Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu,
Mám starší přenosný rozvaděč na 320V, který má na vstupu proudový chránič. napájecí kabel má gumový 3g1,5 s obyč. zástrčkou. A v tom je můj problém. U prodlužovacích kabelů, které se dnes prodávají, se neřeší, kde mají fázi a kde nulák. Může se tedy stát, že pokud ten rozvaděč někdo zapojí přez prodlužovák koupený třeba v Německu, půjdou na ten chránič L a N prohozené. Může to takto fungovat, nebo mám ten chránič bypassnout? viz obrázek
Děkuji
Já se pozastavuji jen nad konstatováním, že u prodlužováků se neřeší nula a fáze. Tento případ je jen u dvojzásuvky Legrandu. Veškeré prodávané prodlužováky mají mít u zásuvky fázi vždy vlevo. V opačném případě nevyhovují ČSN. možná v zahraničí se to dá pořídit.
Dobrý den, to nechápu. Prodlužovaky musí mít fázi vlevo? Prodlužovací přívod je přeci prodloužení stávající zásuvky.. tak záleží jak je zapojena zásuvka, do které prodlužovací přívod připojuji, nebo se pletu? A podle norem ČSN je DOPORUČENO mít Vaši ´fázi´ v levé dutince. Není to závazné. J@H
A taková Flexošňůra z Německa má i levý kolík třeba modrý vodič...
U nás s ev noermě pravý, že u zásuvky se zpravidla/obvykle zapojuje fázový vodič... Čili zpravidla/obvykle, ale né povinně!
No jo, já vůl jsem ale zapoměl na důležitou okolnost. Za tím chráničem jsou ještě dva jističe. Když se prohodí L a N, tak to sice nevadí u chrániče, ale přes jističe půjde nulák. A to by asi neměl !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.