Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení PEN na PE + N

Od: evlo* odpovědí: 53 změna:

Od elektroměru vede PEN drát, když chci PE a N kvuli RCD, tak jak to rozdělím, prece dkyž provedu toto i.imgur.com/... Tak PEN vede všude, jen používám jiné barvičky drátu pri nejlepším mam N a to vedle furt PEN, to N se z toho přece nijak magicky neodečte když je to propojený, ne?

doplněno 15.06.21 21:28:

Budu rád když si odpustíte reakce ať to nechám elektrikáři, ale je mě jasné, že to bude asi tak jediná odpověď co tady dostanu

doplněno 16.06.21 17:49:

Odpověď je, že rálně to nejde, virtuálně se to dělá svorkovnicí pro N za RCD, ale v reálněm světě je rozhodně lepší pro hezčí instalaci použít lištu pro RCD s N a jističe s N vodičem.

RCD funguje tak, že hledá jestli se mu po N vrátí stejný proud jako odešel pro L, resp. u třífázového si N spočítá z odběru na jednotlivých fázích. Toto funguje, protože prostě tak funguje ten 3. fázový proud s N :) ... jakoze asi fyzika. A protože RCD ví co se mu má vrátit ať už spotřebiče spotřebují kolik chtějí, tak je mu jedno kam to uteče když je chyba, prostě když něco uteče, je to chyba. Proto RCD nepotřebuje ke své činnosti znát hodnotu na PE aby přišel na chybu.
Vstup RCD je prostě v relalitě opravdu PEN.

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

5x
Vodič PEN je jednak ochranný a současně i pracovní ale po rozdělení je vodič PEpouze ochranný a N jen pracovní a to z toho důvodu aby ochranný PE plnil pouze funkci pro poruchove proudy a netekl jím pracovní proud ten teče poN do společného bodu. Na tom je založen princip ochrany proti úrazu.

hodnocení

3x
Máte PEN, ten rozdělíte na PE a N. N půjde přes chránič, PE bude napřímo z PE svorkovnice. Samozřejmě budete muset mít vše nataháno třemi vodiči (fáze, nula, zem).
evlo*
hodnocení

Tak L, N, PE stačí jen pro to co je za RCD, ne?

milanblazek

Ano, ale dneska musí už být všechno pod chranicem, i světla.

hodnocení

2x

Za místem rozdělení už není PEN, ale jen ochranný PE, protože už je od něj oddělený pracovní proud, který kvačí přidaným N. Spojené jsou jen na začátku instalace.

evlo*
hodnocení

To docela dává smysl.

Tím, že je PE propojení s PEN, tak to je jako by jen pro ten návrat, ale pro tu cestu dopředu "pro práci" to jde jen N a proto teda RCD když detekuje na N cokoliv, tak řekne aha problém.

A na N se nemůže dostat proud z PE můstku, který je propojený do PEN, protože N je zvlášť.

A do RCD teda na začátku vede PEN a RCD si pak monitoruje jen to jestli mu tam něco na tom N co z něj vede nepříjde?

evlo*
hodnocení

Jo uz jsem to pochopil, je to cajk vysvetleni do RCD jde PEN, z RCD jde L a N, a kdyz se na PEN co vede do RCD neco objevi tak je to proste chyba

coz teda kdyz tam mam veci mimo rcd se podle me objevi :D

A nebo vubec do RCD to PEN vyst nema?

Chránič se zapojuje až za rozdělení PEN. Jdou do něj jen pracovní vodiče. Ne PE. Co jde dovnitř, musí jít ven. Když něco uteče jinam, třeba něčím tělem do země nebo špatnou izolací do ochranného PE, vznikne v chrániči rozdíl a vypne. Kdyby jím šel PEN, rozdíl by nevzniknul a nemohl by vypnout.

evlo*
Tak jasný, že elektrikari tomu říkají pe, ale ale realne je to PEN drát, to n z něj ze zbytku věci co za chráničem nejsou nezmizí, možna tím, že proud jde cestou nejmenšího odporu. No uvidím prostě jestli to bude chránit, nebo ne.
evlo*
hodnocení

Tady je to docela vidět images.gutefrage.net/... a pak v realitě jsem to zkusil lépe popsat tady i.imgur.com/...

U vaší malůvky u světla předsíň kde máte modrý pracovní vodič?

