Nejste přihlášen/a.
Rekonstruuji starší rodiný dům. Při vykopání podlah do hloubky 50 cm, jsem zjistil že kamenné základy jsou jen 30 cm hluboko a stojí na jílu.Jíl je asi dalších 30 cm a pak skála. Sousedův pozemek je o 30 cm výše než můj ,tudiž se pod základy ve vrstvě jílu tlačí voda.(zdivo je suché).viz obrázek
Moje otázka zní .Mám vodu od základů odvést obvodovou drenáží? Nebo položit drenáž skrz dům a vodu nechat protékat?Někde jsem četl že vysušení takovýchto mělkých základů má za následek jejich sedání.
Jednoznačná pomoc je vodorovná hydroizolace zdiva.Pokud to jen trochu umožňuje materiál zdiva,tak bych doporučil dům podříznout a vložit izolaci.Pak na ni navázat i podlahovou hydroizolaci a ať si spodní voda dělá,co chce.Tím se ušetří i náklady na odvodňovací práce.
JABRAKA
doplněno 28.02.10 09:30:Jak je vidět dle snímku,na rovině mezi betonovým základem a cihlovým zdivem by nebyl problém tu hydroizolaci realizovat.
JB
fidla,
neřešil jsem stejný problém u dříve postaveného domku, ... ale u domku, který jsem stavěl "od základu" úplně nový.
Měl jsem stejný problém s vrstvami jílu, kdy spád vrstev byl také od výše položeného souseda.
Protože jsem chtěl mít ale i suterénní prostory ( zapuštěné poměrně dost hluboko do terénu, abych měl podlahu přízemí co nejníže nad okolním terénem ), tak jsem šel do hloubky asi 1,6 m ... a narazil jsem na ty vrstvy jílu, které trvale přiváděly vodu do vyhloubeného prostoru.
Následující den po vyhloubení jámy pro sklepní prostory ... ještě navíc docela dobře popršelo ... a bylo po další práci, protože jsem třemi "švédkami" odčerpával nejdříve vodu, která se postupně objevovala po vykopání celého prostoru ... a následně pak došlo k odčerpávání vody, která do toho prostoru napršela. No a později - asi tři týdny - jsem odčerpával vodu, která mi do vykopaného prostoru postupně natékala právě po těch vrstvách jílu ... od výše položených sousedů ... po tom vydatném dešti.
I když už byla veškerá voda odčerpána ( a přestaly se v některých místech dělat pískové "koženky" známé z tenkého ledu ), tak jsem vyhloubil základové pásy, do kterých se ale opět začala stahovat voda, kterou jsem zase několik dní čerpal.
Nakonec jsem základové pásy s velkýma problémama zhotovil, což byly jediné pevné body na celé té vybagrované ploše, protože po ukončení čerpání se voda zase začala objevovat v celém vybagrovaném prostoru.
Ze situace bylo jasné, že bude potřeba odvádět mimo stavbu nejenom vodu ze směru od výše položených sousedů ( voda přitékající po vrstvách jílu ), ale také zajistit odvod vody z celé plochy vyhloubené jámy pro sklepní prostory.
Vyřešil jsem to tak, že:
1) ... jsem kolem základových pásů ( asi 20 cm pod úrovní izolace položené na základových pásech ) z venku zabudoval plastové drenážní hadice o průměru kolem 80 mm, které jsem vyspádoval do jímky mimo zastavěnou plochu.
2) ... stejně tak jsem - po celé ploše výkopaného prostoru - paprskovitě uložil další drenážní hadice ( o stejné světlosti ) s vyústěním do stejné jímky, kam byly také svedeny drenážní hadice uložené po celém obvodě základových pásů.
Po prvním větším dešti jsem s napětím sledoval, jak bude odvodnění "makat". ... a "makalo"! A to už po několika hodinách po začátku vydatnějšího deště, ... než voda prosákla našimi povrchovými písčitými vrstvami.
Z jímky pak byla voda odváděna do kanalizace.
Drenážní potrubí jsem jednoduše zasypal hrubším štěrkem ( v té době moc na výběr nebylo ) a vše přeložil starou střešní krytinou a zahrnul hlínou.
Toto odvodnění fungovalo tak, že když jsem později zabetonoval celou zastavěnou plochu ( která do té doby pořád poměrně dost vlhla ), tak jsem nakonec musel neustále beton ( pro vyzrátí ) ještě zalévat.
Zhruba za 14 dnů po skončení zalévání betonu se mi na betonové ploše "prášilo" o 106, jak tam bylo sucho ... a voda se tam už nikdy neobjevila.
Tak jsem se s tím "popral" já.
Ve Vašem případě bych to řešil asi tak, že bych - po vnější straně - obnažil základy, což by mělo několikerý význam:
a) ... zjistil byste, z jakého materiálu ... a jak pevné ... ty základy skutečně jsou - a to po celém obvodě Vašeho domku ( zda nebude potřeba přece jenom nějaké zpevnění potřeba )
b) ... a z výkopů zároveň zjistíte, jak vážné je to s tou přitékající vodou po těch jílových vrstvách z výše položených parcel ( ... prostě si uděláte představu, kolik tam té vody vlastně přitéká )
c) ... a nakonec zhotovené výkopy můžete využít pro uložení drenážních hadic
d) ... pokud by se ale vlhkost objevovala také kolem základů uvnitř domku, pak by bylo patrně potřeba provést odvodnění i z těchto míst. - To by ale bylo dobré vysledovat až po vybudování ( a také nějakou dobu užívání ) obvodového odvodnění, protože to by Vám mohlo ukázat, že zevnitř není potřeba dělat vůbec nic.
Co se týká toho sedání staveb po odvodnění vlhkého terénu ... v tom máte pravdu, protože skutečně - např. po vybudovaní kanalizace - domky kolem nově vybudované kanalizace ( "zvyklé" na vlhkost půdy ) si začaly pořádněji "usedat".
Ve Vašem případě bych ale určitě ( ke zhodnocení celé situace kolem Vašeho domku ) přivolal zkušeného odborníka, který se ve věci vyzná ... a na základě konkrétních zjištění navrhne možnost ( a třeba i několik ) vyřešení tohoto problému.
... asi jsem Vám moc nepomohl, protože u mne šlo o domek nový - stavěný na zelené louce, ... ale třeba se Vám něco ( z těch mých zkušeností ) i "hodí" k využití.
... navíc jsem přesvědčený, že se - zcela určitě - ozvou i další o mnoho víc zkušenější poradci, kteří mají ( u již postaveného domku, jako máte Vy ) ... úplně stejný problém již úspěšně vyřešený.
... přeji úspěch ve Vaší činnosti.
... a na Vaši otázku: Odvod vody od základů RD ANO/NE?
... je moje otázka jednoznačná:
Udělat všechno proto, abyste tu vodu od základů domku dostal ... co nejrychleji ... a co nejdál.
Pak byste mohl třeba i zjistit, že nebudete muset ( pracně pod úrovní podlah ) obvodové zdivo vůbec podřezávat a třeba ani nákladně izolovat.
Podřezání s následnou izolací je také řešení ... a velice dobré, ... ale domnívám se, že jde o řešení dost nákladné, ... před kterým bych asi nejdříve vyzkoušel to odvodnění, které by mohlo - samo o sobě - i celý problém třeba vyřešit.
Ale jde pouze o můj názor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.