Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak může být izolovaný sokl, když je izolace mezi ním a zdí?

Od: reptas odpovědí: 3 změna:

tak jsem tu četl staršé dotaz ohledně marmolitu, u kterého výrobce udává, že nemá přijít na plochy nechráněné proti vzlínající vlhkosti. To moc nechápu, protože sokl je přece typicky nad zemí, a mezi ním a domem je vodorovná hydroizolace. Čili sokl jako takový je spíše málokdy izolovaný, ne? I co vidím novostavby, tak mají základovou desku nad zemí, a pak teprve izolaci. Případně vídám marmolitové sokly normálně až k chodníku, to vadí a nebo nikoli, protože voda je jakoby zvenčí? Díky

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To, že vidíte marmolitové sokly až k chodníku ještě neznamená, že podklad není odizolovaný. I kdyby teoreticky nebyla vodorovná izolace, lze dát marmolit na cementovou desku typu Cembrit a pod. a řešit obklad soklu jako předsazený ,odvětrávaný. Určitě žádné hmotě nedělá dobře, když jde vlhkost z obou stran nebo aplikace dvousložkových epoxydů na vlhký podklad. Obecně je tedy z hlediska trvanlivosti lepší aplikovat hmotu na trvale suchý podklad než na neodizolovaný,vlhký.

Nevím, jestli jsem to dobře vysvětlil, sokl je izolovaný vodorovnou hydroizolací proti vzlínající vlhkosti vždy, proti odstřikující vodě nikoliv(ale to marmolitu nevadí)

reptak

A jak je izolovaný, když izolace je typicky nad ním, oddělující zdivo? Viz co jsem uvedl se základovkou - monolitická deska je nad úroveň zeminy, pak leží izolace, pak zdivo. Když se kouknu na řezy staveb, je izolace kus nad zemí, čili sokl proti vzlínající vodě izolovaný není. Nebo to myslíte tak, že na soklu je např nalepený perimetr, přes kterŕ vlhkost neprojde?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]