Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhkost vzduchu v normě?

Od: alexxx odpovědí: 11 změna:
Dobrý den jsem v podnájmu v rodinném domě. Bytová jednotka je v přízemí, dům je z části podsklepen. Dům je starší, ale po rekonstrukci.
Nedávno jsem si koupil meteostanici s dvouma externími cidlama.
A zajímalo by mě třeba teď tu mám v obýváku kde je stanice tak vlhkost 65%, vkuchyni to stejný a ložnice cca 67%. Mám dokořán otevřené okna a dělá se průvan a vlhkost je stejná a dle stanice je venkovní vlhkost 65%.
Tak by mě zajímalo zda je to ok?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Je léto, okna stále na ventilačku, teplota skoro stejná doma i venku, tudíž i vlhkost bude všude skoro stejná.
Tudíž, když teď budeš větrat sebevíc, vlhkost nesnížíš.
alexxx
hodnocení

Přesně to mě napadlo taky a pak si člověk přečte na netu viz to co psal kolega níže doporučená vlhkost 40-50 %

hodnocení

2x

V létě je to jedno. Problém je vysoká vlhkost v zimě, kdy hrozí kondenzace a následné plesnivění na výrazně chladnějších stěnách. Člověku je to šuma-putna ..

alexxx
hodnocení

Přes zimu to teprve poznám, ale jsem zvyklý přes zimu větrat krátce nárazově pruvanem několikrát denně. Takhle se cereálie v baráku u rodičů vždy ráno po probuzení, během dne a pak večer před spaním. A nikdy neměli problém s plísní

kepler*
hodnocení

0x

Je trochu přes doporučené hodnoty, ale žádná tragédie. Doporučená správná vlhkost v bytě je v zimě 45 až 60 % a v létě pak od 40 do 55 %.Vždy by se mělo jednat o rozmezí 40 % až 60 %.

philips.cz/...

alexxx
hodnocení

Tyto hodnoty jsem taky našel, ale třeba jsem tu měl 70% vlhkosti a venku bylo přes 80%.
A to můžu mít okna celý den otevřené i větrat pruvanem a na udávané doporučené hodnoty se nedostanu. To bych asi musel mít elektrický odvlhčovač

ještě záleží na tom, jestli je po dešti a svítí do toho slunce. to pak vlhkost letí nahoru

alexxx
hodnocení

Tak třeba včera tu pršelo a přes noc taky a dnes svítí sluníčko a venkovní vlhkost je 65% a vnitřní mám 60%

hodnocení

0x

Já mám vlhkoměr s teploměrem takový.

Vlhkost vzduchu v normě?

hodnocení

0x

Pokud je venku 65% RH - tak prakticky nelze mít uvnitř domu nižší RH. Někdy dojde k ochlazení a pak RH ve vnitřním prostoru ještě stoupne. Jedinou možností je zavřít okna a použít odvlhčovač. Pak je možné ve vnitřním prostoru dosáhnout nižší RH než je venkovní vzduch. V zimním období je možné větráním, kdy dojde k ohřátí venkovního vzduchu a tím snížení jeho RH, ale v letním období se venkovní teplota příliš neliší od venkovní a tudíž není možné změnit RH. Naopak když dojde k ochlazení venkovního vzduchu, např přízemí s nezaizolovanou podlahou, tak naopak dojde ke zvýšení RH .

hm*
hodnocení

0x

To vysoušení bych tak neprožíval. Udávalo se, že normální ideální vlhkost je pro člověka 70-75 %. Vlhkost pod 40 %, u někoho pod 50 %, už vyvolává potíže. Naopak vlhkost ani skoro 100 %, pokud není horká, potíže nevyvolává.

Srážení vlhkosti v zimě na stěnách může být problém, ale skoro by bylo lepší řešit, proč jsou stěny tak promrzlé, než sušit obyvatele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]