Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studna ve sklepě - obložení stěn?

Od: mirka36* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Přestavujeme stodolu na obytný dům, v přízemí je dílna, v patře byt. V dílně jsou schody vedoucí do sklepa o velikosti 2x3 m a tam je umístěna studna o hloubce 2 m, šířka metr. Ta studna už tam byla od původních majitelů, my ji pouze daly trochu do kupy. Nemáme jiný zdroj vody, takže nám byla schválena, po úpravě chemickým čistěním, jako pitná. Okolo studny je vylitý beton, stěny jsou cihlové s příměsí kamene. Klenba nad studnou se zdá suchá, ale stěny jsou vlhké a budou asi tak pořád. A můj dotaz ...je možné stěny něčím, vzhledem k vlhkosti, obložit (dlažba apod., pokud by tam vůbec držela), nebo raději nechat volně dýchat? Moc díky za názory.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

3x

Stěny sklepa bych nechal dýchat.Studnu bych ale přikryl poklopem-pokud tam už není.

hodnocení

2x

Já bych postupoval podle prohlídky místního šetření, páč na dálku to se nedá přesně stanovit postup.

Studna je zakratá deskou, píšete že jen stěny jsou vlhké. Jak si představujete že má povrch vypadat?

Pokud je stav u Vás, jak si představuji, udělal bych odvětrání ze sklepa do venkovního prostoru. Aby vlhkost mohla odejít. Na stěnách je vlhkost od studně, nebo zemní vlhkost?

Klidně můžete omítky provést sanační omítkou.

Upozorním, že toto je odhad situace u Vás a je třeba místní prohlídka.

kjanik112*
hodnocení

2x

Podle Vaší další zmínky stejně myslíte i na možnost omítnutí.Vím. že teoretici nebudou se mnou souhlasit, a někteří budou možná i vidět rudě- ale já, kdyby ten sklep byl můj, bych ho omítnul cementovou maltou z ostrého písku v poměru 1:3.A vápna ani na špičku nože! Donekonečna autoři učebnic brojí proti cementovým omítkám, jak to opisuje jeden od druhého. Skutečnost a praxe je však jinde.Cement nedrží vodu, ale cementu voda NEVADÍ. Je jako kámen a má stejnou životnost pod vodou i na suchu. Na tu omítku Vám dám klidně 30 let záruku. Sanačka by také šla, ale je zbytečně drahá.( Navíc má nepříjemnou vlastnost, že po své životnosti se donekonečna vydroluje, a jen zametáte písek). Na ní pak přijde fajnová venkovní omítka Cemix s přídavkem bílého cementu.

kjanik112*
hodnocení

2x

Cementové omítky jsou známé přes 100 let. Jsou milionkrát vyzkoušené 5 generacemi zedníků, je nasbíraná spousta zkušeností. Tyto omítky jsou tutovka, přesně víme, co udělají za 30 let.Může to někdo říci o nové omítce, která se vyrábí teprve například 20 let? Samozřejmě, že do prospektu si výrobce může napsat, co chce- reklama je reklama. Beton je jako kámen- je mu jedno, jestli je na suchu, nebo pod vodou,jeho trvanlivost je stejná. Nepoznal jsem-a ani jsem neslyšel, že by některá dnešní nová omítka měla tyto vlastnosti,-že by ji voda vůbec nevadila, a přitom dosahovala životnosti omítky cementové. Jestli někdo takovou omítku zná, děkuji předem za informaci. Obecně jsem Vám odpověděl,že samozřejmě můžete použít omítku, jakou chcete, my jen radíme, Vy se musíte rozhodnout. Samozřejmě, že nahazovat cementovou omítku z ostrého písku je práce pro vraha-chce to cvik, a přesně trefit řídkost omítky. Věřím tomu, že s Vámi uvedenou omítkou se omítá mnohem pohodlněji. Ostrý písek se rozumí písek bez jemných částic. Ideální je praný písek 04.- mnohé pískovny ho už dodávají.Když ten písek dám do sklenice, přiliji vodu a zamíchám-voda musí zůstat čistá.Písek si můžete i vyprat sami v míchačce-promíchat,vodu slít, další vodu- až je to čisté. Takže- rozhodnutí je na Vás. Přeji Vám úspěšné zvládnutí díla.

