Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dovolím si otázku než s tím půjdu otravovat a trápit se na stavební úřad. Dočet jsem se, že zásah do nosných zdí znamená nutnost stavebního povolení. Je mi asi jasný, že se tím nemyslí třeba instalace nové zásuvky do nosné zdi...Ale co například průraz vnější nosné zdi na digestoř? Na to je potřeba povolení? Pokud ano, jaký je pak třeba rozdíl mezi průrazem zdi na digestoř a na satelit z hlediska nutnosti povolení? Případně si to špatně vykládám a není na nic z toho třeba povolení, protože nedojde k narušení statiky? Díky předem za odpovědi.
JJ, chlapci. Tak pohled z 2. strany barikády: Máme zateplený panelák. Oprava jakékoliv díry v zateplení je průser, poněvadž vzít do ruky vrtačku a udělat tam díru, na to je odborníků 3 prdele. Akorát se pak nikdo nechce znát k tomu, když se mu vylomí konzola s metrovou parabolou satelitu, sušák na prádlo apod. a řešte něco takového 10 metrů nad zemí v ulici, kde se nedá ani zastavit, natož tam postavit plošinu. Takže hurá, pronájem lešení, pro jistotu ještě vyřezat okolní zeleň. A nebo si zaplatit za výškové práce. A to napojování fasády tak, aby to nebylo vidět aspoň při phledu z ulice - na to se řemeslník shání obzvlášť skvěle. Takže se nedivte, že se většina správců objektů staví k jakékoliv díře do fasády jaksi zdrženlivě, protože fasáda je pak najednou společná a k díře se nikdo nehlásí, ta není ničí, ale tomu dole nějak záhadně začla vlhnout zeď v obýváku a ty, milý předsedo, se snaž. Za co si tě platíme?!
U nás jsme větší díry do fasády generelně zatrhli, satelity šly dolů před zateplením, kdo chce satelit, má možnost se připojit na centrální rozvod, paraboly jsou na střeše. To samozřejmě není případ nějaké té dírky na kabel, wifi antény rozumné velikosti umístěné na zábradlí apod. Zas jako nejsme magoři a jdeme na to selským rozumem, domluvit se dá ledacos. ale jakmile chci po milém potenciálním výrobci děr popis, jak bude řešeno, aby nedošlo k vylomení konzoly, koukají na mě všichni jak zjara, nic lepšího než 20 cm dlouhý vrut do patky 5x5 cm nikdo nezná. Zato by na to věšeli markýzu s plochou 6m2...
Presne tak, predseda SVJ je na tri veci :
Zly, ked blokuje nejakeho majitela bytu v zasahu do spolocneho.
Zly, ked potom sposobene skody nedokaze lacno a rychlo opravit.
Zly, ked pozaduje od majitela bytu nahradu sposobenej skody.
správně by mělo, protože měníte vnější ráz domu...ale většinou stačí souhlas všech ostatních majitelů budovy
A kolik ten "průraz na digestoř a satelit bude? Půl metrová díra? Na digestoř cca 10max15cm průměr a na satelit cca centimetrová dírka na kablík a 4 díry 10x8cm na hmoždinky . K tomu budete běhat po úřadech a spoléhat že se ouřada vyspinkal do růžova?
Jádrovou vrtačkou vyvrtejte patřičný otvor na digwestoř vložte trubku (KG nebo HT)zvenku mřížku a hotovo totéž na satelit akorát stačí dle tl. zdi patřičně dlouhý vrták.Pokud dokážete správně odměřit-doporučuji vrtat zvenku (i když u jádrového vrtáná se omítka ,pokud je dobrá neodštípne)
Já pořád doufám, že se lítání po úřadech vyhnu, ale předsedkyně SVJ už mě upozorňovala, že z jejího pohledu je potřeba na obojí stavební povolení, tak se začínám trošku víc podit po informacích.Takže je mi jasný, že si to bude náležitě hlídat.
No z jejíhom pohledu, z mého bych o tom nic neříkal,vyvrtal a hotovo.Ať si jde stěžovat na lampárnu.
z vlastní zkušenosti vím, že tady ti rádoby předsedové a předsedkyně ví kulový a "starají se po čem hovno"...jak se u nás říká...
naposled jsem tak musel jednu, co si na mě otevírala paštěku, umravňovat ať se stará o sebe taky mi chtěla mervomoci tlačit do hlavy co jí musím oznamovat a hlásit, aby se cítila důležitě...tak jsem ji proškolil, že nemusím lautr nic...a je klid
Ak je na fasade zateplenie, musite satelit namontovat tak, aby jeho konzola neznicila zateplenie. Vrtat dieru na kablik od satelitu je ok, to so statikou nic nerobi. Problem je v inom : narusate vzhlad fasady a tam vas teoreticky moze pokutovat mesto, obzrite si vas panelak, ci je tych satelitov viac alebo budete prvy. Dalej, ked tam to nejaka vichrica odtrhne a rozbije tu susedovi okno, prizabije decko, budete chodit po sudoch.
