Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak předejit sporum o plot

Od: albertlukac odpovědí: 24 změna:

Bydlim na chatě s přitelkyni pomalu 20 let. U svyho plotu ze železných sloupku a klasickeho pletiva , 60 cm od plotu , vysazel tata tuje. Jsou vzrostle a udržované do vúšky cca 195 cm .

Z byvalym majitelem nebyli ohledne plotu a tuji žádne rozepře. Nový majitel trvá na tom, že plot je jeho a pro vystavbu noveho plotu požaduje odstranení tuji a přístup na zahradu moji přitelkyne.

Opakuji, že plot po pravý straně z komunikace stavěl táta přitelkyne cca před 60 lety.

Ma soused vůbec právo na takove tvrzení a požadavek. Poradi někdo.

Děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nevím, kde je pravda ve Vašem sporu, čí je plot. Pokud je to souseda, má právo na opravu či výměnu svého plotu. Podle OZ mu musíte umožnit, za předem daných pravidel, plot udržovat a opravovat.

Pokud ale chce dávat úplně nový plot, tento starý vybourat, nevidím jediný důvod, proč by měl chodit po Vašem pozemku, snad jen šlápnout 20-30 cm, aby mohl dávat vodováhu, nivelák, natáhnout provázek a podobně.

Nevím, jak daleko jsou rozrostlé tůje, zdali již nezasahují do jeho práv.

Každopádně likvidace tůjí nikoliv, jedině za náhradu s Vaším souhlasem.

Osobně zastávám názor, že se sousedy je dobré vycházet v dobrém.

albertlukac
hodnocení

Připomínam, že plot je moji přítelkyne a stavěl jej její nebohy táta cca před 60 lety, vicekrat plot sam a take se moji pomoci spravoval a uržoval.

Soused je třeti majitel a z ničeho nic začal tvrdiť, že plot je jeho.Předešlý majitele žaden velky problem s plotem neměli.

Dukazy o tom že plot stavěl spolu schatou, jako první osadnik tata moji přitelkyne jsou nezvratne a zaměr souseda je jediny aby moh zničit tuje, ktere už ted systematický ničí a občuráva což nepopíra.Je jasne , že se budeme bránit a požadovat náhradu za zničené tuje.

Davam Vám za pravdu, že jestli se mu plot neliby může si na svem pozemku stavět svuj plot a plotu sousedky se ani nedotne vzhledem k jeji vlastnickým právam.

Vznikla by tak rozhrada a byl by klid, jenomže sousedův záměr je jiný.

Děkuji za Váš opětovný názor

asd1

Bych mu šel pochcat auto že mi taky vadí a u toho bych se ho přeptal jestli chce válku sousedů nebo spolu vycházet rozumně.

Slušně ale jasně vymezit že neni tvůj velitel a ať si buzeruje někoho jinýho. A pokud nějaký neznámý vandal tůje poleje roundupem, tak by ten neznámý cizí vandal mohl přijít znova jen o zahrádku vedle *smich*

Tůje sice "strom", ale bude místní zvyklost že dvoumetrový tůje jsou těsně u plotu a slouží jako zástěna, takže OK. Plot je tvů a nazdar, tak bude jak bude a přístup na tvojí zahradu ahoj. A jestli místo tohohle šaškování radši nechce jít na pivo...

Já mám více jak dvě desítky sousedů, se včemi vycházím výborn a dobře. Určitě bych si nenechal líbit očurávání plotu a tůjí.

Snažil bych se to řešit domlouváním a pomalým přitvrzováním. Třeba focením a podobně. Ale vždy individuelně, dle situace.

Když máte věrohodný doklad o vlastnictví plotu, sdělte toto sousedovi a klidně i písemně ho vyzvete, aby zanechal činnosti ohrožující Váš majetek.

re4zon
Skrz plot by se mi vyc**al nebo neco nalil jednou. Priste by pletivo bylo pod napetim ;)

hodnocení

3x

Pravá ruka nikoho nezajímá. Kdo plot stavěl, na kterém pozemku stojí?

re4zon
hodnocení

3x
Ja bych mu dal pristup na pozemek, ze by jen koukal. Na ten ma pristup pouze za konkretnich podminek, a ty urcite splneny nejsou. A jestli chce odstranit tuje, muze si to dat k soudu. Vubec uz nemluvim o tom, ze plot treba vubec neni na jeho pozemku a jestli ma jiny nazor, at prijde s geodetickym zamerenim.
Radim vam dobre, reknete mu slusne, ale velmi durazne, ze z vas blbce delat nebude. Jestli je takhle drzy, bude to v budoucnu jen stupnovat. Kdyz to zarazite hned, usetrite si radu starosti. A kdyz uvidi jasny pristup, treba se s nim pujde domluvit.
witch*
Přesně moje řeč. Čím víc se s ním bude párat, tím bude soused drzejší a bude vymejšlet další kraviny.

