Mrazák rozhodně nepomůže, sklepat to nepůjde (není to těžká rtuť). Opatrně zahřívat ve vlažné vodě a při tom bedlivě sledovat, co to dělá. Jednotlivá pole by se měla postupně odspoda spojovat. Jakmile se spojí i poslední, okažitě přestat ohřívat (případně ihned lehce zchladit). Když to přeženete, můžete teploměr zahodit. Pokud se nepovede napoprvé, tak opakovat. Úspěšnost na 99 %.
doplněno 08.06.21 18:59:
ben - Nevím, s lihovým lékařským teploměrem jsem se zatím nesetkal. Ty rtuťové jdou setřepat právě díky tomu, že je rtuť těžká. S lehkým lihem to podle mě fungovat nemůže. Ale zatím jsem to nezkoušel.
Pri chladnutí ho zorientujte vertikálne. Prípadne ochladzujte pozvoľnejšie, napr. vo vodnom kúpeli definovanej teploty, ktorý bude pomaly chladnúť. Neprežente to s teplotou vody, inak máte po teplomeri.
Predpokladám, že striasť nepôjde. Malo by zafungovať zahrievanie, ako už radili iní. Laboratórne teplomery s rozpadnutým stĺpcom som občas aj odstreďoval. Vložil som ho do trubky vystlanej vatou či novinami, čo bolo po ruke, na vrchnom konci trubky som mal dierky na lanko, ktoré som s ním prevliekol a následne s tým zatočil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.