Nejste přihlášen/a.
Má někdo zkušenosti s plastovými zatravňovacími dlaždicemi? Potřebujeme zpevnit vjezd do garáže (20x3m) a cesta ze zámkové dlažby se nám zdá drahá (neuděláme si jí sami a navíc je nutné použít obrubníky). Viděli jsme zatravňovací dlaždice v reportáži Rady ptáka Loskutáka loskutak.nova.cz/...
moc se nám to líbilo. Hlavně to, že to vypadá jako souvislý trávník a snad bychom si to dokázali i udělat sami. Našla jsme dva výrobce www.ronn.cz a www.fastrade.cz ale cena se mi i tak zdá vysoká. Nevíte jestli je nějaký český výrobce za rozumnější cenu. Takhle to vychází cca na 376 a 357 Kč/m2 a to je dost. Děkuji za rady, poznatky i informace.
Já jsem použil na vjezd a parkování betonové zatrávňovací tvárnice. Jsou podstatně lacinější jak plastové a mají nepoměrně větší pevnost. Jak píší kolegové, stačí na příjezd položit jeden pruh na každou stranu. Moje zatrávňovačky mají 60 x 60 cm, co na pojezd stačí. A ty dva pruhy na uložení vykopete lehce a tvárnice uložíte do písku nebo drtě 4 - 8 . Protože není zrovna nejjednodušší v otvorech zatrávňovací tvárnice udržet pěkný trávník, zvolil jsem jako výplň otvorů dekorační drť 4 - 8 mm. Místo trápení s vysycháním trávníku sem tam vytrhnu jeden dva kusy plevele a je pokoj.
doplněno 26.02.10 16:35:bohužel fotku příjezdových pruhů nemohu najít, tak jen pohled na parkoviště.
Tohle se nám jako řešení moc líbí. I pohledově to vypadá lépe než kontrast šedého betonu se žluto-zelenou trávou. Kromě toho vjezdu samozřejmě řešíme i stání na pozemku. Píšete, že jste jako podklad použil trť 4-8 mm a v jaké vrstvě? Asi jste to pak zhutnil žábou a až pak pokládal betonové zatravňovací tvárnice? Co se týče toho stání je potřeba dát okolo obrubníky do betonu? Moc díky za tip. Takže vynecháme plast a dáme beton. Ještě kouknu jak to vychází cenově.
Ještě bych velmi ocenila, kdyby jste přeci jen našel fotku těch nájezdových pruhů. Moc děkuji.
Na víkend domku mám pokud se nepletu plastové, parkuju na nich, jsou tam 10 lez a nepraskla ještě ani jedna. Jsou i na vchodu ke garáži trochu s kopce a pokud jsou vlkhké tak na nich boty dost kloužou.
Také si myslím, že únosnost není problém. Výrobce udává na webovkách 40 t / m2. Což se mi zdá trochu moc ale budiž. Problémem by spíš mohlo být, že vjezd je trochu do kopce a už jsme také slyšeli, že to pak klouže. Tak přeci jen dáme beton.
Plasty do trávy jsou perfektní.Ale je k podivu,proč jsou tak drahé,když jsou z recyklátu.Materiál mají zdarma a zpracovatelská technologie je jednodušší než u betonu.Životnost je udávána mnohem větší,Nenavlhají,tudíž i mráz na ně působí méně.Sluníčko na ně sice púsobí destruktivně,ale zase,pokud se odloupne 2 mm ročně,není s tím problém,klouže i zatravněný beton,což lze vyřešit zasypáním otvorů ostřejším kamenem.
JABRAKA
Zkušenosti ani ne, ale nepokládal bych je v celé šířce vjezdu, ale jen jaksi v šírce jedné dlaždice v poloze předpokládané dráhy pojezdu kola vašeho vozidla. tím se plocha dlaždic o hodně zmenší . . . Osobně pod vozidla bych šel do betonu... vydrží déle. Plasty podléhají UV záření a zkřehnou. Beton může prasknout ale zůstane na místě. Jestli plast dokáže totéž, o tom pochybuji.
doplněno 26.02.10 15:47:mj. zabývám se projekcí komunikací pro vozidla tj. silnice, parkoviště a pod.
Máme doma plastové zatravnovaky, jenze problém vzniknul při pokládání, nechtěli jsme to dávat pouze na hlínu, tak jsme to ulozili na odval(zhutněný) a pak doplnili hlínu a zaseli trávu. Při pohledu na trávník je hodně vidět, kde je klasická tráva a kde zatravnovací tvárnice (tráva není tak vzrostlá, omezená přístupem vlhkosti a množstvím zakořenění pouze v malém množství hlíny), takže plast nemůžu doporučit. Leda to zkusit uložit pouze do hlíny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.