Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rošty v troubě a na sporáku

Od: magdon® odpovědí: 26 změna:

Potřebuji odstranit silně zapečené nánosy z litinových roštů kolem hořáků plynového sporáku a nerezového (?) roštu v troubě. Mechanicky to sice jde, ale potřebný čas odhaduji na cca 5 hodin intenzívní nepřetržité práce, nehledě na to, že na tom nechám ruce a stejně se do všech zákoutí nedostanu. Potřebuji poradit nějaký chemický přípravek, kterým by šly připáleniny snadno odstranit. Z běžných čistících prostředků nefunguje žádný. Nejrůznější ředidla nejsou k ničemu. Hydroxid sodný nepomáhá, kyselinu solnou jsem nezkoušel, obávám se, že by mohla poškodit povrch čištěného předmětu.

doplněno 23.06.21 10:17:

Abych předešel zbytečným odpovědím - nechci radu, jak příště zamezit tvorbě připálenin. Nechci pokáráníní, že jsem to neměl nechat dojít až tak daleko. Nejde mi o prevenci. Jde mi jen a pouze o to, jak to vyčistit.

doplněno 23.06.21 11:02:

Ještě dodám, že mi nejde o běžnou mastnou špínu (s tou bych si snadno poradil), ale o špínu už zuhelnatělou.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirik50*
hodnocení

2x

já to preventivně vrazím 2x měsíčně do myčky

hodnocení

Hned v úvodu píšu, že mě nezajímá prevence. Nezajímá mě, "co bude když..." ani "co dělat aby..." Stav těch roštů je prostě takový, jaký je a já ho potřebuju co nejjednoduším způsobem vyřešit. Myčku nemám a pochybuju, že by si myčka dokázala poradit s mnoholetou, několikamilimetrovou, dokonale vypálenou vrstvou uhlíku. To není běžné znečištění, způsobené několikerým pečením (vařením).

hodnocení

2x

Kdysi jsem podědila po tchyni staré litinové hrnce. Zvenku bylo na nich 1 cm. nánosu připečenin. Manžel koupil něco jako drátěný kartáč kulatý,to nasadil na vrtačku a pěkně to očistil. Nevím jak se to jmenuje. chlapi určitě poradí.Udělal tím i ty rošty v troubě a rošt na ohništi.

Tak nějak to vypadalo

Rošty v troubě a na sporáku

hodnocení

0x
Před lety dostala mamka na čištění zapečených pekáčů, sporáků a nevím čeho ještě nějaký americký zázrak. Moc si to chválila, jak to jde hezky dolů.
Snad nějaký Amway, ale nejsem si jist. Je to již mnoho let zpátky.
LOC.blahé paměti. To byl snad nejlepší výrobek z distribuce amway. Jediný prostředek který dokáže na první dobrou odstranit z rukou i pach kance když ho držíte při kastraci za nohy. Nic podobně účinného jsem od té doby neměl.
LOC určitě ne.
Byla to placatá láhev a na hrdle byla taková malá červená štětka na aplikaci.
hodnocení

totak - já ale nepotřebuju odstraňovat pach kance z rukou *zed*, já potřebuju rozpustit několikamilimetrovou vrstvu připáleného tuku z litinového roštu.

Já umím číst, to byla jen poznámka na dokreslení toho, jak univerzální čistič to je.

hodnocení

0x
Běžně se dá sehnat čistič na krby respektive na krbová skla. Ten bude na pripaleniny asi nejsilnějším dostupným prostředkem ale můžeš použít i třeba čistič na alu-disky což je rozprašovač na bázi kyseliny solné. Ten taky rozpustí každou špínu ale není tak koncentrovaný aby ti sežral prsty takže barva bude v bezpečí. Navíc v troubě bude použitý spíš smalt což je natavená vrstva kamenného prášku. Tomu hned tak nějaké rozpouštědlo neublíží.
hodnocení

V té troubě mi jde o železný chromovaný drátěný rošt. Na ten se kyselinu zdráhám použít. O poleptané prsty mi nejde, s tím si umím poradit. Litině u hořáků by kyselina nic moc neudělala, ale ani po 1/4 hodině působení (namočení) se žádný viditelný efekt nedostavil. Čistič na krby by možná pomoct mohl, vyzkouším.

Já rošt z trouby odrbu v dřezu kovovou drátěnkou, ani nemusím použít žádný čistící prostředek, stačí namočit a jde to jak po másle.