Digestor je iny problem, diera od 100mm vyssie krizom cez stenu statiku narusa, na vasom mieste si to necham orazitkovat aspon statikom. Ak sa ale predseda SVJ zatne a bude tvrdohlavy, budete musiet zohnat suhlasy od susedov a mat na to to stavebne povolenie. Plus, v zime sa bude para odsata u vas zrazat vonku a moze poskodzovat fasadu, napr vytvaranim rias, plesni a machov. Velmi zalezi, kde ta diera bude, napriklad vedla okna je to problem, to je najviac namahane miesto. Pod oknom ok, tam je namahanie velmi male.
Predsedkyni SVJ sa mate podakovat, vzorovo chrani majetok vsetkych pred neodbornymi zasahmi. Tiez mam tuto funkciu, u mna by to preslo, ak donesiete papier od statika ohladne diery na digestor a podpisete mi uhradu vsetkych pripadnych skod. Vtedy by som sa tvaril, ze stavebne povolenie netreba (hoci ho treba).
A nejlepší je když udělají z kozla zahradníka.
Prosím Vás kde jste to viděl aby statik prověřoval otvor max 15cm průměru?Nebo je u Vás ten statik kamarád a tímto mu přihazujete klienty=výdělek za nic?
Mne je uplne jedno, od akeho statika to bude, hlavne musit mat okruhlu peciatku .Vy mate nejake vzdelanie v stavebnictve, ked si trufate povedat, ako je 15 cm diera v poriadku? Ja sa riadim nazorom spravcu, ktory ma supis veci od statika, ktore ohrozuju bytovy dom : vodorovne drazky do panelov kvoli kablom napriklad + otvory, kam patri aj prieraz.
tak vás bych chtěl mít v baráku ...štempl od statika na díru pro digestoř
...s vama bych byl snad v křížku co chvila a ještě bych z vás, vaším vlastním přičiněním udělal vola před celým společenstvím. Vy jste asi přesně ten typ předsedy co ví kulový, ale bude si hrát na frajera jak to má všechno podchycený...jak psal kolega výše...kozel zahradníkem
To je inac dost casta chybna predstava, ze "byt je moj, kupeny". tak si mozem robit so spolocnymi castami bytoveho domu, co chcem. Nie. Co poviete napriklad na mreze pred bytmi? Tie vadia poziarnikom a uz su prec, zopar chytrakov tiez malo reci, ale nepomohlo im to.
tak dveře do bytu spadají do výlučného vlastnictví majitele jednotky, takže je na něm jak si byt zabezpečí a požárník má v tuhle situaci smůlu...pokud by to byly dveře od vchodu do domu...tak to je SVJ...
Vidite, nemate pravdu. Mreze do spolocnych priestorov sa montovat nesmu. Opat ziadny moj vymysel, ale zapis z kontroly hasicmi. Presnejsie, mreze boli pred 2 bytmi, ktore su vedla seba a maju spolocneho majitela. Okrem ineho doslo k privlastneniu si spolocnych priestorov a o tom by museli hlasovat nad 50% majitelia vsetkych bytov.
a co jsem asi teď napsal?... píšu, že pokud jsou to dveře do bytu, může si je zabezpečit jak chce, protože jsou jeho...pokud jdou to dveře ve spol. prostorách tak ne...jsou všech...a hlasovat by muselo všech 100%...takže zase máte neúplné informace a řešíte něco o čem víte prd
Krtku a to je předseda SVJ !
Stejně tato debata nemá smysl jen se zbytečně ... Autora dotazu to asi zajímá jako zatmění slunce tvého černého jmenovce pod zemí. Doposud neodpověděl na podstatné info-panelak, zděný BD, zateplení či nezateplení atd!
diesel: Autora to zajímá, jen se sem dostal až dnes... Je to starší zděný dům, nezateplený. Není problém, že by mi předsedkyně a další členové nedali s digestoří souhlas. Jen předsedkyně upozorňovala taktně na to stavební povolení a že si to pohlídá u jinejch lidí se to neřešilo stejně jako satelity...tak než se pustím do křížku, tak mě právě zajímalo, jestli je z hlediska zákona nějaký rozdíl mezi tím, když se proráží na digestoř a když se proráží na satelit. Samozřejmě, menší díra, ale jinak průraz vnější zdi tak jako tak přeci.
