Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodárna stále běží

Od: filipnovotny1 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den.

Chtěl bych poradit ohledně vodárny. Před pár dny mi vodárna začala "hučet". Jakmile pustim vodu stále běží, vodu vypnu vodárná stále běží a za tak 1-2 minuty vypne. Nejdřív mě napadlo, že bude slabší tlak, tak jsem ho nejdřív pumpičkou chtěl dotlakovat, ale ručička se ani nehla. Kompresorem už to pak šlo. Tlakoměr podle mě běží v pořádku, ručička ukazuje hodnoty v pořádku. Když to popíši, když pustím vodu proud vody je silný, vodárna sepne a a nejednou proud je slabší a slabší. Když vodu vypnu vodárna stále běží a za 1-2 minuty vypne a stále dokola. Neví někdo co by mohlo být špatně? Zkoušeli jsme vodarnu i odpojit, odtklakovat, vypustit vodu a vše pak dát do původního stavu, ale nějak to nepomohlo.

Předem díky za rady. Filip

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zaseja
hodnocení

4x

Čerpadlo z nějakýho důvodu dává málo vody, může to být jenom přicpaný sání, u litinových čerpadel vinou levné asi čínské litiny zarůstá vodním kamenem, pak trvá dlouho než dotlakuje, nebo taky můžou být už ošoupané lopatky v čerpadle, nebo v případě šnekové nautily už může být vydřené gumové pouzdro na šneku, ale nenapsal si co tam máš za čerpadlo.

Taky může být zanešený sací koš a nebo máš třeba někde za výtlakem nainstalovaný filtr a ten máš zanešený, prostě je víc možností, ale všechno je závislé na tom, co tam máš za čerpadlo, jestli ponorný, nebo nějakou vodárnu se sáním ze studny.

Nehledej zbytečně chybu v nádrži nebo tlakovém spínači.

filipnovotny1
hodnocení

filtr, sací koš tohle všechno je pročištěné. Jedná se o vodárnu Elpumps 50l, 1500W, cerpadlo je u vodarny ne ponořené. I tak děkuji, zkusím to znova pročistit, koupit nové těsnění a popřípadě, celé nové čerpadlo.

riva
hodnocení

2x

Možná málo vzduchu v expanzce.

Vypněte vodárnu, otevřete kohoutek, tlakujte expanzku tak dlouho, dokud teče voda, zapněte vodárnu.

Kdyby bylo v expanzce málo vzduchu, chovalo by se to přesně opačně.

filipnovotny1
hodnocení

Moc děkuji, vyzkouším, když tak budu volat servis. Díky moc.

hodnocení

2x

Co se týče vaku a natlakování, tak toto má vliv na to kolik vody se "schová" do expanze, tj u dobře nafouklé expanze při malém odběru nemusí čerpadlo sepnout, zatímco u "špatně" natlakované sepne. Expanzi natlakovat následovně- vypustit vodu a expanzi natlakovat na spínací tlak minus cca 0,2 - 0,3baru. Tj spínací tlak je 2 bary, tak natlakovat na 1,7 - 1,8 baru. ty 2- 3 destinky zabezpečí to, že se vak nebude dotýkat výstupního nátrubku, kde mohou být otřepy ze svařování. Spustit vodárnu a natlakovat systém. Domnívám se, že může být opotřebené oběžné kolo čerpadla a tudíž čerpadlo již nedává takový výkon - průtok a tlak. Tudíž po odpuštění vody dojde ke spuštění čerpadla, ale dosažení tlaku vypínacího / ten může být cca 3 bary/ trvá déle. Druhá možnost by byla taková, že byl přestaven tlak na trochu větší a tudíž dosažení tohoto vyššího tlaku trvá déle. Řešením by byla větší expanze, která by měla "v zásobě" více natlakované vody / i když voda není natlakovaná, ale ten vzduch a ten je hnací silou pro protlačení vody potrubím/ a tak by nedocházelo k tak razantnímu kolísání tlaku vody. K tomu hučení - nemůže si sání čerpadla přisávat vzduch? Pak by výkon čerpadla šel také dolů.

hodnocení

0x

Tipoval bych na opotřebované (netěsnící) črpadlo, které nestíhá vodu dodávat.

doplněno 18.06.21 07:38:

Kdyby byl prasklý vak, chovalo by se to stejně jako při nízkém tlaku v něm - přesně opačně.

filipnovotny1
hodnocení

Děkuji, to mě taky napadlo, tak vyzkouším. Jenom nahodou, nemohl by být prasklý vak?

filipnovotny1
hodnocení

jenom pokud to chapu dobře, stačí vyměnit tesnění u čerpadla nebo rovnou koupit čerpadlo nové? Omlouvám se blbě dotazy, je to pro mě nové, děkuji

"...nebo rovnou koupit čerpadlo nové?"

Tak to Vám na dálku asi nikdo neřekne.

jm
hodnocení

0x
Koupil jsem si vak v domnění, že je prasklý po 4 letech. Pak jsem zjistil vadný spínač. Je to pár korun, rovnou měnit oboje.

hodnocení

0x

Vyčistite prívod ku tlakovému spínaču preventívne a pravdepodobne budete mať prasknutí vak alebo,čo sa už stalo tiež,že bola prehrzdavená nádoba. Dierka na nepoznanie,pod zvarom,no to stačilo na uniknutie vzduchu z nádoby,voda netiekla z nej ,lebo je vo vaku,ktorý nebol deravý a čerpadlo šlo stále,ak sa pustila voda a spínalo neustále.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]