To je moje zkušenost.

hodnocení

boba - No jo, to funguje, když to uděláte brzo po použití trouby. Když je to nános za několik let bez údržby, už to tak jednoduché není - vrstva je dokonale vypálená, vodou nerozpustná a maximálně tvrdá.

No to je potom horší, ale já bych přesto zkusila přes noc odmočit ve vaně s octem a sodou.

hodnocení

0x
Mě pomohla PĚNA NA ČIŠTĚNÍ PEČICÍ TROUBY, odstraňuje mastnotu a silné připáleniny z Lidlu od W5.. Byla to podobná pěna nemeckyeshop.cz/... A nestačí čtvrthodina, nejlépe nastříkat na noc, prostě pár hodin působení...A při silných nánosech podruhé nastříkat a zase čekat... Zkoušel jsem kde co, toto pomohlo, nános pár let starý, vypálený
hodnocení

To vypadá slibně *zdravi*. Pokusím se to sehnat.

To jediné mi fungovalo, ale chce to čas, pár hodin nechat působit, v průběhu "namáčení" jsem to ještě 1-2x stříknul pěnou, vypadalo to zaschlé; výsledek stál za to; manželka byla hoodně překvapena, "to máme novou troubu"?

anonymni357
hodnocení

0x

Zalezi do jake miry je necistota zuhelnatela.Pokud jeste neni,musi louh fungovat.Pouzijte louh jako gel,existuje odstranovac nateru jako louhovy gel a roztok louhu,treba tzv.Krtka do odpadu,lze zahustit treba primalexem na malovani.Jde o to,aby louh pusobil delsi dobu a nestekl.

Pokud je necistota uz ve forme uhliku,pomuze jen vypaleni vysokou teplotou nebo lidske sadlo.

Pripravky na krby neznam,ale ze odstrani uhlik pochybuji,mylit se mohu.

Do louhu je samozrejme mozne veci ponorit.

hodnocení

"Zalezi do jake miry je necistota zuhelnatela".

Do míry maximální. Ani delší ponoření do louhu nepomáhá. Na vypálení nemám prostředky (autogen?. PB hořák nestačí) a taky se obávám, že by to drátěný rošt nevydržel. "Lidské sádlo" jsem použil, ale po 1/2 hodině dřiny jsem to s odřenými prsty vzdal.

anonymni357

Rozumim,zbyva tedy,jak pisi,pripravek pro krby ktery neznam,mozna funguje,moc tomu neverim,ale nejsem chemik,zdravim.

hodnocení

0x
Na liatinové rošty by som pritvrdil - drôtený kotúč, brúsny papier, hrubý pilník. Rošt z trúby - buď niekoho prekecajte, aby to prebehol pyrolízou vrámci čistenia tej svojej alebo kúpte nový (~350-400 Kč)
hodnocení

Litinové rošty jsou složité, smirkovým papírem, ani drátěným kotoučem se zdaleka všude nedostanu. Ručním drátěným kartáčem se nechytám.

Nový rošt do téhle trouby stojí cca 800 Kč, což se mi fakt dávat nechce.

Tak bezprácne asi naozaj len opatrne vypáliť. Pozor na prípadné silikónové podložky na nožičkách. Mohla by to byť konečná aj pre ne.

hodnocení

Tak jsem sehnal jakýsi přípravek na trouby, gryly, komíny, saze... Podle návodu je to drastický přípravek *ee*, nebezpečný už na pohled. Nastříkal jsem to na rošty a teď čekám, co to udělá. Vypadá to nadějně, ale budu to muset asi několikrát zopakovat. Doufám, že mi to zatím nesežere pracoviště *smich*.

hodnocení

0x

Ja som zamastené a pripalené rúry na pečenie vyčistil v pohode týmto: autokelly.sk/... . Len to nesmie prischnúť,musí sa to potom dobre opláchnuť vodou.

hodnocení

A je to. Nakonec jsem použil agresivní přípravek "Dix professional". Celkem 4x, poslední nástřik jsem nechal působit přes noc. Pak jsem ještě drobné nedostatky dodělal jemným drátěným kartáčem.

Stůl mi to kupodivu nesžralo, latexové rukavice se do rána rozpadly.

martinna - tenhle drátěný kotouč znám, používal jsem ho na leccos už před cca 40 lety. Na tohle se ale fakt nehodí.

Dík všem, kteři se snažili poradit. Otázku považuji za uzavřenou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]