Tak v tom případu sorry,ale mnohdy to zde tak je-vloží dotaz a pak hraje mrtvého brouka.Rad tu máte spoustu.osobně zapůjčím si jádrovou vrtačku s příslušenstvím (vrtáky dle požadovaného průměru a dle tl. zdi a vyvrtvám si díru na digestoř.zvenku zakryji přížkou pkd možno v barvě fasády a hotovson.To klidně i zevnitř.Jádrové vrtání nevyštípne kus omítky-fasády, z venku bude pěkné kolečko.Ovšem normální vrtajdou na kablík k satelitu vrtat zvenku-stejně budete muset vrtat na kotvení konzoly satelitu.
A předsedu SVJ? tomu bych politicky vysvětlil, že pravidla platí pro všechny nebo pro nikoho! A na příští schůzi dal podnět pro jeho ukončení působení pro nekompetentnost!
Podme pocitat, nehovorim, ze mate zamer spravit 15 cm dieru v nosnej stene presne takto.
U mna je okolo okna 50 cm po stenu. Horne podlazia tlacia na tych 50 cm nejakou silou. Vy z tych 50 cm vyrezete 15 cm, cim sa namahanie musi presunut do okolia, zostava 35 cm. Tlak v betone teda stupne z nejakej hodnoty na aku to projektant spocital, na 50 / 35 = 1.43 nasobok. Zda sa vam to nepodstatne?
Asi si všechno moc berete. Stavební úřady jsou zavalené daleko důležitějšími věcmi, než řešit blbiny typu zavěšení satelitu nebo průraz skrz obvodovou zeď průměru 15 cm. Nekompetentní babičky a dědečkové v zastupitelstvech orgánů řídících váš dům , kteří stavebnictví nerozumí a řešící spíše svoji důležitost je potřeba umravnit a zpravit o tom, že úpravy provede odborník ve stavebnictví a ne pracovník masokombinátu řešící momentální finanční nedostatek prací na melouchu
srážka s blbcem je někdy nevyhnutelná...vím co mluvím...sám to tak mám u nás...kdy se mě strojní inženýr, kontrolující sváry na železe snažil přesvědčit, že kvůli mému novému nosnému překladu v bytě, nedostaneme dotaci na rekonstrukci celého baráku. Tu stavební úpravu jsem chtěl zahrnout do celkové rekonstrukce domu, aby nebylo více stavebních řízení. I přes to, že měl černé na bílém na oficiálním papíře od baby z Prahy, vedoucího toho odboru co ty dotace rozdává, že to v žádném případě nemá vliv, tak nedal říct ...a takových expertů je v každým baráku
Major Terazký povedal : "Na všetko nám treba oborníkou !"
Zde je to vidět názorně jaké mám kde odborníky -na otvor ccamax15cm povolení s okrouhlým razítkem statika?!
Pro tazatele pokud máte předsedu SVJ takového trolla, vyrobte silejstro sám a razítku udělejte z brambory!
Tu vyrobu falosneho razitka neodporucam, je to tak na par mesiacov podmienecne a zapis v registri trestov.
Peter Vy jste asi opravdu odborník na vše že? Mít takového předsedu SVJ, který jen klade klacky členům SVJ-jdete od Válu expres rekomando neklopit.Asi se cítíte hooodně důležitý?
No vidite a vsetci su so mnou spokojni a nik nedava navrh na odvolanie. Na to mimochodom potrebujete viac ako 50% hlasov ... To je funkcia, do ktorej ma dotlacili, nik to robit nechce.
diesle, a ty seš odborník? Pokud jo, tak bys to měl vědět, že v paneláku se třeba nesmějí dělat vodorovné drážky na kabely, aby se nenarušily svislé armatury v panelu, když budeš vrtat 150mm díru, tak si spočítej, kolik těch svislých drátů přerušíš, v paneláku to neni sranda, ale to zatím ještě tazatel nenapsal, jestli se jedná o panel a nebo cihlu.
Mám takový dojem, že seš zedník, tak pokud seš odborník, tak mi prozraď, jak se míchá třeba beton 1:4.
no všeci jsou možná spokojení proto, že to nemusí absolvovat...a pokud má někdo vhodné vyjadřovací schopnosti, tak kdejaká kravina jde podat tak, aby zněla věrohodně...což je asi tento případ...máte pouze základní info a neznáte detaily
Je to dáno dispozící budovy...většinou je kuchyň při obvodové stěně a ta je samozřejmě nosná. Vzduchotechnika se před x rokama žádná nedělala (jen v panelácích), takže není žádná jiná možnost ji dodatečně dodělat. Rozvody stupaček na to nejsou dimenzovány...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.