Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ekonomika elektrických přímotopů v dřevostavbě

Od: m86m® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, máte někdo osobní zkušenost s vytápěním dobře odizolované dřevostavby elektrickými přímotopy v kombinaci s krbovými kamny? Myslíte, že při zhotovení solárních panelů, by se dalo pokrýt provozní náklady? Prosím jen vlastní zkušenosti. Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Fve panely pokryjete duben až říjen. V zimě je slunce málo. Tam s elektřinou z panelů raději nepočítejte.
doplněno 19.06.21 16:26: Toto střádání nemám tak zmáklé, ale elektřina má v zimě vyšší tržní cenu než v létě. Dodavatel by na tom tratil. Z logiky věci.
Řeší to sladké řeči, dražší elektřina celý rok a drahý měsíční poplatek. Pak vám maže med, že máte u něj elektřinu schovanou. Ve skutečnosti je velmi draze předplacená. Dobře si to spočítejte!

hodnocení

Doplním ještě, že pozemek máme v horách nějakých 750m nad mořem, tudíž inverzní poklička se nás netýká. Četl jsem, že lze u některého dodavatele elektřiny využívat "nastřádanou" energii, kterou dodají panely do sítě navíc.

kepler*
hodnocení

0x

Já bych se na přímotopy (snad nejdražší způsob vytápění) i fotovoltaiku vykašlal. Vlastní zkušenosti nemám, ale znám zkušenosti syna. Ten jede na tepelné čerpadlo a krbová kamna na dřevo má jen jako doplňkový zdroj. Investičně je takový zdroj sice náročnější, ale provozně jednoduchý a spolehlivý. Investice se jistě vrátí. Je více řešení tepelných čerpadel, zde se vyplatí návrh odborníka.

jenda22

Neznám nikoho kdo má tepelné čerpadlo, že by se mu někdy ekonomicky vrátila investice. Dům s TZ 8kW má v projektu TČ 14 kWh. V zimním období ve dnech mrazu nebyla spotřeba přes 60kWh za 1 den žádná zvláštnost. Při ceně 2,60 Kč za 1 kWh si dítě spočte cenu přes 150 Kč za den a rozpočítaná částka přes 270000 dělá z takového topení finanční katastrofu. Po podzimním zdraýžení elektřiny a pak příští rok to zaplatí jen málokdo.

kepler*

Nevím, až tak dalece jsem nepočítal. ale syn je spokojený. Jak jsem psal, záleží na projektu, zda zvolit teplo ze země, vody, či vzduchu. Teoreticky 1 kw elektřiny dává až 3 kw v teple, tak mi přijde logické, že je to určitě levnější, než přímotop.

jenda22: Pak se musíte ptát, proč dům s TZ 8kW má v projektu TČ výkonu 14kW. Já Vám to tajemství prozradím. Domu s TZ 8kW plně postačuje TČ o výkonu 8kW. Pokud je někde navrženo, či výrobcem doporučeno TČ s výkonem 14kW, pak jen proto, že skutečný výkon toho TČ není 14, ale právě těch 8kW.
Při dobře navrženém systému je SCOP=3,6 (vzduch voda), nebo i lepší.
A pokud TČ má denní spotřebu 60kWh, potom by plynový kotel měl spotřebu cca 150kWh.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]