Nejste přihlášen/a.
Od elektroměru vede PEN drát, když chci PE a N kvuli RCD, tak jak to rozdělím, prece dkyž provedu toto i.imgur.com/... Tak PEN vede všude, jen používám jiné barvičky drátu pri nejlepším mam N a to vedle furt PEN, to N se z toho přece nijak magicky neodečte když je to propojený, ne?
Budu rád když si odpustíte reakce ať to nechám elektrikáři, ale je mě jasné, že to bude asi tak jediná odpověď co tady dostanu
Odpověď je, že rálně to nejde, virtuálně se to dělá svorkovnicí pro N za RCD, ale v reálněm světě je rozhodně lepší pro hezčí instalaci použít lištu pro RCD s N a jističe s N vodičem.
RCD funguje tak, že hledá jestli se mu po N vrátí stejný proud jako odešel pro L, resp. u třífázového si N spočítá z odběru na jednotlivých fázích. Toto funguje, protože prostě tak funguje ten 3. fázový proud s N ... jakoze asi fyzika. A protože RCD ví co se mu má vrátit ať už spotřebiče spotřebují kolik chtějí, tak je mu jedno kam to uteče když je chyba, prostě když něco uteče, je to chyba. Proto RCD nepotřebuje ke své činnosti znát hodnotu na PE aby přišel na chybu.
Vstup RCD je prostě v relalitě opravdu PEN.
Za místem rozdělení už není PEN, ale jen ochranný PE, protože už je od něj oddělený pracovní proud, který kvačí přidaným N. Spojené jsou jen na začátku instalace.
To docela dává smysl.
Tím, že je PE propojení s PEN, tak to je jako by jen pro ten návrat, ale pro tu cestu dopředu "pro práci" to jde jen N a proto teda RCD když detekuje na N cokoliv, tak řekne aha problém.
A na N se nemůže dostat proud z PE můstku, který je propojený do PEN, protože N je zvlášť.
A do RCD teda na začátku vede PEN a RCD si pak monitoruje jen to jestli mu tam něco na tom N co z něj vede nepříjde?
Jo uz jsem to pochopil, je to cajk vysvetleni do RCD jde PEN, z RCD jde L a N, a kdyz se na PEN co vede do RCD neco objevi tak je to proste chyba
coz teda kdyz tam mam veci mimo rcd se podle me objevi :D
A nebo vubec do RCD to PEN vyst nema?
Chránič se zapojuje až za rozdělení PEN. Jdou do něj jen pracovní vodiče. Ne PE. Co jde dovnitř, musí jít ven. Když něco uteče jinam, třeba něčím tělem do země nebo špatnou izolací do ochranného PE, vznikne v chrániči rozdíl a vypne. Kdyby jím šel PEN, rozdíl by nevzniknul a nemohl by vypnout.
Tady je to docela vidět images.gutefrage.net/... a pak v realitě jsem to zkusil lépe popsat tady i.imgur.com/...
Není to jen hantýrka elektrikářů. Ty dráty jsou sice barevně značené stejně a jsou na začátku spojené, dál ale mají jinou funkci je na nich často také jiné napětí. Označení:
P - Protective
E - Earthing
N - Neutral
V jedné instalaci mohou být některé části chráněné vodičem PEN (soustava TN-C) a v jiné části PE (soustava TN-S). Zjednodušeně: uzemněný neutrál, kombinace, separace. Ta písmena nejsou samoúčelná. Po pochopení značení ti budou jasné i souvislosti.
K elektroměru může být proveden (možné pro distribuci) přívod v systému TN-C (s vodičem PEN). Za elektoměrem, případně až v bytovém rozvaděči, se přívodní vodič PEN (žlutozelený s konci označenými modrou návlačkou) rozdělí na dvě samostatné sbernice N ( modrá - pracovní "nula") a PE (žlutozelená - ochranný vodič), jako systém TN-S.A pak už jsou, na všech vývodech, použity, mimo vodičů fázových, vždy už vodiče N (modrý)a PE (žlutozelený) , každý samostatně. Za tímto rozdělením se již nikde nesmí vodiče N a PE propojovat.
Před rozdělením PEN, možno používat (zatím) všechna starší el.zařízení, jež byla realizována před účinností nařízení používání soustavy TN-S. Takže, pokud by šlo o stávající objekt, se starou instalací, v soustavě TN-C, tak tato může být stále používána s vodiči PEN. To je jediná možnost, kdy může být používáno vodiče PEN před jeho rozdělením. Pokud pak bude ale realizována třeba přístavba k tomuto objektu, napojená ze samostaného rozvaděče, na "podružný" přívod z té původní starší el.instalace v soustavě TN-C, nebo prováděna rozsáhlejší rekonstrukce el.instalace stávajícího objektu, pak musí být již vždy realizována pouze v systému TN-S, se samostanými vodiči N a PE.
@bohumil zjevně nemusí, protože v tom domě to tak není ... realita je asi dost jinde než teorie, ale když jsem to nedal do google, ale do yandexu, tak hned první obrazek jak to má být a je to stejný jak to mám, takže asi cajk
Na zapajanie chranicov sa treba vyznat aspon v zakladoch a chapat princip fungovania. V lepsom priapde spravite nieco, kde budu chranice "zahadne" padat, v horsom to bude nebezpecne.
