Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím vyčistit?

Od: m123® odpovědí: 8 změna:

Měla jsem v plastové krabičce směs koření kde bylo i kari. Kdyby to byla krabička za pár korun, tak ji vyhodím, ale u této mi je to líto. I když ji už týden odmáčím v jaru, tak je stále oranžová a je cítit. Nevíte co by mohlo pomoci? Pískem to nešlo, savo nechci, protože ji chci ještě používat na potraviny. Děkuji.

doplněno 19.06.21 15:54:

Děkuji moc. Krabičku jsem vyhodila. Aspoň jsem zachránila ten deklík s termoventilem.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Existuje fyzikální jev, říká se mu " difuze". Znamená to, že molekuly jedné látky pronikají mezi molekuly látky druhé (velmi zjednodušeně řečeno). Některé plasty jsou na to velmi háklivé. Takže se smiřte s tím, že molekuly barviva kari pronikly mezi molekuly plastu a staly se tak jeho součástí. Odstranit to nijak nejde.

hodnocení

4x

Dala bych ji do myčky, nebo nalít do mí ocet s jedlou sodou. Pak už mne nic nenapadá.

jabraka*
hodnocení

2x

Jak pravil kolega "Magdon,",difuze je fyzikální jev,který se projevuje u všech plastů Položíte li na PVC lino, gumový předmět a stojí li na jednom místě delší dobu,otiskne se relief předmětu nezničitelně do lina.Difuze dopraví barvu z gumy do hloubky PVC.Předlety jsem při renovaci koupelny použil měkké dekorativní lino,které jsem nalepil na umakartové stěny.Protože v umakartových panelech jsou v rozích použity těsnící profily z černé gumy,což jsem nepovažoval za problém,za dva roky se najednou rohy koupelny zčernaly.Barva difundovala na povrch přes celou tloušťku obkladového materiálu.Musel jsem pak vše pracně opravovat.

JABRAKA

hodnocení

0x

Nevíte co by mohlo pomoci? Pomůže výměna za krabičku novou... Pískem to nešlo, savo nechci, Pískem jste ji poškrábala, Savo možná trochu pomůže (ale když ho nechcete...). Tak co zbývá...? Koupit novou nebo se smířit "s barvou"... Když plast zabarví kari, zůstane to v barvě kari...

Krabičku jsem vyhodila...pokud nechcete "barevnou", pak jediné řešení...
hodnocení

Tu barvu bych ještě zvládla, ale nechtělo to vyčichnout.

hodnocení

0x
Verte neverte, “savo” pijete (ak nemáte vlastnú studňu). Záleží na koncentrácii. Farbivo a aromatické látky z kari nasiaklo do plastu. Nijak inak ako mechanicky (vybrúsením) alebo zoxidovaním (napr. Savom) to odtiaľ nedostanete.

guma
hodnocení

0x

Vyzkoušejte potravinářskou kyselinu citronovou, k dostání většinou v každém obchodě.

Do prášku, přidat trochu vody a tí pomazat celý vnitřek krabičky a nechat působit. Nebo jestli je to malá krabička tak ji vyplnit kyselinou citronovou s vodou. Vody přidat málo aby byla silná koncentrace. Případně postup druhý den opakovat nebo za hodinu možná stačí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]