Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máte někdo osobní zkušenost s vytápěním dobře odizolované dřevostavby elektrickými přímotopy v kombinaci s krbovými kamny? Myslíte, že při zhotovení solárních panelů, by se dalo pokrýt provozní náklady? Prosím jen vlastní zkušenosti. Děkuji
Doplním ještě, že pozemek máme v horách nějakých 750m nad mořem, tudíž inverzní poklička se nás netýká. Četl jsem, že lze u některého dodavatele elektřiny využívat "nastřádanou" energii, kterou dodají panely do sítě navíc.
Já bych se na přímotopy (snad nejdražší způsob vytápění) i fotovoltaiku vykašlal. Vlastní zkušenosti nemám, ale znám zkušenosti syna. Ten jede na tepelné čerpadlo a krbová kamna na dřevo má jen jako doplňkový zdroj. Investičně je takový zdroj sice náročnější, ale provozně jednoduchý a spolehlivý. Investice se jistě vrátí. Je více řešení tepelných čerpadel, zde se vyplatí návrh odborníka.
Neznám nikoho kdo má tepelné čerpadlo, že by se mu někdy ekonomicky vrátila investice. Dům s TZ 8kW má v projektu TČ 14 kWh. V zimním období ve dnech mrazu nebyla spotřeba přes 60kWh za 1 den žádná zvláštnost. Při ceně 2,60 Kč za 1 kWh si dítě spočte cenu přes 150 Kč za den a rozpočítaná částka přes 270000 dělá z takového topení finanční katastrofu. Po podzimním zdraýžení elektřiny a pak příští rok to zaplatí jen málokdo.
Nevím, až tak dalece jsem nepočítal. ale syn je spokojený. Jak jsem psal, záleží na projektu, zda zvolit teplo ze země, vody, či vzduchu. Teoreticky 1 kw elektřiny dává až 3 kw v teple, tak mi přijde logické, že je to určitě levnější, než přímotop.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.