witch*
hodnocení

1x
Plot je tátovy přítelkyně v tom případě.
Bych byla s "příjemným" sousedem hotová raz dva. Nemá Vám co kecat do tújí na Vašem pozemku nebo si vyhrazovat právo na nový plot, který ani nevlastní.
Není nad to mít osinu v zadku v podobě souseda.
Pokud máte výměru pozemku v pořádku, tak mu řeknete ať si s pindama klidně táhne k soudu, že to s ním nebudete řešit a že se nenechat buzerovat nějakým naplaveným vocasem.
doplněno 21.06.21 22:47: *přítelčina otce
doplněno 22.06.21 17:01: Vildo, vyjadřovat jasněji se nemusíte. Vím, že stromy nad 3 m vzdálenost 3 od plotu a do velikosti 1,5 m tu samou vzdálenost od plotu. (Větší 3,12čovinu nikdo nemohl vymyslet.) ALE! Za a) předpokládám, že jsou tam túje dýl než tuhle kravinu stanovili tj. 2014. Takže nevím co by s tím měl hejbat z nějakýho cizího rozmaru. To je jako kdybych měla vykácet túje i desetiletej ořech, protože to uzákonil nějakej chytrák až po osazení. Víte jak by mnoho pozemků asi teď vypadalo, kdyby měli za souseda to, co má tazatel? A za b) když stavěli plot před 60-ti lety, tak ještě fungovalo pravidlo pravý ruky při pohledu z komunikace. Nevím, na co si tedy dotyčný dělá nárok. To je to samý jak s tújema od plotu, když si to porovnáte. Páč to pravidlo taky rušili před těmi 60-ti lety. Znamená to tedy, že znárodní plot protože to už neplatí? Že vytěží túje, protože tam byly dřív než novela OZ z 2014? Asi si furt nerozumíme. Nu což. Že je tenhle stát absurdistán není nic nového.
vilik*
Už jsem si všiml, že jste se vším rychle hotová, někdy na úkor kvality odpovědi.
Neříkám, že jste ve všem mimo mísu, ale blízkost výsadby zeleně má svá pravidla, které řeší obecně Občanský zákoník, takže střílet od boku neúplné nebo dokonce zavádějící odpovědi je podle mě špatné. Protože soused v určitých případech co kecat do tújí u plotu má.
Jediné, co lze z vaší odpovědi uznat, je konstatování faktu, že plot je toho, kdo jej stavěl, a zmínka o soudním řešení sporu v případě, že se obě strany nedohodnou. Což mi na radu přijde poněkud málo.
witch*
A co je mu po tújich? Když je zkrátí na 2 metry tak nemůže ani ceknout. Má je 60 čísel od plotu? Má. Jsou na jeho pozemku? Pravděpodobně ano. Tak ať se jde celej potížista vycpat.
Pokud se Vám nelíbí kvalita mé odpovědi, tak je mi to celkem putna. Já jsem si zas všimla, co je taktních blbečků, co sebou nechají vorat.
vilik*
Milá paní, slovo blbeček si prosím odpusťte až do doby, než si nastudujete některé právní výklady.
Z nich je totiž zřejmé, že nezáleží na aktuální výši porostů, ale na možném vzrůstu. Tedy túje může být ze své podstaty vyšší než 3 metry a tedy nemá přímo u plotu co dělat. Velmi povšechně například tady ceskypohled.eu/...
Nutno podotknout, že zatím, podle mého povědomí, soudy aplikují tuto podmínku pro stromy a keře vysazené až po začátku účinnosti nového občanského zákoníku, ovšem posouzení je vždy na příslušném soudu.
Neříkám, že je to právě tento případ, na to tazatel uvedl málo informací, a proto upozorňuji i vás, že z toho mála informací nemůžete udělat jediný závěr.
V jiné otázce, kterou jste sama založila, se vymezujete proti trollům. Mně však již subjektivně několikrát přišlo, že spíše trollíte zavádějícím komentářem sama.
