Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obrázek střechy s taškou Tondach HRANICE 11

Od: manduss® odpovědí: 19 změna:

Zdravím a prosím o netradiční pomoc.

V mé rekonstrukci došlo k zásadní změně a na střechu se bude místo plechů dávat pálená taška. Vybíral jsem podle ceny a na žádost pokrývače posuvnou. Vybral jsem tedy tašku Tondach Hranice 11. Moje žádost je, jestli někdo nemáte fotku střechy jak s touto taškou vypadá. Fotky na stránkách Tondachu jsou nekvalitní a nedokážu si představit svou střechu po položení této krytiny. Případně, jestli máte někdo s touto taškou nějaké zkušenosti. Mě např. pokrývač řekl, že nemám vybírat Jirčanku, že má nekvalitní napojení na vedlejší tašku a může pod ní podfukovat.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Mrkněte se tady:
images.google.com/...

hodnocení

Stydím se žádost o obrázek. Taky mě mohlo napadnout hledat v obrázcích na google a ne jen na seznamu :(

Za odkazy děkuji. Dokonce jsem tam našel i domek podobný našemu:)

Takže teď už jen někoho se zkušenostmi s touto taškou.

A ještě jedna otázka. Je možné, že střecha, na které je teď eternit se může pokrýt pálenou taškou? Projektant mi říkal, že bych tam měl dát něco lehkého, ale krovy neviděl. Pokrývač říkal, že to je v pohodě, tak mám trošku strach, abych nezaplatil X peněz za krytinu a nespadlo mi to potom na hlavu.

A proto je za dobrou radu vhodné dát bod. Udělal jsem to za Vás.

hodnocení

To máte pravdu. Už jsem to napravil.

milancukrar,

... ale také za Vaše upozornění na potřebné ocenění dobré odpovědi je potřeba dát bod.

Udělal jsem to ... hádejte za koho? *nevi* ( ... to nemůžete "nikdy" uhodnout *smich* ) ... ;)

ferda1954*

Nyní se vám podařilo uhodit hřebíček na hlavičku. Stačí si vyžádat ve stavivech leták a dozvíte se kolik váží tato krytina na metr čtvereční a kolik váží eternit přičtěte váhu latí ,pokud nesundáte plné bednění. A vyjde vám kolik tun bude muset váš krov unést navíc , než byl zvyklý. Sám to nevím ale vím určitě , že bez projektu bych měl špatné spaní.

doplněno 25.02.10 14:52:

Zase se to přiřadilo na naprosto nevhodné místo.Toto byla reakce na příspěvek "manduss 13:24" a dodal bych : v případě , že vám tato střecha spadne na hlavu , utrpí váš pokrývač ztrátu paměti.

ferda1954,

s tou váhou krytiny jste měl VELMI dobrou připomínku.

Až jsem pokryl domek hodonínskou krytinou ... jen tak ze zvědavosti mě napadlo si spočítat, kolik - jen ta krytina - na mém domku může vážit ... a několikrát jsem to přepočítával, jak jsem tomu nechtěl věřit ... a přitom to bylo tak jednoduché:

váha jedné tašky 4,5 kg ... krát ... 2.500 ks ... a vlasy se mi začaly "ježit", když mi vyšlo ... 11.250 kg *sok*

*hej* ... Vaše připomínka byla velmi správná ... dávám zasloužený "bodíííík" *palec*

hodnocení

U mě je plocha střechy 96m2, krytina váží na m2 39kg. To je něco málo pod 4.000kg. Zas tak hrozné číslo to není, ale stejně se radši ještě s někým poradím.

manduss,

tady nejde jenom o to hrozné číslo, ale o zatížení na ten jeden metr čtvereční ... a také stav vazby, na kterou se to "pověsí".

Bylo by dobré nic nepodcenit, protože by to pak mohla být i nějaká ta zbytečná práce ( a případně i finanční náklady ) navíc.

Zkušený "maník" se Vám na to mrkne ... a je hned všechno jasné.

