Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava teploměru

Od: ivo® odpovědí: 14 změna:

poraďte nějaký fígl jak "opravit" teploměr, zapomněl sem ho na okně a...

Oprava teploměru

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Opatrně pomalu zahřát, až se sloupec spojí. Pokud nebudete mít štěstí, trubička praskne.

spu
hodnocení

0x

Kdepak zahřát, strčte to do mražáku

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, zkusit ho "setřepat" - jako se to dělá u toho lékařského. Zdravím!

doplněno 08.06.21 18:45:

spu - ano, je to ono setřepání.

Lihové nejde setřepat, ale jde je dát do ponožky a začít točit. Odstředivou silou se "setřepou". :)

hodnocení

0x

Mrazák rozhodně nepomůže, sklepat to nepůjde (není to těžká rtuť). Opatrně zahřívat ve vlažné vodě a při tom bedlivě sledovat, co to dělá. Jednotlivá pole by se měla postupně odspoda spojovat. Jakmile se spojí i poslední, okažitě přestat ohřívat (případně ihned lehce zchladit). Když to přeženete, můžete teploměr zahodit. Pokud se nepovede napoprvé, tak opakovat. Úspěšnost na 99 %.

doplněno 08.06.21 18:59:

ben - Nevím, s lihovým lékařským teploměrem jsem se zatím nesetkal. Ty rtuťové jdou setřepat právě díky tomu, že je rtuť těžká. S lehkým lihem to podle mě fungovat nemůže. Ale zatím jsem to nezkoušel.

ben®

magdon - rtuť se dnes již nepoužívá a i tak lze lékařský teploměr sklepat, resp. jde o takový "tělocvik".

jiofa

Místo rtuti se u lékařských teploměrů používá -Galinstan- tekutina z gália, india a zinku.

111®
hodnocení

0x

no nevím, mě to přijde, že to už máza sebou, jestli zůstal na slunci..

Pokud nemá prsklou baňku, nebo zlomenou kapiláru, tak to za sebou nemá. Tahle "závada) není nic zas až tak výjimečného.

spu
hodnocení

0x

Tak mražák beru zpět,i když jsem to tak dělal .A není to ani to zahřívání, pánové.

meteoshop.cz/...

No jo, jenže to ve videu není běžný teploměr, ale tak zvaný "min-max" teploměr. Jeho konstrukce je poněkud jiná, než u teploměru klasického.

ivo®
hodnocení

pomalu nahřát jsem zkoušel ale při chladnutí se sloupec opět rozrthl ale někde jinde...

Pri chladnutí ho zorientujte vertikálne. Prípadne ochladzujte pozvoľnejšie, napr. vo vodnom kúpeli definovanej teploty, ktorý bude pomaly chladnúť. Neprežente to s teplotou vody, inak máte po teplomeri.

hodnocení

0x
Predpokladám, že striasť nepôjde. Malo by zafungovať zahrievanie, ako už radili iní.
Laboratórne teplomery s rozpadnutým stĺpcom som občas aj odstreďoval. Vložil som ho do trubky vystlanej vatou či novinami, čo bolo po ruke, na vrchnom konci trubky som mal dierky na lanko, ktoré som s ním prevliekol a následne s tým zatočil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]