Zaklad : na vstupnu svorku chranica oznacenu N sa zapoji vodic napojeny na PEN povodneho TN-C rozvodu. Za chranicom vznike samostatna svorkovnica N pre obvody, ktore su na na neho napojene (napr 3 zasuvkove obvody, kazdy so svojim isticom, vsetky istice su na vystupe fazy z chranica ). Ochranne PE vodice sa napoja na PEN povodneho TN-C rozvodu. Cele to je este mierne zlozitejsie, aj ten PEN sa ma farebne a poziciou vodicov oddelit tak, by bolo jasne, co su vstupy do chranicov.
Super odpoved, presne takhle jsem to chápal a stále chápu.
Ale mám tam problém s tím, jestli vývodem z elektroměrové skříně z které vede PEN a proudovým chráničem mohu mít zařízení, které mají pouze fázi a PEN s tím, že jistič těchto zařízení ovládá pouze tu fázi? Toto je co mě není jasné, protože pokud to tak budu mít tak chápu, že chránič bude detekovat problém na N vodiči, ale nikde na "PEN" (i když tomu elektrikáři ríkají v tomto případě (pro mě zatím) nesmyslně PE).
Jediné co mě napadá, že by se využívalo nějak toho, že proud teče cestou nejmenšího odporu?
To, co pisete, sa robi pri zvysovani bezpecnosti starej 4 - kolik 3 faz zasuvky. Na 3 kolikoch zasuvky su fazy L1 - L2 - L3 , na poslednom koliku je PE. Cisto motoricka zataz a / alebo ovladacie obvody / svetla cez oddelovacie trafo 400 / 230V. Cokolvek ine chranic vypne, napriklad ziarovka medzi fazou s PE.
V 1 faz rozvode, ak raz mate fazu za chranicom, nula musi ist na vystup chranica oznaceny N. Inak to bude padat.
Chranic je rozdielove trafo. Kym je vektorovy sucet prudov cez vsetky svorky chranica nula, chranic drzi. Ked prud niekde zacne unikat mimo, chranic vypne. Typicky pripad je dotyk rukou na porusenu izolaciu predlzovacky, dieta strkajuce klinec to zasuvky. Istic v takom pripade nevypne, nevie detekovat mierne zvysenie prudu vo faze.
Na zistenie, ci su vase zapojenia aspon teoreticky spravne, staci nakreslit cestu pracovneho prudu cez chranic a dat si otazku : vedu vsetky pracovne vodice okruhu cez chranic? Ak nie, bude zle. Casto sa robi chyby v zapojeni stykaca HDO, faza sa vezme za chranicom a druhy koniec cievky sa da pred chranic. Nahodne padanie chranica zacne.
Já jsem si tvůj příspěvek přečetl, podle mě je to nesmysl, ale uvidíme až to zapojím co naměřím.
Podle mě do RCD vede vždy PE, protože je součástí toho PEN, nemusí to být pravda, ale zatím nechápu jak by to mohlo být jinak, no.
Chránič nemění proud. Ten bude na začátku instalace stejný v obou systémech ochrany a elektroměr naměří stejnou spotřebu. Aby ses přesvědčil o rozdílné funkci ochranných vodičů a o tom, že nejde jen o formální označení, musíš měřit jinak.
Vezmi si někde referenční zem (topení, vodovod, kolík do země...) a proti ní měř napětí na ochranném vodiči při zatížení spotřebičem aspoň 2 kW. Po jeho zapnutí se na PEN objeví nějaké napětí, na PE ne. To by tě mohlo na vlastní oči přesvědčit o rozdílné funkci ochraných vodičů.
Souhlas se 111 a dragonz. Já už rezignuji. Jak se říká, chytrému napověz, ... ) Když se snaží přesvědčit starý "kozáky" (já osobně revizák a projektant 40 let) že nemají pravdu, pak už to opravdu nemá cenu. .../..//.../..//
Jo, ještě poslední poznámka. Pokud chceš provádět měření na napětí nebezpečném ( do něhož se už 230 V určitě počítá) a máš takové sebevědomí (a vědomosti), dej pozor, aby jsi to přežíl ! Mé oblíbené rčení, kterým jsem vždy varoval elektrikáře, při školeních a přezkoušení z vyhl. 50/78 Sb, znělo: "elektřina nezraňuje, ta "pouze" zabíjí!" A navíc, práce na el, zařízeních i NN (do nichž se i měření počítá), jsou osobám bez elektrotechnické kvalifikace ZAKÁZÁNY!
To čo máte nakreslené na tom vašo obrázku je podľa mňa nezmysel. Vy tam chcete spojiť dve normy rozvodu TN-C a TN-S do jednej vašej a to nejde a preto vám to nedáva zmysel.
tady je to už překreslený i.imgur.com/... lépe, byla tam trochu nesmyslnost s tou spodní lištou, spíš kvůli přehlednosti.
Nevidím jaký rozdíl by byl pokud bych měl N a PE u zbytku odděleno a taky to nešlo přes chránič, a nemít přes chránič vše nebo mít více chráničů je běžné.
Dle mě PEN na PE + N rozdělit nejde, jde jenom spojit, pokud se má rozdělit, tak v tom místě kde je to spojené.
Po staru - nulák a zemák.
Jeden je modrý a druhý žlutozelený.
Žlutozelený začíná u domku a modrý u trafostanice.
V jednom případě do zásuvky vedou tři dráty a ve druhém dva.
V panelákách jsou většinou v zásuvce přívodní dva dráty a ve starších v hliníku.
Jednomu se říkává ochrana nulováním a druhému zemněním.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.