Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak najít ucpaný trativod pod zemí?

Od: ivolank® odpovědí: 9 změna:

Ze sklepa nám vede roura do louky mezi stromy, kde končí cca půl metru pod zemí. Na jejím konci byl zakopaný sud, taktéž pod zemí, do kterého ta trubka ústila. Viděl jsem to rozkopaný jako malej asi před 10 lety, takže vím jen cca přibližně, kde to končí. Teď je všude jen hlína, zkoušel jsem různě kopat, ale bez úspěchu. Nevím, jestli je roura celá litinová nebo z jakýho je materiálu a sklep se plní vodou. Zatim jsem to odčerpal přenosnym čerpadlem, ale chci to vyřešit úplně. Hledám někoho, firmu kolem Liberce. V největši profi firmě mi řekli, že na to nemaj věci. Zkoušel jsem hledat půčenym detektorem kovu, ale akorát jsem vykopal náhodný železný kousky. Trubka je dlouhá tak 60-100 M. Co teď? Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Začni ve sklepě, zjisti směr a venku kde to jde vykopej první sondu. Opět zjisti směr pokračování roury a takto až nakonec.

Myslím si že na trubce nebude moc zatáček.

hodnocení

2x

Hm, 60-100 metrů. Já to řešil na deseti metrecch, pak jsem se nas..l, vykopal to a udělal v novotě...

hodnocení

1x

Neztrácejte čas a energii hledáním , kde to prorezlo, ale vybudujte trativod nový. Dá se totiž předpokládat, že pokud tam kdysi bylo něco kovového, už nic není anebo pokud to bylo plastové třeba z PVC, tak to popraskalo od mrazu a to na více místech.

Záleží na materiále, soused při kopání základů vyhrabal ocelovou odpadní trubku ( ne litonovou) DN 200 , o které ani pamětníci netuší kdo ji tam kdy zakopával.Patrně někdy v budovatelských dobách kdy vozili deputátní materiál z VŽKG.

hodnocení

0x

Pokud je přístupný jeden konec trubky, zkusil bych "kouřovou sondu"

@berger

Kouřová sonda je trochu složitější postup než vrazit dýmovnici do trubky, je dobré mít nějaké vybavení . Dělali jsme takhle trasování kanalizace v areálu na ploše 2 hektary .

Nunici, myšleno tak, že bude laborovat, najde zbytky sudu,možná, a totálně zasekanou trubku. No a pak si za tři litry na víkend najme bagříka a udělá to nový...:-D

hodnocení

Ona je to roura plná vody od konce až ke sklepu. Já jsem to vyčerpal ze dna sklepa, ale dál do roury už nemám jak. Napadlo mě, jestli když by se ta trubka ve sklepě pevně ucpala a skrz ucpávku bych do toho pustil tlak vody, nebo spíš teda nějaká frirma... Existuje na to nějakej stroj? A je reálný, že by pak na konci někde ze země začla vzlínat/stříkat špinavá voda a podle toho bych to našel?

Čistě tlakem to nepůjde. Používá se "krtek" - vysokotlaká tryska pro čištění potrubí, jenže v klasické připané drenážce je schopný se zavrtat i mimo trasu .takže asi nezbývá nic jiného než kopat

Klasickou minohledačkou to moc nejde, musel by to být nějaký ultrazvukový vyhledavač a to nevím kde se dá za rozumné peníze vypůjčit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]