S vámi jako se sousedkou bych zřejmě proto asi taky brzy vyběhl, pokud máte takové svérázné výklady vašich práv a povinností častěji, samozřejmě v rámci zákona.
vilik*
Jinak samozřejmě bych tazateli také nejspíš poradil v jeho konkrétní situaci a dle toho, co napsal, nějak podobně, ale upozornil bych na faktickou stránku dotazu a na možné odlišnosti z důvodu neuvedených skutečností, které by byly pak v jeho neprospěch. A snažil bych se i tak nějak dohodnout, vymezení pozic je sice dobré, ale musím si uvědomit, že sousedství je na mnoho let a pofidérní vítězství za cenu naprosto zničených vztahů by mi radost asi neudělalo.
witch*
Vy jste si ale toho blbečka stáhl na sebe aniž bych Vás měla vůbec na mysli. Túje může mít přes tři metry klidně, to může. Ale může ji stahnout kdykoliv i na dva. A hlavně, míru od plotu dodrželi. Takže kde je problém. Představuje si snad soused míru těch 80 cm, místo 60? My např.za túje pravidelně lezeme a udržujeme řezem i ze zadní strany. Nikomu tedy problémy neděláme. A vyběhnout se mnou můžete kam chcete, protože do křížku se zásadně pouštím jen s chronickými stěžovateli. Již jako dítě na ZŠ jsem bránila slabší a to mi i zůstalo. Jsem na to hrdá, že nenechám napadat slabší, kteří např. neumí argumentovat a zastat se. A pokud jde o mě, tak dneska když nejsou tvrdý lokty, tak ničeho nedosáhnete.
Troll opravdu nejsem i když můžete mít pravdu, že se to tak může jevit. Pokud se Vám zdálo, že se Vás snažím urazit tím blbečkem, tak je mi to líto, ale nemyslela jsem osobně Vás, ale obecně ty spíše diplomatické, takní, nekonfliktní, neprůbojné typy. Ale uznávám. Výraz byl zvolen nešťastně.
Chápu, že každému tu svými názory nebudu sedět, s tím i počítám. 100 lidí, 100 chutí.
vilik*
Dobrý den, blbečka jsem na sebe nevztáhl, ale pouze jsem reagoval na vaše vyjádření ohledně toho, že skutečně, pokud jde o túje, by podle občanského zákoníku měla být dodržena (a zase, pokud nejde o některé zákonem tolerované důvody) vzdálenost od plotu 3 metry. Je mi líto, že se nedokážu vyjádřit jasněji, ale túje je strom, obvykle dorůstající víc než 3 metry, proto je z hlediska OZ nutné dodržovat pravidla, že přiměřenou vzdáleností jsou právě brány jako minimální 3 metry od plotu, jakkoliv se to jeví nelogické. Kdyby se jednalo o keř, dostatečně vzdálený by byl 1,5 metru, kdyby o šestimetrový bambus, tak pokud by nedošlo k jinému negativnímu vlivu jako například ke stínění, tak tam žádná vzdálenost není stanovena, alespoň jak se domnívám, protože bambus je technicky druh trávy.
Už toho nechám, ale pointa je v tom, že my jsme zde laickou veřejností, takže za naše rady neručíme, přesto by naše příspěvky měly být ideálně přibližně správné, aby neudělaly víc škody než užitku. Na vše závazné by měl tazatel vědět, že odpovídat na jeho otázky by měl odborník právník, lékař, statik a další placené profese, které se pod svoji práci podepíší (a samozřejmě vystaví fakturu :)). Proto já například téměř nikdy nepíšu jasný a jediný názor z hlediska mé profese, protože mimo jiné nemám nikdy dostatek informací a nebo prostě tolik času a prostoru, abych zde mohl být přesný. Proto obvykle ani do takových dotazů nepřispívám.
Pěkný den.

