Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obsypani jimky

Od: czlukasss odpovědí: 17 změna:
Ahoj vsem, prave jsem na zahradu nainstaloval samonosnou jimku Aqua 5000l. Sedi na zhutnene vrstve 10cm sterku a na nem cca 3cm zhutneneho pisku a nyni uvazuji, cim ji obsypat - mam cca 35 cm nna kazdou stranu volny prostor ve vykopu.
Vyrobce pise, ze se ma obsypat kacirkem, coz jse ovsem docela drahe reseni. Zajima me, tusite nekdo proc? Proc je lepsi kacirek, nez tam vratit zeminu z vykopu? Zatim nejsem rozhodnut, jestli poslechnu, ci ne. Jimka je prijemne nizka, takze si myslim, ze navrat puvodni vytezene zeminy by nemel byt problem.
Dekuji za teorie, i zkusenosti!
Lukas
Dekuji! :)

Obsypani jimky
Obsypani jimky #2
Obsypani jimky #3

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

2x
Fotka z internetu. :) Ono se občas vyplatí postupovat dle výrobce.
Obsypani jimky #4
spu

No fotka pěkná,ale chybí informace jak k tomu došlo. Bylo zasypáno , nebo jen volně položené a déšť to zvednul?

Nevěřím, že pokud bylo zasypáno a zhutněno pískem, že to voda vytlačila ven

czlukasss
hodnocení

Presne tak, tohle opravdu k nicemu neni. Snazim se jen porozumet.
zaseja

SPU na tu jeho jímku musí působit váha 5 tun, aby k tomuhle nedošlo, myslíš, že samotný obsypání bude tu sílu mít?

krtek6
hodnocení

0x

zasypat a obsypat jde vším...spíš by mě zajímalo jestli je to samonosný...na co to je? Některé se musí zasypávat spolu s napouštěním, aby se stěny nevzduly...a jiné obetonovat...záleží na jímce

czlukasss
hodnocení

Je to na destovku. Samonosna podle manualu je a presne jak rikate, plnit a zaroven obsypavat a rucne hutnit po 10cm. Jen si porad lamu hlavu tim, proc by se mela obsypavat tim kacirkem. Uchazi mi realny duvod.
krtek6

taky nevím..kačírek je dost velkej luxus...jestli chcete...obsypte to pískem z pískoviště...a zbytek zemina

spu
hodnocení

0x

Co jsem viděl,tak se hutnilo

pískem. Jsou i nějaký videa na youtube

witch*
hodnocení

0x
Přikláním se ke kačírku přece jen obyč zem nebo písek si bude sedat ještě nějakou dobu. Pokud chcete mít klid na duši tak 10 cm kačírku, uskákat, pak vrstvu třeba toho písku a zase kačírek a vrstvení skončit teda pískem nebo hlínou.
czlukasss
hodnocení

Cas me netlaci, to by nevadilo. Ja se snazim jen porozumet tomu, v cem je kolem dokola ten kacirek lepsi, nez zemina.
witch*
Myslím, že kačírek jen prostě líp stlačí nádrž a nehne se s tím terén. Ale to je jen můj názor.

jm
hodnocení

0x
Měl jsem zdarma betonový sloupky z vinohradu. Těmi jsem obložil jímku a zasypal hlínou. Aby se případný tlak na vyvezenou jímku rozložil

asd1
hodnocení

0x

Jde jen o to aby tam nebyly špičatý šutry který by jí propíchly = zpátky vrátit vykopaný podle fotky OK. Pokud nechceš aby si to roky sedalo tak hutnit (např. palicí nebo kůlem s rovným čelem) po vrstvách 10 cm

Víc bych se bál vyplavání prázdný jímky při zvýšené spodní vodě a osobně bych to zalil betonem aspoň 10 cm tloušťka kolem.. Kubík prázdný nádrže ve vodě = vztlak skoro tuna, tj ta tvoje vztlak ca 4,5 tuny a to dovede zvednout dost *smich*

zaseja

ASD máš nějaký divný výpočty, kubík vody není skoro tuna, ale celá tuna, takže celkem 5 tun.

asd1

Nádrž nemá nula kg ;)

czlukasss
hodnocení

Diky, na pechovani mam rucni pech, prakticka vec. Kazdopadne se spodni vody moc nebojim, tahke plocha nadrz je vysoka jen metr a je metr a pul v zemi. Navic, jsme na nejvyssim miste kopecku a dira byla prazdna 14 dnu i behem destu a nic v ni nebylo. Laicky jsem vyhodnotil, ze spodni vody se nebojim. Navic jak ma velke rozmery, tak na ni naopak bude pusobit poradna masa zeminy, kterou bude zakopana. Komin ma 40cm.
zaseja

ASD ta nádrž je z polyetylenu a ten ve vodě plave, takže s váhou nádrže se počítat nedá, a i kdyby neplavala, tak pořád má objem 5000 litrů, což je 5000 kg vytlačené vody a ta váží 5000 kg, takže to má výtlak 5000 kg a s tím musí počítat, při zasypání a zhutnění se po úplném naplnění nádrže bude mít snahu rozpínat a tím stlačí hlínu kolem sebe, po vyčerpání se deformace vrátí zpátky, mezi nádrží a hlínou vznikne mezírka a pak stačí zapršet, ta mezírka se naplní vodou a nádrž už se silou 5000 kg tlačí nahoru, snaží se vyplavat, proto ta váha musí působit na strop nádrže jako závaží, jedině že by využil to, že je nádrž zakopaná na kopci a udělal pod ní a kolem štěrkový zásyp s drenáží na dně jámy a odvodem mimo jámu s využitím výšky terénu, pokud dno výkopu je výš, než nížina pod svahem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]