Není to jen hantýrka elektrikářů. Ty dráty jsou sice barevně značené stejně a jsou na začátku spojené, dál ale mají jinou funkci je na nich často také jiné napětí. Označení:
P - Protective
E - Earthing
N - Neutral
V jedné instalaci mohou být některé části chráněné vodičem PEN (soustava TN-C) a v jiné části PE (soustava TN-S). Zjednodušeně: uzemněný neutrál, kombinace, separace. Ta písmena nejsou samoúčelná. Po pochopení značení ti budou jasné i souvislosti.

hodnocení

2x

K elektroměru může být proveden (možné pro distribuci) přívod v systému TN-C (s vodičem PEN). Za elektoměrem, případně až v bytovém rozvaděči, se přívodní vodič PEN (žlutozelený s konci označenými modrou návlačkou) rozdělí na dvě samostatné sbernice N ( modrá - pracovní "nula") a PE (žlutozelená - ochranný vodič), jako systém TN-S.A pak už jsou, na všech vývodech, použity, mimo vodičů fázových, vždy už vodiče N (modrý)a PE (žlutozelený) , každý samostatně. Za tímto rozdělením se již nikde nesmí vodiče N a PE propojovat.

evlo*
hodnocení

a můžu na tom PEN mít jiný věci "předtím", než ho rozdělím?

Před rozdělením PEN, možno používat (zatím) všechna starší el.zařízení, jež byla realizována před účinností nařízení používání soustavy TN-S. Takže, pokud by šlo o stávající objekt, se starou instalací, v soustavě TN-C, tak tato může být stále používána s vodiči PEN. To je jediná možnost, kdy může být používáno vodiče PEN před jeho rozdělením. Pokud pak bude ale realizována třeba přístavba k tomuto objektu, napojená ze samostaného rozvaděče, na "podružný" přívod z té původní starší el.instalace v soustavě TN-C, nebo prováděna rozsáhlejší rekonstrukce el.instalace stávajícího objektu, pak musí být již vždy realizována pouze v systému TN-S, se samostanými vodiči N a PE.

evlo*
hodnocení

@bohumil zjevně nemusí, protože v tom domě to tak není ... realita je asi dost jinde než teorie, ale když jsem to nedal do google, ale do yandexu, tak hned první obrazek jak to má být a je to stejný jak to mám, takže asi cajk

Nechápu o čem mluvíš. V jakém domě? A není to pouze teorie, ale realita. Abych pravdu řekl, nevím o co Ti jde. Zkrátka je to tak. Ještě dodám, že v případě realizace s proudovým chrániče jdou přes chránič fázové vodiče a vodič N a vodič PE jde přímo na sběrnu PE. Chránič obsahuje "součtové" trafo a pokud někde fáze "uniká" proti PE, nebo i jinou cestou (třeba přes osobu a do země). pak na to chránič reaguje a odpojí obvod.

hodnocení

2x

Na zapajanie chranicov sa treba vyznat aspon v zakladoch a chapat princip fungovania. V lepsom priapde spravite nieco, kde budu chranice "zahadne" padat, v horsom to bude nebezpecne.

Zaklad : na vstupnu svorku chranica oznacenu N sa zapoji vodic napojeny na PEN povodneho TN-C rozvodu. Za chranicom vznike samostatna svorkovnica N pre obvody, ktore su na na neho napojene (napr 3 zasuvkove obvody, kazdy so svojim isticom, vsetky istice su na vystupe fazy z chranica ). Ochranne PE vodice sa napoja na PEN povodneho TN-C rozvodu. Cele to je este mierne zlozitejsie, aj ten PEN sa ma farebne a poziciou vodicov oddelit tak, by bolo jasne, co su vstupy do chranicov.

evlo*
hodnocení

Super odpoved, presne takhle jsem to chápal a stále chápu.

Ale mám tam problém s tím, jestli vývodem z elektroměrové skříně z které vede PEN a proudovým chráničem mohu mít zařízení, které mají pouze fázi a PEN s tím, že jistič těchto zařízení ovládá pouze tu fázi? Toto je co mě není jasné, protože pokud to tak budu mít tak chápu, že chránič bude detekovat problém na N vodiči, ale nikde na "PEN" (i když tomu elektrikáři ríkají v tomto případě (pro mě zatím) nesmyslně PE).

