Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušenosti ze zatravňovacími dlaždicemi

Od: lenka27* odpovědí: 12 změna:

Má někdo zkušenosti s plastovými zatravňovacími dlaždicemi? Potřebujeme zpevnit vjezd do garáže (20x3m) a cesta ze zámkové dlažby se nám zdá drahá (neuděláme si jí sami a navíc je nutné použít obrubníky). Viděli jsme zatravňovací dlaždice v reportáži Rady ptáka Loskutáka loskutak.nova.cz/...

moc se nám to líbilo. Hlavně to, že to vypadá jako souvislý trávník a snad bychom si to dokázali i udělat sami. Našla jsme dva výrobce www.ronn.cz a www.fastrade.cz ale cena se mi i tak zdá vysoká. Nevíte jestli je nějaký český výrobce za rozumnější cenu. Takhle to vychází cca na 376 a 357 Kč/m2 a to je dost. Děkuji za rady, poznatky i informace.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já jsem použil na vjezd a parkování betonové zatrávňovací tvárnice. Jsou podstatně lacinější jak plastové a mají nepoměrně větší pevnost. Jak píší kolegové, stačí na příjezd položit jeden pruh na každou stranu. Moje zatrávňovačky mají 60 x 60 cm, co na pojezd stačí. A ty dva pruhy na uložení vykopete lehce a tvárnice uložíte do písku nebo drtě 4 - 8 . Protože není zrovna nejjednodušší v otvorech zatrávňovací tvárnice udržet pěkný trávník, zvolil jsem jako výplň otvorů dekorační drť 4 - 8 mm. Místo trápení s vysycháním trávníku sem tam vytrhnu jeden dva kusy plevele a je pokoj.

doplněno 26.02.10 16:35:

bohužel fotku příjezdových pruhů nemohu najít, tak jen pohled na parkoviště.

Zkušenosti ze zatravňovacími dlaždicemi
lenka27*
hodnocení

Tohle se nám jako řešení moc líbí. I pohledově to vypadá lépe než kontrast šedého betonu se žluto-zelenou trávou. Kromě toho vjezdu samozřejmě řešíme i stání na pozemku. Píšete, že jste jako podklad použil trť 4-8 mm a v jaké vrstvě? Asi jste to pak zhutnil žábou a až pak pokládal betonové zatravňovací tvárnice? Co se týče toho stání je potřeba dát okolo obrubníky do betonu? Moc díky za tip. Takže vynecháme plast a dáme beton. Ještě kouknu jak to vychází cenově.

*palec*

doplněno 28.02.10 10:52:

Ještě bych velmi ocenila, kdyby jste přeci jen našel fotku těch nájezdových pruhů. Moc děkuji.

repak*
hodnocení

2x

Na víkend domku mám pokud se nepletu plastové, parkuju na nich, jsou tam 10 lez a nepraskla ještě ani jedna. Jsou i na vchodu ke garáži trochu s kopce a pokud jsou vlkhké tak na nich boty dost kloužou.

lenka27*
hodnocení

Také si myslím, že únosnost není problém. Výrobce udává na webovkách 40 t / m2. Což se mi zdá trochu moc ale budiž. Problémem by spíš mohlo být, že vjezd je trochu do kopce a už jsme také slyšeli, že to pak klouže. Tak přeci jen dáme beton.

Lenka27, přečtěte si vnitřní poštu!

doplněno 09.03.10 11:54:

to jirbar:

Lenka si přečetla vnitřní poštu a odpověděla.

jabraka*
hodnocení

2x

Plasty do trávy jsou perfektní.Ale je k podivu,proč jsou tak drahé,když jsou z recyklátu.Materiál mají zdarma a zpracovatelská technologie je jednodušší než u betonu.Životnost je udávána mnohem větší,Nenavlhají,tudíž i mráz na ně působí méně.Sluníčko na ně sice púsobí destruktivně,ale zase,pokud se odloupne 2 mm ročně,není s tím problém,klouže i zatravněný beton,což lze vyřešit zasypáním otvorů ostřejším kamenem.

JABRAKA

hodnocení

0x

Zkušenosti ani ne, ale nepokládal bych je v celé šířce vjezdu, ale jen jaksi v šírce jedné dlaždice v poloze předpokládané dráhy pojezdu kola vašeho vozidla. tím se plocha dlaždic o hodně zmenší . . . Osobně pod vozidla bych šel do betonu... vydrží déle. Plasty podléhají UV záření a zkřehnou. Beton může prasknout ale zůstane na místě. Jestli plast dokáže totéž, o tom pochybuji.

doplněno 26.02.10 15:47:

mj. zabývám se projekcí komunikací pro vozidla tj. silnice, parkoviště a pod.

1jara*

Přesně tak, po dešti když je půda nasáklá a měkká tak ten plast popraská.Hodil by se tak na chodník, ale ne jako vjezd pro auto. Betonové zatravňovací dlaždice vydrží větší zátěž.

alf*
hodnocení

0x

měl jsem podobné dilema a vyhrály to vymývaní dlaždice 50x50. Můj názor, plastové se časem zamačkají a možná i popraskají, v betonových moc tráva neroste, protože proč by to dělala obklopená rozpáleným betonem. Dlažbu spláchnu hadicí nebo wapkou, stačí mi tráva na zahradě.

jirbar*
hodnocení

0x

To hejkal: Poštu asi vůbec nečte. A jen tak mimocodem program 3D Naše zahrada je perfektní. Stačila malá úprava a je celý česky

doplněno 09.03.10 12:17:

Píšu z vlastní zkušenosti. Její druhý příspěvek na 3D program ZAHRADA jsem nenašel.

hodnocení

0x

Základní ceny bez slev

plast 232Kč

beton 273Kč

samozřejmě je to podle množství a druhu.

mates666*
hodnocení

0x

Máme doma plastové zatravnovaky, jenze problém vzniknul při pokládání, nechtěli jsme to dávat pouze na hlínu, tak jsme to ulozili na odval(zhutněný) a pak doplnili hlínu a zaseli trávu. Při pohledu na trávník je hodně vidět, kde je klasická tráva a kde zatravnovací tvárnice (tráva není tak vzrostlá, omezená přístupem vlhkosti a množstvím zakořenění pouze v malém množství hlíny), takže plast nemůžu doporučit. Leda to zkusit uložit pouze do hlíny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]