.

hop®

Pouze dotaz: sanační omítky jsou tvořeny tak, aby podklad neuzavřely, a by zeď pod nimi dýchala. Umí to i ta Vaše? Sanační omítky "opravdu nejsou levná záležitost, ale v opodstatněných případech bych se nebál je použít - a co se týká práce, tak na tom se zatím nicmoc nezlepšilo - házejte beton na strop...

kjanik112*
hodnocení

2x

Pokud není zeď extrémně mokrá, tak je cementová omítka více propustná, než normální omítky.To, že prý cementová omítka zeď uzavře, je obecně rozšířený omyl, kteřý autoři učebnic od sebe už desítky let vytrvale opisují. Naopak- beton (kapilaritou a svou porezností) táhne vodu ze zdi jako pumpa a z jeho povrchu se odpařuje. Viděl jsem spoustu sklepů z I. republiky-70 let staré, měly původní cementovou omítku, a přitom byly suché jako pepř. Žádný hlasatel teorie o nedýchání zdí to neuměl vysvětlit- a to navíc tenkrát byly jen térové lepenky- takže izolace nic moc. Někdy praxe od teorie daleko uteče...

mirka36*
hodnocení

Taky mám pocit, že to tak bude lepší...ale nahodit to maltou + štuk, to můžu? Jinak poklop tam samozřejmě je.

jabraka*
hodnocení

0x

Osobně bych si s tím hlavu nelámal,suchý sklep,špatný sklep!

Pouze bych dal pozor na to,aby vlhkost neprocházela příliš stropem.A pak zajistit,aby se tam nešíříly plísně.K tomu stačí dvakrát za rok sklep vysířit a na jaře natřít stěny hašeným vápnem.Totéž udělat s regály.

JABRAKA

Jardo, nepřeháněj, "suchý sklep,špatný sklep!"

podle Tebe mokrý sklep je lepší?

Proč se i za našeho mládí sklep izolovat a dělala se vana?

kytka*

U našich měli ve sklepě studánku, aby ovoce mělo při uskladnění vlhkost. A jablíčka byly jedna báseň ještě na jaře.

ano, dříve ano, ale dnes?

copak je sklep jen na ovoce.

tazatelka nechce uskladnit ovoce.

kytka*

jasně pardon

doplněno 25.02.10 20:12:

ale to tam není psáno.

kytičko, nic se neděje, pamatuji jablíčka od maminky...ale taky vem si ty nahnilý a vykrájej si je. Ty pěkné se nechaji až na pak. Mezitím taky nahnily. Jak já toto řešení nenáviděl...

mirka36*
hodnocení

Díky všem za názory, jablíčka tam asi nebudou, ale pivo odtud má dobrou teplotu :). Jinak ten sklep je určený pouze pro studnu, nic jiného tam nebude a je tam okno kvůli větrání. Vlhkost je tam jen od té studny...i když je jen 1,8 m hluboká, má velkou kapacitu přítoku a i v létě je stále plná.Ještě se zeptám, zda by byla vhodná pytlová omítka K 01. Dělá se s ní fakt dobře, tak jsme jí chtěli použít i na tu studnu, pokud byste mi jí schválili :)

kjanik112*
hodnocení

0x

Můžete ji použít, ale 30 let určitě ve vlhku nevydrží.

mirka36*
hodnocení

A můžu vědět proč ve vlhku nevydrží? Teď s ní děláme, perfektně drží, je tvrdá...s tou z míchačky se to nedá srovnat. A ostrým pískem se rozumí betonový?

mirka36*
hodnocení

Díky za naprosto vyčerpávající informace, teď se s nimi nějak popereme a pustíme se do díla. Ještě jednou díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]