Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smrťák el. proudem

Od: berger® odpovědí: 23 změna:

Mám docela smutný dotaz, ale vrtá mi to hlavou. Jak se může stát, že v běžně zmršené elektroinstalaci v rodinném domku to zabije chlapa tak, že má kovové brýle vtavené do obličeje? Nedovedu si to představit, bohužel dnes večer jsem takto ztratil známého. Jediné, co mě napadá, že čuměl do rozvaděče a koupil to přes dvě fáze těma brýlema? Nic moc o tom nevím, jen jsem mu volal a toto mi řekla jeho žena v šoku...:(

doplněno 08.06.21 10:21:

Chlapi, dík za názory, už mi to trochu dává smysl. Zdá se, že se snažil vyrvat kabel ze zdi, takže počítám, že se rukou anebo nohou pořádně zapřel a zatáhl a brnklo to o ty brejle. No, mám tedy od včerejška k elektřině o něco (hodně) větší respekt. Fakt stačí málo.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

10x

Ruka na zem (PEN), brejlema se dotkne fáze a je to. Proud jde hlava tělo ruka a ani to nevyhodí jistič...

re4zon
hodnocení

4x
Nestaci malo, rvat ze zdi kabel pod proudem je na darwinovu cenu... to je jak menit kolo na nezabrzdenem aute v kopci.

Zakladny meraci pristroj laika je "fazovka" s mini tlejivkou (doutnavkou). Stacia slabsie oci, silne svetlo a prehliadnut to malicke svetielko.

asd1

Nevíme co přesně se stalo, tak s Darvinem bych šetřil... Ad postoj elektrikářů "neradit" ostatním - borec s čerpadlem v rybníku byl elektrikář a šup tři mrtvolky, ani svým dětem neřekl že 1. odpojit přívod a až pak řešit potrefenýho.. A viděl jsem od elektrikářů i dost prasáren který by si poučený laik nikdy nedovolil udělat. Kovářovo kobyla, ověřovat si jak to pan elektrikář udělal neni od věci. A to i věci který prošly revizí (ani to neviděl, obvykle borec jen nahlásí co má schválit)

re4zon
@peter To je ale prave ta blbost hodna darwina. Bud si odpojim s jistotou cely obvod, lepe shodim hlavni jistic, nebo musim vedet cim a jak merim. Zjistovat jestli je neco pod proudem neviditelnou fazovkou muze leda sebevrah.
@asd1 ze je nekdo elektrikar neznamena, ze neni zaroven blbec. Zprasenych veci jsem videl od elektrikaru vic nez od laiku. A na rady "zavolej elektrikare" jsem taky alergicky, ty jsou pro nekoho kdo je uplny patlal a nevi vubec co dela. Cilem je udelat to spravne a bezpecne, ne aby to delal nekdo s papirem.

hodnocení

4x

Nikdo nevíme, jak se to stalo, jen následek. Klidně mohl dostat infart a spadnou do elektriky. Nebo omdlel únavou.

Takže každý klidně napíšeme 10 možností, jak se to stalo.

Škoda každého člověka, který zemřel zbytečně.

doplněno 08.06.21 17:31:

Zdá se, že se snažil vyrvat kabel ze zdi,

někteří to již vědí, že rval kabely ze zdi a co provedl špatně...

Přitom nikdo neví, co se stalo...

hodnocení

1x

V prechod prudu cez okuliare neverim. Vidim to skor na silny elektricky obluk pri skrate, ked mu horuce plyny sposobili popaleniny tvare. Typicky pripad je praca v rozvadzaci a skrat naradim (klieste / skrutkovac). Obzvlast nebezpecne su panelakove stupacky istene od 100A vyssie.

