Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Agresivní sousedé - vyhrožují mi

Od: rory* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

představte si situaci, že jdete z domu ven, cestou potkáte sousedy se svým obrovským psem, který je bez vodítka. Vy řeknete sousedovi, jestli by mohl mít psa na vodítku. Soused na Vás začne řvát, že jste de-, čů-, ho-,... , jeho manželka Vám řekne, že jste sprostý(!) No nic...já jsem nevěřila vlastním uším, když se mi tohle stalo. Ale to nebylo všechno. Odpoledne jsem šla do školy a u dveří stál nějaký chlap. Začal mi vyhrožovat, že jestli nedám sousedům pokoj (nechápu jak to myslel*bzum*, chtěla jsem aby měli psa na vodítku, když se ho bojim a i tak ho na vodítku mít mají, protože jinak porušují předpisy), přijedou jeho chlapi, který nás všechny zmlátí a že se budem divit. Shodou okolností nám tenhle chlap vyhrožoval už jednou, když po sousedce taťka chtěl, aby nám nesahala na věci. S těmito sousedy bydlíme v podílovém spoluvlastnictví a je to*ee*. Já věřím, že násilím nám nemusí vyhrožovat nějaký chlap, protože sousedi jsou sami neskutečně agresivní. Sousedka mě napadla před přítelem a taťkou, když jsem ji přistihla, jak si vykračuje z naší zahrady ( to tady bydleli teprve cca 4 měsíce), a loni v říjnu mě škrtila poté, co jsem ji nazvala zlodějkou, když jsem ji viděla, jak se snaží dostat na NÁŠ uzamčený balkon. Kdyby mamka neuhla před ránou souseda, jednu by také schytala - to po něm chtěla, aby přeparkoval autem, aby mohla vyjet, protože mě vezla do nemocnice - soused byl opět nehorázně vulgární a sousedka se na nás "překvapivě" obořila slovy .."vy jste tak sprostý" A to není vše, co se tady děje...soused řve na sestru (6let) de-! Sousedovic syn je také agresivní, několikrát nás chtěl napadnout. Policie nemůže dělat nic, než se něco stane*bzum*, takže se dost děsím toho, až se opravdu něco stane.

V domě bydlí naše rodina přes 35 let, sousedé rok a půl. Loni v prosinci nám přišla od soudu žaloba na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví. Že se prý za náhradu máme odstěhovat. Samozřejmě se stěhovat nechceme, jednak je to proto, že tady je to náš domov a také proto, že sousedům nemůže všechno projít - není možný, aby se takto někdo choval a domáhal se nějakého práva.

Jen tak pro zajímavost - sousedům je 62, 61 let, mým rodičům 48 a 44 a mým sourozencům 16,6 a mě 21.

Nemáte někdo zkušenosti, jak to zvládnout?*hi* A nebo nevíte, jak dlouho se táhne v tomto případě soud?

Děkuju...

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

To vypořádání spoluvlastnictví určitě řešit s advokátem.

Jak píší kolegové přede mnou, nahrávejte si slovní útoky (tak aby o tom nevěděli - napadli by Vás rovnou). Případně zkuste pořídit fotografie či videozáznam.

Při sebemenší agresi volejte Policii a dožadujte se na nich řešení. Pokud se budou vymlouvat, že se musí něco stát. Zkuste se jich zeptat, zda chtějí dopadnout jako kolegové v Plzni (nebo kde se teď stala ta dvojnásobná vražda).

rory*
hodnocení

jj, fotíme, co se dá.*uf* A co se týče té Policie... přijde mi, že už znám skoro všechny policajty, co tady kdy byli, a někdy mi přijde, že to snad ani nemůžou být policisti... jednou tu byl jeden, v ruce cigaretu, bez stejnokroje...namyšlenej frajírek, spoustu chytrých řečí, ale skutek utek*ee* Když jsem byla na policii vypovídat, jak mě škrtila sousedka, překroutili by moji výpověď a tohle a támhleto není pro ně důležité, človek si musí stát za svym...

S tou policií je to fakt hrůza, viz zde: zpravy.idnes.cz/...

Snad Vám tento článek alespoň trochu poradí, jak jednat s policií.

doplněno 26.02.10 18:51:

Ještě mě napadlo obrátit se na Obecní úřad, ten řeší přestupky proti občanskému soužití, jako jsou urážky a nadávky.

doplněno 26.02.10 18:54:§ 49
Přestupky proti občanskému soužití

(1) Přestupku se dopustí ten, kdo

1. jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch,

2. jinému z nedbalosti ublíží na zdraví,

3. úmyslně naruší občanské soužití vyhrožováním újmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obviněním z přestupku, schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním,

4. omezuje nebo znemožňuje příslušníku národnostní menšiny výkon práv příslušníků národnostních menšin,

5. působí jinému újmu pro jeho příslušnost k národnostní menšině nebo pro jeho etnický původ, pro jeho rasu, barvu pleti, pohlaví, sexuální orientaci, jazyk, víru nebo náboženství, pro jeho politické nebo jiné smýšlení, členství nebo činnost v politických stranách nebo politických hnutích, odborových organizacích nebo jiných sdruženích, pro jeho sociální původ, majetek, rod, zdravotní stav anebo pro jeho stav manželský nebo rodinný.