... přeji úspěšné rozhodnutí. ;)

hodnocení

Dům je 80 let starý. V projektu k rekonstrukci bohužel o střeše nic napsáno není. Hlupák jsem tvrdil projektantovi, že střecha je dobrá, že ji nechám jak je. Teď jsem zjistil, že na ní budu mít peníze, tak jsem si řekl, že bych byl hloupý, kdybych ji neopravil. K čemu krásný barák, do kterého teče. Kdo mi posoudí, jestli na to může přijít taška?

ferda1954*

No právě ten projektant a u něj máte jistotu , že si to necucá s prstu.V každém případě to chce mít od něj projekt na papíře.

doplněno 25.02.10 14:57:

osobně si myslím , že ten plech je správná volba , pokud nechcete Kanadský šindel.

bruk600*
hodnocení

4x

Pochopitelně je nejlepší oslovit nějakého projektanta a případně si zalatit alespoň za nějaké dílčí posouzení krovu. Jen bych chtěl upozornit, že nejde jen o váhu krytiny a zatížení střechy prostou hmotností. Pokud si někdo myslí, že když dá velmi lehkou krytinu, tak může úměrně tomu zeslabit krov, tak to není pravda.Na krov nepůsobí jen statická síla hmotnosti krytiny a případně sněhu, ale i dynamické síly větru z různých směrů a při "blbém" směru větru i vztlak jak u letadla. Tady mají zas výhodu střechy s hmotnější krytinou a dobře technologicky udělané. Vzpomeňte si když ukazují v TV nějaké sfouknuté střechy, tak to většinou jsou plechové, eternitové, lepenkové, nebo staré (načaté) z bobrovek.

bruk600,

... o tom vztlaku ... to je také velmi dobrá připomínka.

Před několika desítkami let byly velmi oblíbené střechy z eternitových šablon, které se přibíjely na střešní latění ... a vytvořily tak s vazbou jeden pevný celek.

No a u nás jednou - při zcela výjimečně silném větru - se podařilo tomu větru s tou eternitovou střechou "zacvičit" tak, že ... právě Vámi vzpomínaným vztlakem ... byla ta střecha vlastně "nadzvednuta" ... a "přemístěna" na silnici před ten domek, kde se roztříštila.

Sám jsem viděl už jenom tu spoušť, ale očitý svědek se třásl ještě několik hodin po tom, co se to odehrálo, protože kdyby šel o malinko rychleji, tak to pro něj nemuselo šťastně skončit, protože měl kolem toho domku projít k sobě domů.

Všechnu tu spoušť tak měl možnost vidět na vlastní oči ... ze vzdálenosti kolem 100 metrů.

Takové situace jsou sice výjimečné, ale myslím si, že i při stavbě ( či jenom větší opravě ) samotné střechy je dobré se vždycky poradit s opravdovým odborníkem ... a třeba nejenom s jedním.

... přeji příjemný den. ;)

martini*
hodnocení

2x

Máme taky Tondach a jsme spokojení, nebyl žádný problém s položením. Ale máme Stodo 12. Teď jak byl sníh, tak se nám osvědčila, že všechen sníh hned spadl dolů a nedržel se na střeše. Tenkrát nám nedoporučovali moc členěné tašky, že se v nich brzo přichytí lišejníky a právě sníh, že se na nich dýl drží. Určitě vám odpoví i někdo fundovanější :)

doplněno 25.02.10 12:26:

Taky jsem ještě něco našla, rozklikněte tyto obrázky, přijdou mi ostré tondach.cz/...

martini,

za sdělení Vašich praktických zkušeností je to na palec, protože ty jsou nade vše, ... takže: *palec* ( ... věřím, že to ocení i tazatel *nevi* )

hodnocení

2x

manduss,

... třeba se Vám hodí i toto:

urobsisam.topky.sk/... ... ;)

hodnocení

Díky za odkaz, jsou to pěkné stránky.

martini*
hodnocení

0x

Také jsme měli původně eternit a teď jsou tam tašky, byl se nám na to podívat tesař, kontroloval trámy apod., zatím to 2 roky drží a udrželo to i letošní nadílku :)

martini,

to je ono. ( "... přišel se na to podívat tesař." ) *palec*

Takže po dvou letech čekání :( ... zatěžkávací zkouška dopadla výborně *uf**ua* , ... což je jenom dobře ... a je klid. *tuc*

... přeji příjemný den. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]