Nech je toto varovanie roznym miestnym borcom, ktori sa pytaju zakladne veci, ale odvaha im nechyba.

hodnocení

100A tam neměl šanci najít, asi. Koupil starý barák a po mně chtěl novou elektriku v koupelně. Byl jsem tam nakouknout, asi před 14 dny a řekl mu, ať na nic nesahá. Spojil jsem ho se svým revizákem, ať mu udělá novou skříň na fasádě a natáhne káble dovnitř k budoucímu novému rozvaděči, od toho se potom odpíchnem. K tomu už nedošlo, asi něco kutil. Měl tam jeden jistič 3x25A, dva světelné 6A a asi tři,čtyři zásuvkové 10A.

jirib
3x400 na 25A je naprosto dostačující.
Na šumpersku asi sebevražda zhruba před rokem.Podomácku vyrobené elektrické křeslo jištěné 63A...nevypadl...
asd1

Tipnul bych že hlava - ruka - zem bohatě stačí jedna fáze, nevyhodí to dost možná ani 6A jistič a zabije to celkem spolehlivě... Mohl propojit i dvě váze, pak přes něj šlo 400V s jištěním 25A atd.

Spousta lidí si myslí že "pohoda" protože si sáhli dostali ránu a nic se nestalo. Jenže jim nedochází že byli izolovaní, jen se vyrovnal potenciál a proud přes ně netekl. Ale stačí být při tom sáhnutí holým kolenem opřený o topení a to je už jinej level.

Docela past vidim v zásuvkách s pojistnou "kolíbkou" - tam jeden hřebík strčit nejde, ale dva současně ano, a pokud se děcko strefí do 30 ms tak nevystaví ani chránič, navíc dá se předpokládat že bude hřebík držet každý jinou rukou = zabije ho to. Ostatně podobně to nejspíš udělal borec v Egyptě - dva dráty proud jde přes tělo, postel izolovaná... Chránič funguje když jde proud přes tělo pryč (třeba do topení), ale ne když jde z fáze přes tělo do N..

Peter taky si myslím ze to byl el.oblouk,
Špatné impedanční smyčky v kombinaci se starými jističi které nedokázali včas vypnout a velké dotykové napětí.
asd1

To by měl jen opálenej ksicht.. Proud musel jít přes něj, pokud tahal za kabel tak ano napružený vylítlo škrtlo o brejle, rukou/ nohou měl někde kontakt na "zem"= proud přes hlavu + tělo = vymalováno..

hodnocení

1x

Ked citam "Zdá se, že se snažil vyrvat kabel ze zdi," tak neviem, neviem, to ako tahal kabel bez zistenia, ci je odpojeny?

111®
hodnocení

0x

pro práci s elektrikou platí jedna zásada: NIC kovového na těle, takže ani hodinky, ani řetízky ani brýle ani prsteny také ne piersink, a když jsem dělal mistra, museli kluci vše sundat...a cukali se, druhá záasada je co nejméně holého těla, takže dlouhé rukávy zapnuty, dlouhé kalhoty, žádné kraťasy...a pak nastaupují ochranné pomůcky jakojsou štíty, rukavice, galoše...
No a smutný výsledek znáte..

jas

Žárovku zásadně vyměňuji ve skafandru. Manželka má přípravenou dřevěnou tyč - je to takto v pořádku, mistře?

asd1

Tady je řeč o čerstvým smrťáku jestli sis nevšiml. Tak pls popros manželku ať tě tou tyčí přetáhne aby se ti rozsvítilo.

(blbá sranda tyhle kecy o skafandru...) Mmch. někde je fáze na objímce, kovový štafle dotýkající se topení, ty holeň o štafle, ulomíš sklo sáhneš na objímku a máš to, v lepším případě sebou práskneš o zem z těch štaflí.. = I zdánlivě jednoduchý věci je dobrý nepodceňovat.

111®

popsal jsi to přesně...souhlas...na štaflích je stejně v trenclách..se nebude na žárovku voblíkat,dyk je to prkotina...kdyby se držel někdy v obvodu produ a nemohl se pustit, byla by i manželka s klackem platná...a to vím o čem píši...

