknu jí tyto postřehy, ať to probere s elektrikářem, který to takto zapojoval.

@peter

Pro info, na 16A jednofázový jistič mám navěšenou 4 plotýnkovou sklokeramickou varnou(zapojenou jednofázově do zásuvky) a troubu, občas mám puštěnou troubu i sklokeramickou dohromady. A myslím, že ještě na tom jističi je pověšeno něco dalšího *smich* *frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]