Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotvení lehkých předmětů (kamery, malá světla..) do zateplení z minerální vaty

Od: petera* odpovědí: 8 změna:

Zdravím rádce!

pátral jsem po způsobu "autorizovaného" kotvení do ETICS z minerální vaty, ale neúspěšně. Nalezl jsem jedině hmoždinky, které jsou určené pro EPS, na dotaz mi prodejce sdělil, že ve vatě "asi fungovat budou, ale žádná záruka". Věděl by někdo o nějakém řešení, kde nehrozí poškození zateplení (ve smyslu např. zatékání apod.)? Mám na mysli kotvení předmětů do 1 kg.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mate viac moznosti :

1. Vrtat skrz az do pevneho materialu (beton, tehla ...) Skrutku alebo zavitovu tyc zatmelit. Bud hmozdinka alebo chemicka kotva. Pre 1 kg zataz nema prilis zmysel.

2. Pouzit skrutku s velkym zavitom urcenu pre polystyren, ak tam date na zaver pod podlozku alebo upevnovany predmet kvalitny tmel, nebude to zatekat. Mne takto visia na zateplenom strope v pivnici lampy a ziadny problem. Zatekanie som riesit nemusel, jeto interier, nosnot je dostatocna.

Jedině možnost první-jedině až do zdiva, bez ohledu na hmotnost budoucího předmětu!

To co by teoreticky drželo dobře jen v poystyrenu jistě nebude držet ve "vatě" !

Chapem, profi riesenie to nie je. Svoje spravi aj vietor, kamera bude mat 200g, ale ked sa do nej oprie vietor, vznikne slusna paka. Vaty su roznej hustoty, v takej tvrdsej to bude drzat, nieco spravi aj samotne lepidlo a sietka na povrchu. Zalezi na tom, ci to je riesenie "sam pre seba" alebo nieco pre cudzieho, kde treba drzat zaruku.

Udělejte to jak chcete-ale ani navrtání až do stěny není profiřešení,al je to kvalitní řešení bude to držet!

petera*

@diesel: Děkuji, jen pro zajímavost, jak by vypadal opravdu profi řešení?

danecek*
hodnocení

0x

FID hmoždinka asi vyhoví a taky se tak používá. [ eshop.zofi.cz/...

Ano používá se, na polystyren a polyuretan, na "vatu" není určena.

hodnocení

0x

Ano existují speciální tvary z pěnového plastu, které se zapraví do polystyrenu a vytvoří podložku pro kotvení,něco na způsob dřívějších špalíků. Už se to tady dříve řešilo, stačí zapátrat v archivu. Tuším, že to je něco německého a dražšího. V praxi jsem se s tím ještě nesetkal. Kotvím plastovými hmoždinkami Fischer FID90 s únosností do 12 kg, nebo lze použít menší stejného tvaru,které se používají do sadrokarttonu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]