Ziarovka sa ma menit s vypnutym isticom okruhu a po ubezpeceni sa, ze je vypnuty spravny istic. Sprasenych instalacii, kde sa vypina faza alebo niekto poslal fazu na kostru svetla je dost.

Vykonat opatrenia a pouzit ochranne pomocky je zaklad pri praci pod napatim, vtedy ziadne prstene a retiazky. Typicky priklad je vymena istica pre byt, kde nebudem vypinat celu stupacku vytiahnutim nozovych poistiek. Vtedy nastupuje ochranny stit na tvar, dielelektricke rukavice, izolovane naradie.

jarin*

zlehčování určitě není na místě. Před elektřinou je třeba vždy maximální respekt a vždy bude umět pěkně hnusným způsobem zabíjet.

Už několikrát za život se mi stalo, že i doma jsem na "něco malého" zapomněl a dostal jsem šupu. Bohužel se to stává i profíkům. Nedávno jsem s kolegou měnil větší zařízení v rozváděči v jednom opravdu velkém areálu. 8 elektrikářů, na plný úvazek, se na nás přišlo podívat, nekecám. Všechno povypínali, všechno si vzájemně potvrdili. Stejně v rozvaděči na jeden vývod zapomněli... Málem byl průser.

Poslední zážitek ze soboty. Bouřka daleko, u nás jen opravdu trochu pod mrakem. Nikde nebyl vidět blesk ani slyšet hrom. Spadlo jen pár kapek. Přesto, zničehonic, cca 100 metrů od nás blesk. Všichni jsme se šli přebalit...

dam®
Zdravím, škoda člověka, je mi to líto. Jen se potvrzuje obava s raděním ohledně el. obvodů.
jas

Máte pravdu. Žárovku od teď budu měnit pouze s vypnutým hlavním jističem, pro jistotu v obleku, protože to může klidně někde probíjet (např. černý odběr, obcházející elměr).

hodnocení

0x

Jak už zmínil @peter

i v soustavě 230/400V může vzniknout výboj, poměrně velký, netýká se to jen vysokého napětí.

Rval ze zdi kabel, fáze se uzemnila buď přes něco, nebo spíš přes vodič PEN, vznikla pecka, tím došlo k ionizaci plynu(vzduchu), starý jistič nevybavil rychle(nebo vůbec) a tento výboj tedy přes vodivý(ionizovaný vzduch) přeskočil na kovové brýle a dál přes brýle do země. Podle mě se bohužel dotknul něčeho, co fungovalo jako dobré uzemění.

Ta ionizace vzduchu je v podstatě princip jako u svařování-elektroda se dotkne uzeměného kovu, vznikne výboj, tím se ionizuje vzduch(je vodivý) a může se svařovat dokud nedojde k uhašení elektr.oblouku

Já myslím, že i dobrý jistič by tu počáteční pecku podchytil, aniž by musel mít chránič.

KDO NEUMÍ ELEKTRO, AŤ SE V TOM RADĚJI NEHRABE

hodnocení

0x

Někdo zemřelému nasazuje psí hlavu, jaký je to "hlupák", že rve kabel ze zdi, aniž by shodil jistič.

Jen taková otázka pro ty, co ho odsuzují...VÍTE URČITĚ, ŽE TEN STARÝ JISTIČ BYL V ZAPNUTÉ POLOZE? JÁ JEN, ŽE NENÍ ZAS TAK NEOBVYKLÉ SE SETKAT SE STARÝM JISTIČEM, KTERÝ NEVYPÍNÁ, BYŤ JE PÁČKA DOLE-NA OKO "SHOZENÝ" To si pak kolikrát i profík řekne "tak, jistič mám shozený, jdu na to"

Lidi věší na staré jističe kde co, pračku, nebo jednofázově zapojené varné desky kontakty se spečou. Stává se to i u relé, nejen jističů, kontakty se prostě nerozepnou.

Každý, kdo něco dělá tak ví, že občas něco pokazí, někdy to má horší následky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]