Nejste přihlášen/a.
Bydlim na chatě s přitelkyni pomalu 20 let. U svyho plotu ze železných sloupku a klasickeho pletiva , 60 cm od plotu , vysazel tata tuje. Jsou vzrostle a udržované do vúšky cca 195 cm .
Z byvalym majitelem nebyli ohledne plotu a tuji žádne rozepře. Nový majitel trvá na tom, že plot je jeho a pro vystavbu noveho plotu požaduje odstranení tuji a přístup na zahradu moji přitelkyne.
Opakuji, že plot po pravý straně z komunikace stavěl táta přitelkyne cca před 60 lety.
Ma soused vůbec právo na takove tvrzení a požadavek. Poradi někdo.
Děkuji
Nevím, kde je pravda ve Vašem sporu, čí je plot. Pokud je to souseda, má právo na opravu či výměnu svého plotu. Podle OZ mu musíte umožnit, za předem daných pravidel, plot udržovat a opravovat.
Pokud ale chce dávat úplně nový plot, tento starý vybourat, nevidím jediný důvod, proč by měl chodit po Vašem pozemku, snad jen šlápnout 20-30 cm, aby mohl dávat vodováhu, nivelák, natáhnout provázek a podobně.
Nevím, jak daleko jsou rozrostlé tůje, zdali již nezasahují do jeho práv.
Každopádně likvidace tůjí nikoliv, jedině za náhradu s Vaším souhlasem.
Osobně zastávám názor, že se sousedy je dobré vycházet v dobrém.
Připomínam, že plot je moji přítelkyne a stavěl jej její nebohy táta cca před 60 lety, vicekrat plot sam a take se moji pomoci spravoval a uržoval.
Soused je třeti majitel a z ničeho nic začal tvrdiť, že plot je jeho.Předešlý majitele žaden velky problem s plotem neměli.
Dukazy o tom že plot stavěl spolu schatou, jako první osadnik tata moji přitelkyne jsou nezvratne a zaměr souseda je jediny aby moh zničit tuje, ktere už ted systematický ničí a občuráva což nepopíra.Je jasne , že se budeme bránit a požadovat náhradu za zničené tuje.
Davam Vám za pravdu, že jestli se mu plot neliby může si na svem pozemku stavět svuj plot a plotu sousedky se ani nedotne vzhledem k jeji vlastnickým právam.
Vznikla by tak rozhrada a byl by klid, jenomže sousedův záměr je jiný.
Děkuji za Váš opětovný názor
Bych mu šel pochcat auto že mi taky vadí a u toho bych se ho přeptal jestli chce válku sousedů nebo spolu vycházet rozumně.
Slušně ale jasně vymezit že neni tvůj velitel a ať si buzeruje někoho jinýho. A pokud nějaký neznámý vandal tůje poleje roundupem, tak by ten neznámý cizí vandal mohl přijít znova jen o zahrádku vedle
Tůje sice "strom", ale bude místní zvyklost že dvoumetrový tůje jsou těsně u plotu a slouží jako zástěna, takže OK. Plot je tvů a nazdar, tak bude jak bude a přístup na tvojí zahradu ahoj. A jestli místo tohohle šaškování radši nechce jít na pivo...
Já mám více jak dvě desítky sousedů, se včemi vycházím výborn a dobře. Určitě bych si nenechal líbit očurávání plotu a tůjí.
Snažil bych se to řešit domlouváním a pomalým přitvrzováním. Třeba focením a podobně. Ale vždy individuelně, dle situace.
Když máte věrohodný doklad o vlastnictví plotu, sdělte toto sousedovi a klidně i písemně ho vyzvete, aby zanechal činnosti ohrožující Váš majetek.
Před 60ti lety skutečně pravidlo pravé ruky platilo. Dnes se posuzuje podle toho, kdo stavěl. Pokud máte plot zanesený v projektové dokumentaci a to vše zkolaudované, tak se nemusíte ničeho obávat. Patrně máte podle tohoto pravidla plot postavený a soud by v případě žaloby na urč ní vlastnictví plotu z tohoto , pokud by neexistovaly jiné důkazy, postupoval. Rovněž je důležité, kdo prováděl údržbu plotu. A údržbu provádí vlastník.
Pro tvrzení souseda, že plot je jeho , sotva najde nějaký pravdivý důkaz. Soused spíše řeší to, že se mu plot nebo tůje nelíbí a provedl by si plot na své náklady. Souhlasil bych jedině v tom případě, že bych se chtěl tůjí a údržby plotu zbavit, tak jedině v případě odstranění plotu a tůjí na náklady souseda.Protože on je tím, který problém vyvolal.
A ještě jedna rada... Jestli má plot stejnou barvu sloupků jako pokračování plotu na ostatních stranách, tak se přeci dá snadno dokázat, že jste sloupky všude natírali stejnou barvou
Jsou vysázené od plotu 60 cm. A těch 60 čísel je zřejmě kmínek od plotu, potom má ale tuje ještě větve a ty zasahují kam?
I ty ale narůstají a jsou potřeba zastřihovat. Mnohdy prorůstají skrz plot k sousedovi. Stříháte je pravidelně, jak se k nim dostáváte?
Mám to také tak, a soused v určitých intervalech ke mě chodí a zastřihuje a samozřejmě, velké sebere, ale to jehličí a drobné tady zůstává, navíc řada tůjí odebírá vodu rostlinám /květiny, bylinky/ které mám já zase u plotu. Nějaké malé opravy musím také udělat, byť se soused snaží nic nepošlapat.
Je to jeho plot, když se postavíme z ulice, tak napravo je jeho, můj je zase ten vpravo od mých vrátek.
Záleží, jakou máte mezeru od plotu a konec tůjí, a jestli na jeho pozemek neprorůstají větve ve velké míře.
Možná si nechat pozemky přeměřit, nebo se podívat na přesné mapy katastru.
Ploty se opravdu dříve takhle stavěly, dnes už ne, ale přítelkyně si to určitě bude pamatovat dobře. Také to mám tak 65 let.
Neustupujte.
Ploty se mohou stavět ne na hranici, ale na svém pozemku. Tudíž hezky uličku mezi Váma, ať si nový pan majitel postaví svůj nový plot ne na hranici /pokud zaměříte/ ale na svém, třeba těch 60 čísel ať si ustoupí.
Plot na hranici je pouze na dobré vůli obou majitelů. Takže dříve byla domluva majitelů rozumná. Plot přímo na hranici, netratíme žádnou půdu, když nebude ulička mezinámi, navíc to jsou výdaje mít svůj jen svůj plot okolo celého pozemku.
Ale to víte, s někým se nedomluvíte, viz nový pan majitel.
Hranice pozemku je tenká čára, před čárou to je moje, za čárou souseda. Znám případ, kdy si sousedi nechali vyměřit pozemek, geodet stříkl sprejem červenou čáru a soused chtěl vědět, která strana čáry je jeho.
Měření je vždy s určitou odchylkou - od jednoho inženýra jsem slyšel běžnou odchylku 10cm. Já poctivě odsadil od sousedova pozemku právě těch 10 cm a udělal si plot "na svém". Po letech se dělala digitální mapa-zaměření, najednou byly terčíky sousedního pozemku právě v tom mém - přesně na rohu plotu.
Vyřešení sporu je velmi jednoduché - šířku pozemku si omezíte z požadované strany o metr - ten "prodáte" někomu důvěryhodnému - třeba v rodině. Soused - bratr - nemá nic proti typu plotu -postavíte si tam, co chcete, s jeho souhlasem samozřejmě.
Po čase si můžete odkoupit pozemek zpět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.