Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dozateplení střechy

Od: mikihans® odpovědí: 14 změna:
Ahoj, začalo teplo a zjistil jsem, že v podkrovních místnostech (zatím neobývané) je nesnesitelné horko. V budoucnu z toho budou dětské pokoje. "Zatepleny" jsou šikminy i vodorovné stropy 16 cm minerální vatou (ano, naprosto nedostatečné).
Chci se optat, zda je můj postup v pořádku. Na šikminách zevnitř místností sundám SDK či palubky, sundám parotěsnou folii, nadstavím rošt pro přidání dalších alespoň 16 cm vaty, přidám vatu, parotěs (který napojím na stávající parotěs rovného stropu) a zaklopím. Na vodorovné stropy, kam se dostanu shora, přidám vatu z horní strany.
Změnil se za poslední roky nějak zásadně tepelný odpor běžné minerální vaty, že by mělo smysl dát "starou" (cca 15 let) vatu pryč a nahradit novou, nebo tam tu starou můžu bez obav nechat a novou jen přidat? Bude výsledných 32 cm stačit? Rozhodně z toho nehodlám mít pasivní dům :)
Mezera mezi krytinou a difůzně propustnou fólií by měla být odvětrávaná. Zjistil jsem, že pod hřebenem jsou tašky s větracími otvory (docela malými) rozmístěné asi po dvou metrech, má cenu dát jich více? Jedná se o jihozápadní stranu, takže slunce tam pere celé odpoledne.
Díky za případné postřehy.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm
hodnocení

4x
Záleží i na krytině. Mám plech a vatu tuším 28cm. Plech se rozpaluje ale prý zase rychleji chladne. Nejlepší izolant co se krytiny týká je asi slaměná střecha nebo dřevěné došky. Jestliže mne donutí situace opravit střechu, změním krytinu na červenou střešní tašku a dám minimálně těch 35 cm vaty.
Jo a 15 let vata záleží na stavu. Může sesedat a plesnivět... myši... Uvidíte po odkrytí
hodnocení

Díky, je tam klasická pálená taška v cihlové barvě, změnu krytiny zatím neplánuju, střecha má těch cca 13 let taky a proto bych všechno udělal rád "zevnitř", dokud ty pokoje nepotřebuju :)
jm
Ještě doplním. Mám podkroví ale uprostřed domu je strop rovný, sadrošovy. V tom malém trojúhelníku-půdě jsem cítil potřebu uvolnit letní žár. Do závětrné části zdi pod krovem jsem vyboural stovkovou diru. Podle mne tudy může odejít horko a zima přes izolace neprojde do domu... Zatím to funguje 3 roky.
jm
12.06.21 18:16
Dozateplení střechy
hodnocení

Nás tím jsem taky přemýšlel, zda prostor mezi izolovaným rovným stropem a střechou ještě dodatečně neodvětrat.

hodnocení

2x
Ještě mě tak napadá mate tam už střešní okna a dá se tam větrat? To by přeci jen také mohlo teplotu ovlivnit.
hodnocení

Díky za odpověď. Okna tam jsou, větrat se samozřejmě dá, ale i tak to znamená, že v největších vedrech tam bude nesnesitelně. Nebo je to u podkroví prostě normální a jediná možnost, jak tam mít teplotu alespoň jako dole, je klimatizace?

hodnocení

2x

Je to o tom, že lehké tepelněizolační materiály, které se používají do střech podkroví,mají zanedbatelnou akumulaci tepla a snadno se prohřívají. Proto vaše snahy přidávat tepelnou izolaci budou bez výraznějšího efektu. Tak to prostě je. Existují krovy, které jsou betonované ( u nás se moc nevyskytují). Ty mají akumulaci tepla znatelně vyšší a déle jim trvá,než se prohřejí. Ve výsledku je po třech dnech stejná teplota tam i tady. Takže rada zní - stropní ventilátory nebo nejlépe klimatizaci

hodnocení

2x

Kvalita vaty před 10 lety a dnes je téměř stejná. Doplnění vaty je OK, ale prostor se bude stejně přehřívat. Je třeba odvětrávat prostor mezi krytinou a izolací. Mám 40cm Orsíku ve střeše a stejně jsem musel dát klimošky.

hodnocení

Díky. Přidám izolaci a určitě zlepším proudění vzduchu mezi krytinou a izolací (i s nějakým odvětráním "půdního" prostoru).

Ona i v zimě tam byla ta horší izolace znát, chladlo to tam podstatně rychleji.

Beru na vědomí, že jako v přízemí to prostě nebude a v budoucnu budu určitě uvažovat o splitové klimatizaci, dodělání by neměl být problém, když mám nad místnostmi volný prostor pro montáž vedení a dostanu se z něj bez problému na zadní štít, kam by šla umístit venkovní jednotka :)

jenda22
hodnocení

0x
Trendy ve svete jsou krytinybile barvy. Cervena a hneda a cerna jsou co do tepla v lete nejhorsi.

hodnocení

0x

Po zkušenosti z nedávného šoku, jak pod zeteplením odešla prkna a částečně trámy, tak osobně bych do toho nešla, ale raději větrala, pokud ta možnost je.

jak pod zeteplením odešla prkna a částečně trámy,

ale to je asi vinou nekvalitní práce, nikoliv materiálem..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]