Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stará dřevěná podlaha, co s ní?

Od: oto000® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,mám starou dřevěnou podlahu chtěl bych naní dát plovoučku nebo pvc lino ale nevim stařím jsou už tam žlábky podlaha není rovná přemyšlel jsem vzít elektrický hoblík a srovnat natřít nějakým nátěrem a dát právě plovoučku-10-12 mm nebo lino oboji výjde cca kolem10 000kč.Nebo koupit osb desku srovnat a nato dát lino ale to se už vyhoupne cena na celkem asi 15000kč

Máte někdo zkušenost?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

To je množství rad, páč co Čech to kutil a odborník.

Nejdříve zkontrolovat stav současné podlahy a zjištění stavu hydroizolace, pokud tam je. Páč současná prkna jsou pórezní, s mezerou, aby mohla vlhkost odcházet a odpařovat.

Rovnání podlahy hoblíkem, na to zapomeňte. To je jen teorie.

Pokud přesto chcete dát novou podlahu, položíte OSB desku 2x12mm do kříže, na to lino s filcem. Je jasné, že zvednete výšku podlahy.

Jinak podlahu vybourat, a suchou výstavbou udělat novou.

hodnocení

4x
No, jako první bych zkontroloval stav staré podlahy. Pokud je dobrá a i polštáře jsou v pohodě, tak můžeš něco dávat navrch.
Hoblíkem to nesrovnáš. Budou tam stále zuby, sice malý, ale budou. Navíc, pokud jsou prkna přibitý durch, tak musíš každý hřebík zatlouci hlouběji. To tedy budeš muset udělat, i kdybys měl půjčenou podlahovou brusku.
Ovšem cokoliv položíš na původní podlahu, o to se ti to zvedne a budeš muset podřezat dveře.

hodnocení

2x
Stará dřevěná podlaha to je moc široký pojem. Můžou to být 3cm fošny na polštářích osazených v suché škváře které se vyplatí jen vytrhat přešponovat a přebrousit a máš krásnou podlahu co tě přežije ale taky to můžou být centimetrový prkýnka co se při došlapu houpou pod nohama a na to když položíš plovoučku tak se ti po roce rozlámou péra a nová podlaha se rozjede. Tam se vyplatí položit ty OSB a nejlíp 2 vrstvy křžem na sebe.

hodnocení

2x

Na chalupě tu plovoučku tchán v jedné místnosti udělal, a výsledkem bylo, že prkenná podlaha pod ní do deseti let shnila. V sousední místnosti, kde zůstala původní, zůstala zdravá.

hodnocení

2x

Ano, zkušenosti máme! *smich*

jabraka*
hodnocení

0x

Nejméně pracné by bylo,na podlahu podsypat liapor asi 5 cm.Položit suchou podlahu Fermacel( Rigidur)Která vytvoří plovoucí systém oddělený dilatační mezerou a na tuto podlahu nalepit Vinyl lamely.

JABRAKA

Jen bude o deset centimetrů výše, nežli je teď.
jabraka*

To jsem tam chtěl také podotknout,ale to tazatele muselo napadnout samotného!

JB

re4zon
Lepit vinyl nejmene pracne? Uz jsem si zvykl, ze musite ke vsemu neco napsat a casto je to blbost, ale mohl byste se aspon trochu zamyslet.
jabraka*

Mám ho v kuchyni nalepený a nemám s tím problém.

JB

re4zon
A co jako? Ja ho mam vsude, ale tvrdit ze lepit vinyl je mene pracne nez rozvinout lino je na hlavu.

hodnocení

0x

Co taková podlaha sní nevím, ale troufám si říct, že ji sní nějaká ta havěť jako červotoč nebo tesaříkovy larvy, nebo dřevokazná houba. Omlouvám se, nemohl jsem se udržet a zase jsem to spáchal.

riva
hodnocení

0x

Když je funkční, tak proč se jí zbavovat? Dle situace jen zabrousit a klidně napustit několikrát olejem/fermeží.

Není nic špatného, když bude vypadat, že se jedná o starou ošoupanou podlahu.

hodnocení

0x

Ako pisu ostatni, hoblikom nie. Na 100% vam ujde nejaky klincek a znicite si noze, ked na neho nabehnete. Vseobecne, nejake hoblovanie / brusenie su prasne a namahave.

Mam skusenost so starou dlazkou z dosiek z roku 1940, na tu niekto polozil dalsie colove dosky a spravili sa tam presne vami spominane nerovnosti a medzery. Horne colove dosky som vyhodil, spodne nechal. Hornu vsrtvu kvoli zachovaniu vysky som dal z 25mm hrubej OSB pero - drazka dosky a priskrutkoval o podklad. Zatial 2 roky ok.

V druhej miestnosti som len upevnil este jednu vrstvu OSB hrubky 12 mm.

Systemove riesenie je vyhodit vsetky stare vrstvy az po tremy, ak su zdrave a rovne, polozit na ne OSB, pri vacsej zatazi dve vrstvy krizom. Nesetrite na tom, cenu okolo 10 - 20 000 CZK povazujem na normalnu.

hodnocení

0x

Dřevěná podlaha nic nesní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]