Po svislém řetězu voda teče dolů, pod barák. Nárazy na oka se rozstřikuje, zmáčí fasádu a okolí. Přemýšleli jste (také při hodnocení) nad tím , jak na záhony dostat vodu pomocí vodorovného řetězu?
Kousek od nás to mají lidé v jedné řadovce. Řetěz je šikmo dolů a funguje jim to. Neteče jim voda po fasádě (teď při těch přívalech nevím), konec řetězu mají upevněný u země mezi oblázky.
Většina z nás chápe výraz "svod"jako svislou trubku napojenou na okapový žlab. Trubka bývá upevněná na zdi v těsné blízkosti stavby. Proto voda zatéká pod barák.
Dnešní upřesnění stavu Vašich okapů a jejich příslušenství mělo být už v zadání otázky. Nedostatečná informace vedla k některým naším mylným závěrům a radám. Většina z majitelů záhonů je vděčná za každou kapku dešťové vody. Většina záhonů a další vegetace je spokojenější při zalévání vodou dešťovou, v lepším případě odstátou a přiměřeně teplou. Voda přímo z vodovodu způsobuje vegetaci teplotní šok. hornbach.cz/...
Dobrá koupě, mít vydatnou studnu... Blahopřeji. Přesto vše, nádrže by byly vhodné. Voda ve studni mívá teplotu okolo 8-10 stupňů. Večer je vegetace vyhřátá, teplotní rozdíl mezi vodou bývá velký. Lepší polévat odstátou vodou z nadzemních nádrží, kterou nám zadarmo ohřeje sluníčko. Při ranním polévání je zem po noci chladnější, teplotou bližší teplotě vody v nádržích.
A máte aspoň zvislý zvod zakončený kolenom? Ak sa v danom mieste nechodí, môžte na zem položiť starý odkvapový žľab. Vyspádujete vypodložením kameňmi či tehlami. Ak sa tam chodí, môžete vode postaviť cestu z betónových korýtok, prípadne do chodníku umiestniť žľab s mrežou pre líniové odvodnenie. Ak tam máte svah, lepšie by bolo zakopať do zeme KG trubku a vyústiť ju trochu ďalej od domu. Betónové korýtka kúpite v stavebninách, či “bau” obchodoch. KG trubky tiež. Tie navyše aj v inštalatérskych potrebách. doplněno 30.06.21 01:20: Pýtajte sa po drenážnej trubke bez perforácie, priemer aspoň ako zvod, prípadne najbližšiu väčšiu veľkosť. Je ich niekoľko variánt. Najbežnejšia je svetložltá z tenkého PVC. O niečo pevnejšia bude čierna z polyetylénu. Nie je až tak poddajná. Možno narazíte aj na chráničku určenú pre pokládku kabelov. Častokrát zvonku červenú, zvnútra čiernu. Fungovať budú všetky, pokiaľ tam máte aký taký spád. Akurát na slnku nebudú dlhoveké. Pár rokov ale vydržia všetky. Najdlhšie tie polyetylénové.
macina
Ano Miso, svod je zakončený kolenem o průměru asi 10 cm. Představovala jsem si nějakou ohebnou trubku, kterou bych nasadila na to koleno, o délce min 6 m. Nevím co a kde koupit. Viděla jsem na stavbách různé "krky". Potřebuji rychlé, finančně nenáročné řešení. Časem to budu muset řešit nějakým podzemním kanálkem. Nádrž nechci, vodu nepotřebuji zadržovat.
Tazatelka také píše...Nemám svod z okapů do kanálu. Co bych mohla nasadit na okap aby mi voda tekla do záhonů...tak si, rádče, vyber...nemám svod...nasadit na okap...
macina
Aha, špatně se vyjadřuji. Omlouvám se všem, co se mi snažili poradit. Svod z okapů mám, ale nevede do kanálu, nýbrž voda teče volně pod domek. Chtěla jsem to vyřešit nasazením nějaké trubky, ale nevěděla jsem jakou a kde ji koupit. Je to provizorní řešení, než se finančně vzpamatuji z koupě toho domku. Co se týká vody na zalévání... je tu vydatná studna. Děkuji za váš zájem.
Nasadit na svod polyetylenovou trubku průměr 100-110 podle rozměrů svodu délky 2-4 m. Potom na konec nasadit a zakopat do země několik metrů drenážní trubky s otvory pro vsakování dešťové vody se spádem směrem od domu.
Lepší by bylo namontovat originální svodové roury, svádět vodu napřed do nádrží, a potom přebytečnou do kanálu. Stejně se svodům časem nevyhnete. Při dešti vodu rovnou z okapu na zahradu je nehospodárné. Zahradu přece zaleje ten déšť, vodu ze střechy můžete chytit a použít v suchých dnech. Roury prodávají i v železářství, Hornbachu, Obi atd. Po řetězu teče voda zase jen pod barák
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.