Jediné co mě napadá, že by se využívalo nějak toho, že proud teče cestou nejmenšího odporu?

Pořád se v tom nějak motáte. Za proudovým chráničem nikdy nemůže být vodič PEN. Vždy oddělené PE a N. Pokud někde potřebujete vodič PEN, musí se vzít ještě přes chráničem. Stejně tak fáze do tohoto spotřebiče nesmí jít přes chránič.
Pokud děláte novou instalaci, prostě to vše natahejte dle TN-S, tedy třívodičově (L, N, PE) a dejte vše za chránič(e). Pokud jde o to, že máte starou instalaci se dvěma vodiči a nechcete to měnit, nelze tuto instalaci připojit přes chránič.

To, co pisete, sa robi pri zvysovani bezpecnosti starej 4 - kolik 3 faz zasuvky. Na 3 kolikoch zasuvky su fazy L1 - L2 - L3 , na poslednom koliku je PE. Cisto motoricka zataz a / alebo ovladacie obvody / svetla cez oddelovacie trafo 400 / 230V. Cokolvek ine chranic vypne, napriklad ziarovka medzi fazou s PE.

V 1 faz rozvode, ak raz mate fazu za chranicom, nula musi ist na vystup chranica oznaceny N. Inak to bude padat.

evlo*
Tak to já chapu, o tom nepíšu, ale píšu o tom, že někde před chráničem jsou 4 obvodu a pen, tak jak chránič pozná poruchu na mezi fázi a žlutozeleným nebo neutral a žlutozeleným? Podle mě pozná jen mezi fázi a neutrál.
evlo- už jsem Ti to jednou vysvětloval. U nových instalací ne. Ale pokud by jsi u staré rozsáhlejší instalace, která je v soustavě TN-C doplňoval třeba nový vývod pro zásuvky a osvětlení přistavěných místností, tak v tom původním rozvaděči, v němž jsou původní vývody s vodičem PEN, doplníš novou sběrnu N a druhou novou sběrnu PE, a obě připojíš na původní sběrnu PEN vodičem CY 10 (to je to rozdělení). A pak ze sběrny N budou napojeny všechny přívody N pro chrániče a z vývodů N chráničů budou napojeny modré vodiče N okruhů (pracovní "nula")a na sběrnu PE budou přímo napojeny všechny žl. zel. vodiče PE. A pak už nikde (na žádném okruhu) nesmí být tyto dva vodiče spojeny!
Pokud by šlo ale o rekonstrukci i původní instalace, tak vše, včetně rozvaděče, realizovat už celé v soustavě TN-S.

Chranic je rozdielove trafo. Kym je vektorovy sucet prudov cez vsetky svorky chranica nula, chranic drzi. Ked prud niekde zacne unikat mimo, chranic vypne. Typicky pripad je dotyk rukou na porusenu izolaciu predlzovacky, dieta strkajuce klinec to zasuvky. Istic v takom pripade nevypne, nevie detekovat mierne zvysenie prudu vo faze.

Na zistenie, ci su vase zapojenia aspon teoreticky spravne, staci nakreslit cestu pracovneho prudu cez chranic a dat si otazku : vedu vsetky pracovne vodice okruhu cez chranic? Ak nie, bude zle. Casto sa robi chyby v zapojeni stykaca HDO, faza sa vezme za chranicom a druhy koniec cievky sa da pred chranic. Nahodne padanie chranica zacne.

evlo*
Reagoval jsem na Petra
Nijak to neodpovídá na otázku jaktoze při takovém zapojení rcd pozná chybu nějakého z l nebo n dratu vůči pe drátu
Už to asi chapu, ten rozdíl proudu vůči pe bude detekovan na n nebo l, ok, to mám teda od začátku dobře, ale alespoň nyní už si tím jsem jistý.
Mimochodem díky, za mě jsi @peter, jediný co to tu dokázal napsat normálně jak to je v reálu, to jsem popravdě nečekal, že se někdo takový najde. Opravdu děkuji, že jsem si to to ujasnil.
Ještě k Tvému dalšímu dotazu teď 15.33.. Chránič "pozná" poruchu právě tak, že při úniku proudu, který protéká v běžném stavu fázovými vodiči a vodičem N, někam jinam (do vodiče PE, nebo do země přes osobu), což jsem Ti už taky vysvětloval, ten proud právě "chybí" tomu součtovému trafu v chrániči a on okruh vypne. Kapišto?
evlo*
Úplně smysl to nedává, protože před chráničem jsou na tom pen nějaké další jističe, takže na tom pen teče proud z věcí co jsou navěšené na ně, takže pokud by to sčítatalo l+n ... Ok jsem si to musel napsat asi, ono to vždycky zmizí z n nebo l když je průser a jinak když to bylo a praci, tak se vrací po n a součet sedí, pohoda.
Jako to zapojení bylo od začátku zjevně správně, ale rád věci co dělám chápu a samozřejmě po zapojení to hodlám i otestovat.

