Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení starého domu z opuky

Od: davidnovotny odpovědí: 12 změna:

Chystám se zateplit starý dům ze smíšeného kamene, většinou z pískovce a vápence. Zdi jsou 70 cm silné. Dům sice mám odizolován proti vlhkosti (podřezáním včetně napojení izolace podlah atd.) i tak ale nechci dům zabalit do polystyrenu a buď zvolím fasádní vatu nebo prodyšný polystyren. Jak ale provést samotné lepení na opuku? Stávající omítka je značně nesoudržná, opadává a bude nutné ji oklepat. Lze poté lepit vatu přímo na kámen nebo je nutné provést nějakou vyrovnávací vrstvu / hrubou omítku?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Co nedrží rozhodně odkopat a změřit rovinnost a z toho pak vycházet. ale u kamenného domu bych to asi srovnal jádrovou omítkou a pak teprve samotné zateplení dle projektu . Myslím, že u kamenného domu se zdmi cca 70cm je zateplení asi kontraproduktivní

davidnovotny
hodnocení

Zateplení není rozhodně kontraproduktivní... Vytápím dům prakticky 9 měsíců v roce na 23° C. Pokud teplota klesne pod nulu, tak z dálky z obvodové zdi cítíte, jak je studená.

witch*
hodnocení

0x
Určitě vyrovnávací vrstvu. Opuka je přece jen zkamenělá hlína. Za mě přijde škoda opuku schovávat. Jako kamen se mi nejvíc líbí právě opuka, ale když chcete zateplovat, tak nebude asi jiné zbytí.
davidnovotny
hodnocení

Bohužel. Takové štěstí nemám, aby zdi byly na pohled pěkné i oklepané. Dům je hodně starý, naštěstí není památkově chráněný. Spíše to tehdá postavili z toho co zbylo, nežli aby kámen na stavbu vybírali. U domu je stodala a ta je z nádherného kamene. Nádherné tesané tramy apod. Já mám podezření, že první stavěli stodolu a pak teprve ze zbytků dům:)

witch*
Víte jak to dříve bylo. Hlavní byl dobytek. Lidem nevadilo, že si na chvíli ustelou ve stodole.

jabraka*
hodnocení

0x

Na kamennou zeď jsme pomocí latí přišroubovali vatové desky(lze využít i rouno z ovčí vlny)Na laťový rošt se použije kryt z palubek,nebo dřevoplastů jako provětrávaná fasáda.

JABRAKA

davidnovotny
hodnocení

O provětrávané fasádě jsem taktéž uvažoval, ale když jsem vše počítal vychází mi stále levněji standardní kontaktní difúzně otevřené zateplení.

Davide,

vše počítal vychází mi stále levněji standardní kontaktní difúzně otevřené zateplení.
To bych rád viděl rozpočet a skladbu zateplení.

Páč fasádní vata a vata do provětrávané izolace je značně dražší. Vůbec nepoužijete lepidlo na lepení a stěrkování.

Ale máte to spočítaní, tak tomu věříte, ale já nikoliv.

davidnovotny
hodnocení

Mám vatu Petrafas z místních stavebnin. Vata 140mm za 250 Kč/m2. Rozprodávali staré zásoby. Na vatě oproti provětrávané tedy moc neušetřím. Problém je, že co ušetřím na ostatním materiálu u provětrávané fasády, tak dám dělníkům. Jak udělat provětrávanou fasádu vědí, na školení chodí, ale nikdy ji ještě nerealizovali. Ani se jim do toho moc nechce. Raději budou dělat klasickou kontaktní skladbu, což už je pro ně rutina. Je to malá místní rodinná firma. V okolí mají nespočet klasicky zateplených domů. Provětrávanou fasádu žádnou.

Cena dobrá, tepelný odpor taky dobrý, výpočet již nebudu komentovat.

hodnocení

0x

Proč nechcete použít kvalitní klasická polystyren? To je vhodná varianta na suché zdivo.

Nesoudržnout omítku otlouci, podle velikosti nerovnosti řešit podlepením. Lepit přímo na opuku je možné a vhodné. Kdo nevěří ať se jde podívat tam, kde to dělali.

davidnovotny
hodnocení

Zdivo mám suché. Poslední rozbor, který byl rok od provední izolací ukazoval na všech zdech vlhkost pod 3,5%. Nyní již roky od realizace by to snad mělo být ještě lepší. Původní vlhkost ve zdivu byla kolem 6%.

Pro fasádní vatu jsem se rozhodl kvůli ceně. Koupil jsem ji levně. Každopádně jak jsem psal v prvním příspěvku. Uvažoval jsem ještě o difúzně otevřeném polystyrenu. Každopádně nejsem na 100% rozhodnut. Vatu mám sice koupenou, ale stále uskladněnou ve stavebninách a kdykoliv ji mohu přenechat někomu jinému. Za tu cenu si myslím by bylo hodně zájemců. Jinak se rozhoduji jen mezi těmito variantami. Když jsem neměl ještě vatu uvažoval jsem o systému Weber Clima a Baumit Open Reflect o síle 120mm. Jen polystyren se pohyboval kolem 350 Kč/m2 s tím, že lepidlo, hmožděnky, perlinka, omítka musí být od stejného výrobce a tam to vše cenově naběhne do neskutečných výšin.

Jinak prozatím mám tuto skladbu pro 300m2 (neuvádím fasádní profily a jiný drobný materiál):

Fasádní vata Petrafas 140 mm: 75 000 Kč

Lepidlo Weber tmel 700: 13 920 Kč

Penetrace Weber.pas podklad UNI: 4 491 Kč

Perlinka Vertex R 117: 7 192 Kč

Hmoždinky s kovovým trnem 10x200: 9 828 Kč

Omítka Weberpas extraClean 29 340 Kč

Celkem 139 771 Kč tj. 466 Kč m2.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]