Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žaluzie - vytržené silonové vlákno

Od: tm odpovědí: 17 změna:

Při mytí oken se podařilo vytrhnout svislé silonové vlákno, po kterém jezdí žaluzie nahoru/dolu. Kdyby se vlákno přetrhlo v půlce, pokusil bych se ho nastavit a nějak spojit/svázat, jenže vlákno se vytrhlo v dolní části - v místě, kde je "zastrčeno" do rámu okna. Dá se nějak opravit svépomocí?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Silonové lanko 0.6-0,8 mm, fixační kolík např. z Hornbachu - pozor, existují 2 průměry!

Žaluzie - vytržené silonové vlákno

hodnocení

4x

Vlákno je prostrčeno plastovou vložkou a zdruhé strany je uzlík. V rámu (v liště) pak drží zamáčknutím do vyvrtané dírky.

tm
hodnocení

Takže vyndat plastovou zátku a zřejmě vyměnit celé vlákno, protože když se přetrhlo, tak uzlík až asi nevyrobím (mohu se pokusit). Nevíte, jakého průměru jsou vlákna,abych kdyžtak koupil správné? Děkuji

kousek si ustřihněte a zajděte s tím do rybářských potřeb třeba...

Stačí běžná saturna, ale síla asi stejná, jako ta druhá že.

asd1

To bývá i bez uzlu jen, zasunutý do díry a zalisovaný čudlíkem...

používám rybářský vlasec 0.6 mm

senior
hodnocení

2x

Tohle mi udělala kočka, překousala vlasec.

Kupte nový, protože jestli je už máte delší čas, tak silon zteří, mě se po vytažení stejně rozlámal na drobnější kousky. A stejně by Vás čekaly i další.

Žaluzii sundejta, hoďte do vany, umyjte lamely a potom zkompletujte, není to až taková věda. Podle typu tedy.

Návody jsou na YT.

hodnocení

2x
Vlasec nie je problém vymeniť. V hornej časti je zaháknutý v hornom profile. V spodnej časti ho drží špunt zastrčený do diery v zasklievacej lište. Vrchnú časť nie je problém rozobrať a zložiť z okna. Býva pripevnená vrutmi. Spodný špunt podoberte opatrne napr. s maliarskou špachtľou so zrazenými rohmi. Vypáčte ho opatrne, rád praská. Nie je až taký problém ho zohnať ako náhradný diel. Najväčšia piplačka je navliecť tam nové lanko, ale aj to je za pár minút hotové bez akýchkoľvek prípravkov. Možno by sa dalo pomôcť štrikovacou ihlicou a nové lanko k nej prilepiť izolačkou.

joudic*
hodnocení

2x
pokud uz neumite silon navazat je treba novy, vyskubnuty staci zakapnout spuntik pred zastrcenim sekundakem

Bezva, cesta nejmenšího odporu. To se mi líbí moc. Sekunďák a silon mám doma a nikde nic nemusím shánět. Děkuji.

babkazov - Tak tak, cesta nejmenšího odproru - ovšem s výsledkem značně nejistým (spíš teda téměř jistým ;)). Ono vteřinové lepidlo na silonu zrovna moc nedrží.

hodnocení

2x

Pokud je to praslý až dole u "kolíčku". Špuntík vytáhněte ven, na silonu na konci udělejte uzlík.
Nahoře kde končí druhý konec silonu odstraňte krytku. Výrobce zde nemá uzlík úplně na konci.
Takže rozvázat uzel a posunout podle potřeby.

hodnocení

0x

Když struna dosáhne až k dolnímu otvoru, lze to snadno opravit. Z bílé tyčinky uchošťouru si vyrobíte krátký špičatý kolíček. Strunu kombinačkami uchopíte kousek nad koncem, který protáhnete do otvoru. Přitlačením kleští k rámu strunu napnete (je pružná) a do otvoru k ní nacpete špičatý kolíček. Ten strunu v otvoru zafixuje. Přečnívající konec kolíčku můžete uštípnout.

hodnocení

0x

Čtu pozorně, protože už delší dobu mám tyto silonové šňůry, na dvou knech, prasklé, ale do opravy se mi nechce. Nějak to funguje a tváří s to, že jedna vodicí šňůra stačí.

tm
hodnocení

Ano, jedna vodící stačí, ale pokud vyklopíte okno, žaluzie se odklopí od skla asi na 20 cm.

hodnocení

0x

Kdyby byl vlasec v pořádku, rukou byste ho rozhodně nepřetrhnul. On ale časem a působením UV záření degraduje. Při ohnutí praská atvoří velmi ostré špičky. Oprava není k ničemu, musíte ho vyměnit. A počítejte s tím, že vám v dohledné době popraskají i ty ostatní.

Babkazov - Také se chystám u přítelkyně na výměnu. Má to popraskané téměř všechno (3 trojdílná okna). Mám dokonce už cca 2 roky koupený vlasec i ty čudlíky. Ale nějak nejsou lidi *smich*. Žaluzie fungují i bez toho vedení, akorát když jsou okna na ventilačku, tak odstávají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]