(2) Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) lze uložit pokutu do 1000 Kč, za přestupek podle odstavce 1 písm. b) a c) pokutu do 3000 Kč a za přestupek podle odstavce 1 písm. d) a e) pokutu do 5 000 Kč.

rory*
hodnocení

Děkuji za odkaz,;) zajímavé čtení... když si uvědomím, že naše sousedka šla na policii nahlásit (a policie s ní měla pravděpodobně trpělivost*vtip*) , že jí tykám (ikdyž si s tím sama začala a já i moji rodiče ji několikrát říkali, že si to nepřeju, tak jsem začala taky a to jí asi začalo vadit, mj.sousedi tykají každému z naší rodiny-jsme prý "cucáci"), že nechávám otevřené vstupní dveře ( když zametám sníh ze schodiště) a že jí taťka sundal květináč z podezdívky (protože 6 letá sestra by ho mohla schodit, nebo kdokoli jiný a mohl by někoho poranit, a taťka jí říkal, že je to tam nebezpečné, jestli by to tam být nemuselo) a pak že jsme jim nepředložili smouvu o pojištění domu (když se nastěhovali, chtěli s nimi rodiče probrat záležitosti, týkající se domu, mj. pojištění - to je ale vůbec nezajímalo, prý nejsou povinni se s námi bavit...) a že ji prý šikanuju (ale jak, to neuvedla) a to policie řešila...spis poslala na přestupkové. No...když jsem já volala policii, že mě sousedka škrtila, poslali mě k doktoru - ten mi dal zprávu - měla jsem modřinu - a šla jsem to nahlásit, dali to nakonec také na přestupkové. Když taťku napadl soused se psem, také to šel nahlásit - také přestupkové. Osobně jsem přesvědčena o tom, že přestupkové nic neřeší, naše spolužití nemůže dál fungovat - jakože ani nikdy nefungovalo.

martini*
hodnocení

2x

Řízení o vypořádání spoluvlastnictví může trvat i třeba 2 roky, záleží na situaci. Už jste měli nějaké jednání? Také hodně záleží na tom, o jakou nemovitost se jedná a jak se dá dobře rozdělit. První se totiž zjišťuje, zda jde nějak rozdělit tak, aby z ní vznikly 2 samostatné nemovitsoti, to jde vždy u pozemků, mnohem hůře u domů. Pokud se toto nepodaří, rozhoduje se o přikázání do vlastnictví jednoho ze spoluvlastníků tak, že ten se stane jediným vlastníkem a ostatní vyplatí - samozřejmě se zvažují jeho možnosti ostatní vyplatit, budoucí využití nemovitosti atd. Zde si myslím, že by hrálo roli i to, že tam žijete déle a s dětmi. Poslední varianta pak je, že se to prodá celé někomu cizímu a výtěžek se rozdělí. Návrh na vypořádání podali oni? Být vámi a neváhám si pro toto řízení vzít advokáta, je to pro vás velmi důležité.

pt®

Neznamená, že starý člověk je již moudrý člověk. Moc s vámi cítím, ale nevím jak poradit, snad jen ignorovat, je vidět, že v tomto případě je osobní jednání nanic, protože jakékoli osobní jednání považují za důvod k napadání. Tak proč je dráždit. Pokud je to k nevydržení, tak, jak radí martini a nebo počkat až se rozčílí a šlehne to s něma nadobro. Já vím, to jsou jen úvahy. Těžké pořízení s tydýtkem IQ tykve. PT /stařenka/

Jak pravil Werich, každý starý blbec byl někdy mladý blbec. Ale co dělat nevím, když policie nedokázala zabránit ani avizované vraždě, jak jsme se nedávno mohli dočíst v novinách a slyšet z televize. Snad jenom najmout si boucače, ale to by byla jen další eskalace a dokud by jen hrozili, sousad by si z toho nic nedělal a kdyby preventivne zasáhli, Lítáte v tom vy.

