Nejste přihlášen/a.
Poradíte, prosím? Dodavatel opravy plynového potrubí (montáž nové trubky v bytě, prkotina) neudělal tlakovou zkoušku, nevydal mi Revizní zprávu. DNES mi jiný revizní technik od plynařů toto vytkl. Bylo mojí povinností si ji od firmy tehdy vyžádat? Měla mi ji dodavatelská firma vystavit automaticky? Dnes jsem ji o to písemně požádal, byli u mne v červenci 2020. Je tedy toto ještě možno uplatnit v rámci jakési reklamace? Nebo budu zase platit? Už tak jsem de facto za kus nové trubky dal téměř čtyři tisíce! Poradíte, experti? Děkuju
@svatoslav - Měla mi ji dodavatelská firma vystavit automaticky?
Samozřejmě - výchozí revizi včetně tlakové zkoušky. Otázka je, jestli pracovníci/firma vůbec mají montážní oprávnění, protože bez něj by revizní technik revizní zprávu nevystavil.
Ale nerozumím tomu, že píšete "jiný revizní technik od plynařů" - dělal novou revizi nebo jak?
Vyhl. ČÚBP č. 85/1978 Sb. o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení
§ 6 Výchozí revize
(1) Na každém zařízení zajistí dodavatelská organizace před uvedením zařízení do provozu výchozí revizi a vyhotovení zprávy o revizi, která je součástí dodávky zařízení.
(3) Při výchozí revizi se prověří zejména:
b) zda byly na zařízení provedeny předepsané zkoušky, a správnost a úplnost dokladů o zkouškách,
f) zda byly montážní práce provedeny pracovníky s předepsanou odbornou způsobilostí,
§ 8 Zpráva o revizi
O výsledku revize vyhotoví revizní technik, který revizi provedl, zprávu o revizi, která obsahuje...
@clas - Automaticky revize se nevystavuje, zalezi na domluve.
Mýlíte se - je povinná (podmínky viz cit. vyhl.).
Pokud vám někdo instaluje jakékoliv plynové zařízení, musí na něj dát výchozí revizi, jinak je to jak koupit auto bez techničáku. Tu revizi samozřejmě zaplatíte, ale mělo by to být automatickou součástí dodávky.
Kdo dělal opravu potrubí? Plynaři?
Rozvody, instalace apod. často (obvykle?) dělají instalatéři s příslušným oprávněním. Ale ti, pokud vím, revizi vydat nemohou. Na tu by bylo nutno potom pozvat plynaře.
Ale určitě po sobě ti instalatéři zkontrolovali těsnost spojů. Při prosté výměně trubky bych ani revizní zprávu nečekal. A jak vlastně vůbec přišel letošní plynař na to, že je trubka jiná, že k ní nebyl papír a tak?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.