hodnocení

1x

Před 60ti lety skutečně pravidlo pravé ruky platilo. Dnes se posuzuje podle toho, kdo stavěl. Pokud máte plot zanesený v projektové dokumentaci a to vše zkolaudované, tak se nemusíte ničeho obávat. Patrně máte podle tohoto pravidla plot postavený a soud by v případě žaloby na urč ní vlastnictví plotu z tohoto , pokud by neexistovaly jiné důkazy, postupoval. Rovněž je důležité, kdo prováděl údržbu plotu. A údržbu provádí vlastník.

Pro tvrzení souseda, že plot je jeho , sotva najde nějaký pravdivý důkaz. Soused spíše řeší to, že se mu plot nebo tůje nelíbí a provedl by si plot na své náklady. Souhlasil bych jedině v tom případě, že bych se chtěl tůjí a údržby plotu zbavit, tak jedině v případě odstranění plotu a tůjí na náklady souseda.Protože on je tím, který problém vyvolal.

A ještě jedna rada... Jestli má plot stejnou barvu sloupků jako pokračování plotu na ostatních stranách, tak se přeci dá snadno dokázat, že jste sloupky všude natírali stejnou barvou

hodnocení

0x

Pokud jsou na vaší straně sloupky a na nich od souseda např. pletivo, plaňky, vlastně cokoliv, je plot z nejvyšší pravděpodobnosti váš. Tak se ploty prostě stavějí. A navíc ho zřejmě stavěl otec přítelkyně a to je dost velká páka do sporu.

cutora
hodnocení

0x

Jsou vysázené od plotu 60 cm. A těch 60 čísel je zřejmě kmínek od plotu, potom má ale tuje ještě větve a ty zasahují kam?

I ty ale narůstají a jsou potřeba zastřihovat. Mnohdy prorůstají skrz plot k sousedovi. Stříháte je pravidelně, jak se k nim dostáváte?

Mám to také tak, a soused v určitých intervalech ke mě chodí a zastřihuje a samozřejmě, velké sebere, ale to jehličí a drobné tady zůstává, navíc řada tůjí odebírá vodu rostlinám /květiny, bylinky/ které mám já zase u plotu. Nějaké malé opravy musím také udělat, byť se soused snaží nic nepošlapat.

Je to jeho plot, když se postavíme z ulice, tak napravo je jeho, můj je zase ten vpravo od mých vrátek.

Záleží, jakou máte mezeru od plotu a konec tůjí, a jestli na jeho pozemek neprorůstají větve ve velké míře.

Možná si nechat pozemky přeměřit, nebo se podívat na přesné mapy katastru.

Ploty se opravdu dříve takhle stavěly, dnes už ne, ale přítelkyně si to určitě bude pamatovat dobře. Také to mám tak 65 let.

Neustupujte.

Ploty se mohou stavět ne na hranici, ale na svém pozemku. Tudíž hezky uličku mezi Váma, ať si nový pan majitel postaví svůj nový plot ne na hranici /pokud zaměříte/ ale na svém, třeba těch 60 čísel ať si ustoupí.

Plot na hranici je pouze na dobré vůli obou majitelů. Takže dříve byla domluva majitelů rozumná. Plot přímo na hranici, netratíme žádnou půdu, když nebude ulička mezinámi, navíc to jsou výdaje mít svůj jen svůj plot okolo celého pozemku.

Ale to víte, s někým se nedomluvíte, viz nový pan majitel.

Hranice pozemku je tenká čára, před čárou to je moje, za čárou souseda. Znám případ, kdy si sousedi nechali vyměřit pozemek, geodet stříkl sprejem červenou čáru a soused chtěl vědět, která strana čáry je jeho.

vilik*
Hranice je sice ideální tenká čára, ale například u nás kvůli známé nepřesnosti zaměření je až nějakých 14 cm silná. Proto je určen nějaký postup stanovení hranice za přítomnosti obou dotčených stran. To jen pro úplnost.
I kdyby, kmínek 60 cm od plotu opravdu znamená, že větvemi zasahuje až k plotu a ty téměř znemožňují údržbu, takže v případě, že plot není můj, bych si nedovolil bez souhlasu souseda výsadbu takto blízko.
Plot je toho, kdo stavěl.

Před 6 lety geodeti vyměřovali pozemek, kvůli novým přípojným místům. Označili vše barvou a "hřebíkem"

Minulý týden jiný geometr vyměřoval stejný pozemek kvůli prodeji a ejhle, nový hřebík i čára je o 40 cm jinde.

Pak věřme zaměření.

krtek6
hodnocení

0x

ať teda nový majitel když je tak přesvědčen o svojí pravdě, doloží geometrickým plánem hranici pozemku. Geodeta samozřejmě zaplatí on a pak se uvidí.. A jak už tu zaznělo. Argument, že stavěl plot tata přítelkyně je dost silny kalibr:)

hodnocení

0x

Měření je vždy s určitou odchylkou - od jednoho inženýra jsem slyšel běžnou odchylku 10cm. Já poctivě odsadil od sousedova pozemku právě těch 10 cm a udělal si plot "na svém". Po letech se dělala digitální mapa-zaměření, najednou byly terčíky sousedního pozemku právě v tom mém - přesně na rohu plotu.

Vyřešení sporu je velmi jednoduché - šířku pozemku si omezíte z požadované strany o metr - ten "prodáte" někomu důvěryhodnému - třeba v rodině. Soused - bratr - nemá nic proti typu plotu -postavíte si tam, co chcete, s jeho souhlasem samozřejmě.

Po čase si můžete odkoupit pozemek zpět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]