Anebo si taky pořídit obrovského psa.

rory*
hodnocení

Děkuji za podporu, PT;) S osobním jednáním máte pravdu, cokoli jim řeknete, hned se do Vás vulgárně pustí. Je to ale hrozně těžké je ignorovat, samozřejmě se o to snažíme, ale není to rozhodně nic lehkého, když vidíte, jak provokujou*blee*

rory*
hodnocení

Momentálně jsme ve fázi, kdy jsme se proti rozsudku odvolali ke krajskému soudu v Plzni. Rozsudek přikázal nemovitost do výlučného vlastnictví sousedů, nám mají vyplatit 2 mil. Kč jako náhradu. Teď čekáme. Žalobu podali sousedi. Reálné rozdělení nemovitosti možné není. O domov přijít nechceme, a tudíž chceme, aby se nemovitost přikázala do našeho vlastnictví...

jirbar*

Myslíte, že je to rozumné. Těžko přesvědčíte odvolací soud a jen zaplatíte další nemalé částky z odvolání.

Spíš bych zvážil jak na tom jsou sousedi, zda jsou schopni Vám ty 2 melouny vyplatit. Možná mají termín 3 dny po právní moci rozsudku. Pokud by to nesplnili, hned druhý den bych dal návrh na výkon rozhodnutí a třeba si nemovitost koupíte zpět.

rory*
hodnocení

No tak o tom nepochybuji, že mají 2 mil. Kč, sami je navrhli a sami navrhli, že je zaplatí 3 dny po nabytí právní moci rozsudku. Mají za švagra karlovarského boháče, proto si myslím, že si sousedi myslí, že můžou všechno...

jirbar*

Pokud jsem dobře pochopil tak ty 2 melouny je za polovinu. Takže pokud by soud dal nemovitost Vám, tak budete muset vyplatit do 3. dnů 2 miliony. Otázka je, zda by pak exekuce nebyla uvalena na Vás.

rory*
hodnocení

Ani nevíte, s jakou radostí bych jim ty peníze dala, kdyby už odsud konečně zmizeli a byl by konečně klid a žádný strach*ua* No...další věc je ta, že o konečné ceně rozhodne soud na základě znaleckého posudku. Sousedi kupovali svoji polovinu před rokem a půl za 3 600 000 Kč, takže to zas tak levný nebude. To, že nám dávají za naší polovinu 2 mil. Kč je výsměch...

jirbar*

Stejně to je pro mne nejasné. Kupovali svoji polovinu. V tom případě jste byli Vy před tím ve spolumajitelství s někým jiným. No a pokud to nekupovali jako ve vlastní rodině, tak Vy jako podíloví spolumajitelé jste měli přednostní právo.

A druhá věc. Když by Vám nedělalo problém souseda vyplatit tak proč již nesedíte v advokátní poradně.

rory*
hodnocení

Ano, kupovali, od předchozích spolumajitelů. Víte, hodnota celého domu je necelých 6mil Kč a my jsme ji nechtěli kupovat za 3,6mil. Kč, samozřejmě za rozumnější cenu bychom neváhali. A co se týče toho vyplacení...je to teď na soudu, jak rozhodne a advokáta máme, už jsem to psala výše, nevím, zda jste to četl...

hodnocení

2x

Chtěl bych jen podoktnou, že audiovizuální nahrávky nelze u soudu použít pokud s tím nesouhlasí obžalovaný. Audiovizeální nahrávky lze pořizovat bez souhlasu jen tehdy pokud je máte pro vlastní potřebu. V dnešní době soudy odmítají důkazy pořízené bez souhlasu obžalovaného takže na diktafonu můžete ušetřit byl by vám na nic. Je jen jedna možnost a to podávat neustále trestní oznámení a sousedy pokud to bude policie muset pořád řešit tak se jim to vryje do paměti a časem je to už nebude bavit tak snad něco udělají.

doplněno 27.02.10 09:34:

Tady je o tom více. jinepravo.blogspot.com/...

rory*
hodnocení

Díky za skvělý odkaz, dostala jsem dobrý nápad;)

lili*
hodnocení

0x

tak to nechapu mam rodice ve stejnem veku a nechapu ze tak starsi lide se chovaji k mladsim jsou to normalne hulvati nevim co je spoluvlastnictvi a hlavne jak to mate udelany ale ja osobne bych je udala na polici protoze toto chovani fakt nechapu a aby mi nekdo vyhrozoval tak bych se snazila pokud by to slo je nejak vykopat zajit za pravnikem a poradit se co a jak a hlavne mu rict jake s nimi mate problemy a nejak se to snazit zdokumentovat

rory*
hodnocení

JJ, přesně tak, taky to nechapu. A to se vždycky ( ne všichni.:) starší lidi rozčilujou, že mladý nemají úctu ke stáří. Ale když ji nemají sami, tak to holt nejde...

hodnocení

0x

Pořiďte si diktafon, dá se koupit poměrně levně a v zastávárnách bývají za babku.*sok* A použijte to pro ně i pro policii.*hej*Ale řeknu vám, nemáte to radostný a klidný domov!*plac*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]