hodnocení

1x
Má poslední reakce na Tvou "meditaci" o vodičích PEN, N a PE z 16.6.
Funkci chrániče jsi sice pochopil, ovšem poslední dvě věty pravdou nejsou.
Hodnota parametru vodiče PE je pro obvod s chráničem a tedy i chránič velmi důležitá. Jde o to, že tento vodič musí mít "kvalitní" spojení s potenciálem "země", neboť pokud by byl od něj izolován, tak by chránič, v případě poškození zařízení a přenosu napětí na jeho "kostru" nereagoval. Reagoval by pouze v případě spojení přes osobu do země. A u ochrany před nebezpečným dotykem je vždy základem ochrana "nulováním", tedy spojením vodivé část zařízení s vodičem ochranným a (lidově) se "zemí" a chránič je ochranou "doplňkovou".
A že jde do chrániče vodič PEN, rovněž není pravda, jde do něj pouze jeho "pracovní" potenciál pro vodič N ("uzel" transformátoru sítě, který je součástí původního vodiče "sdruženého" PEN). Takto je chápáno to jeho rozdělení. I když jsou hodnoty PEN a N (uzemnění a tedy potenciál) shodné.
Zkrátka vodiče PEN, N a PE jsou různé a mají vždy jinou funkci, i když základní "potenciál" mají shodný.
A z tohoto důvodu už za chráničem rovněž nesmí být N a PE nikdy spojené.
evlo*
Pokud by to bylo jak píšeš, a ne jen elektrikářsky bullshit, tak by po rozdělení pe a n na "pe" co vede do rcd člověk nenameril proud zařízení které je zapojené mimo rcd, není tak těžké to ověřit měřením.
Do RCD žádné PE nevede, kolikrát vám to mám psát?
evlo*
hodnocení

Já jsem si tvůj příspěvek přečetl, podle mě je to nesmysl, ale uvidíme až to zapojím co naměřím.

Podle mě do RCD vede vždy PE, protože je součástí toho PEN, nemusí to být pravda, ale zatím nechápu jak by to mohlo být jinak, no.

111®

škoda dalších komentářů

Já obdivuji tu trpělivost, pokoušet se něco vysvětlovat.

Vůbec nevím, co chceš měřit. PE a N má stejný potenciál, takže se jeví jako "stejné", ale každý má jinou funkci. N pracovní, PE ochranný. PEN obojí dohromady. Vodič, který prochází proudovým chráničem, je N, nikoliv PE. Pokud jde o to, jestli bude fungovat, když budeš mít část instalace zapojenou dvouvodičově (L+PEN) PŘED chráničem (tedy nebude chráněna) a část bude třívodičově (L+N+PE) přes chránič, tak ano, fungovat to bude a část zapojená přes chránič bude chráněna, pokud to bude zapojeno správně.
Jinak už k tomu taky nemám co napsat...
evlo*
Tak uvidíme jestli odběr na obvodu před chráničem naměřím na pen, nebo pro fetišisty n, co vede do chrániče, třeba se fakt pletu, ale vzhledem k mojí zkušenosti s elektrikáři a nedej bože elektrika.cz si myslim, že spíš ne.

Chránič nemění proud. Ten bude na začátku instalace stejný v obou systémech ochrany a elektroměr naměří stejnou spotřebu. Aby ses přesvědčil o rozdílné funkci ochranných vodičů a o tom, že nejde jen o formální označení, musíš měřit jinak.
Vezmi si někde referenční zem (topení, vodovod, kolík do země...) a proti ní měř napětí na ochranném vodiči při zatížení spotřebičem aspoň 2 kW. Po jeho zapnutí se na PEN objeví nějaké napětí, na PE ne. To by tě mohlo na vlastní oči přesvědčit o rozdílné funkci ochraných vodičů.

Souhlas se 111 a dragonz. Já už rezignuji. Jak se říká, chytrému napověz, ... :)) Když se snaží přesvědčit starý "kozáky" (já osobně revizák a projektant 40 let) že nemají pravdu, pak už to opravdu nemá cenu. .../..//.../..//

Jo, ještě poslední poznámka. Pokud chceš provádět měření na napětí nebezpečném ( do něhož se už 230 V určitě počítá) a máš takové sebevědomí (a vědomosti), dej pozor, aby jsi to přežíl ! Mé oblíbené rčení, kterým jsem vždy varoval elektrikáře, při školeních a přezkoušení z vyhl. 50/78 Sb, znělo: "elektřina nezraňuje, ta "pouze" zabíjí!" A navíc, práce na el, zařízeních i NN (do nichž se i měření počítá), jsou osobám bez elektrotechnické kvalifikace ZAKÁZÁNY!

evlo*
@hlada ale já budu stejně měřit proud, ale ok, vyzkouším i co píšeš ty, nevěřím že naměřené napětí mezi PE vodičem a "E" a mezi PEN vodičem a "E" bude při odběru 2kw
Před rozdělením jiné, uvidíme

hodnocení

0x
Barvy vodičů jsou dány normy.
Zelenožlutá - ochranný
Modrá - střední pracovní
Zelenožlutá s modrým pruhem na konci - PEN
Vy nic nerozděluje to je prace pro elektrikáře.

Ale tazetel se ptá, jak to rozdělit, nikoliv jak to nerozdělit.

Dále PEN vodič musí mít minimální průřez 10mm² u mědi.
Místo rozdělení musí být přizemněno a dále v instalaci nesmí být spojen pracovní N a ochranný PE!

hodnocení

0x

To čo máte nakreslené na tom vašo obrázku je podľa mňa nezmysel. Vy tam chcete spojiť dve normy rozvodu TN-C a TN-S do jednej vašej a to nejde a preto vám to nedáva zmysel.

evlo*
hodnocení

tady je to už překreslený i.imgur.com/... lépe, byla tam trochu nesmyslnost s tou spodní lištou, spíš kvůli přehlednosti.

Nevidím jaký rozdíl by byl pokud bych měl N a PE u zbytku odděleno a taky to nešlo přes chránič, a nemít přes chránič vše nebo mít více chráničů je běžné.

evlo*
hodnocení

A i třeba @bohumil tady píše, že to jde.

evlo*
hodnocení

Dokonce to má oficální jméno - TN-C-S nebo TNC-S

Tn-c-s to je to rozdělení na které se ptáte, jen to neumíte pojmenovat.

hodnocení

0x

Dle mě PEN na PE + N rozdělit nejde, jde jenom spojit, pokud se má rozdělit, tak v tom místě kde je to spojené.

Po staru - nulák a zemák.

Jeden je modrý a druhý žlutozelený.

Žlutozelený začíná u domku a modrý u trafostanice.

V jednom případě do zásuvky vedou tři dráty a ve druhém dva.

V panelákách jsou většinou v zásuvce přívodní dva dráty a ve starších v hliníku.

Jednomu se říkává ochrana nulováním a druhému zemněním.

Dle tebe? Dle normy se N a PE nikdy nesmí znovu spojit, naopak do domu jde vodič PEN, který se právě rozdělí na PE a N (a přizemní).
evlo*
Modrý (neutral) z trafostanice stoprocentně nejde.

To opravdu nejde.

Z trafostanice jdou 4 dráty - 3 fáze a tzv. nulák.

V baráku se nuláku přidělí modrá barva a přidá se další drát zelenožlutý.

Já na baráku když potřebuji vypnout "prouďák" a nechce se mi chodit do hodin, tak tzv. "brknu" zemí o nulák a je to.

hodnocení

0x

Na zaver konstatovanie : ak namiesto zapojenia celej instalacie na prvy pokus za par hodin vediete hodinove debaty o vodicoch, farbach a chranicoch, to je jasny pripad, aby ste sa v tom nehrabali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rozdělení pen

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]