Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesušení řeziva na výrobu nábytku

Od: maci11 odpovědí: 11 změna:

Prosím poradte, nechala jsem si vysušit fošny.bohužel mi je přesušily,ale majitel mě ujištuje,že dřevo před zpracováním natáhne svoji optimální vlhkost a nebude se chovat jako přesušené.mám strach ,že dřevo je umrtvené a výrobky z něj budou praskat.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

0x

dřevina, tloušťka, vlhkost? Pokud je trochu přesušené tak má pravdu, pokud to upekli tak se vlhkost časem taky srovná ale už to není a nikdy nebude co mělo být.

hodnocení

0x

Dřevo je hygroskopický materiál a jeho vlhkost se mění v přímé závislosti na prostředí, v kterém se právě nachází. Obvykle se řezivo na nábytek přesouší na 10 - 12%, jeho vlhkost pak ale v běžném prostředí o nějaká procenta opět vystoupí. Podstatné je, o jaký materiál a dimenze se jedná.

doplněno 25.02.10 10:15:

2% *smich* Chyba bude v měření!

maci11
hodnocení

Nevím jak moc to upekli ,ale naměřili vlhkost 2% a na výrobu nábytku obvykle se používá 8% .mám obavy,že výrobky budou praskat.

alf*

2% - proveďte další měření na různých fošnách a nejlépe i jiným vlhkoměrem

jabraka*
hodnocení

0x

V poslední době nachází největší uplatnění sušení mikrovlnami.Podobně jako v mikrovlnce je voda ve dřevěném polotovaru ohřáta na odparnou teplotu a odsáta .Po pomalém ochlazení zůstává ve dřevě podle druhu 8 - 10% vody.Původní vlhkost číní 15 - 18%.Tento zůsob má tu výhodu,že sušení je přísnou funkcí času a lze poměrně přesně stanovit,jak dlouho má výrobek zůstat v sušce.

JABRAKA

kjanik112*
hodnocení

0x

Pokud dřevo nepopraskalo při tak extrémním přesušení, tak rozhodně nepopraská při návratu do vlhkosti 8%-což jsou místnosti s ústředním topením.Trochu nabyde na objemu, takže trhliny nemůžou vzniknout. Ideální by bylo- jestli je to možné, dřevo uskladnit proložené v místnosti, kde potom bude, aspoň na 3 týdny- jedná-li se o fošny.Před výrobou je pak eventuelně vytřídit, aby se to neprojevilo na výrobku.Ale dle mého názoru se nic dřevu nestane, a to Vám i přeji.

ferda1954*

Bohužel se zde píše jen o vzdušné vlhkosti ale důležitější je vlhkost vrostlá a tu ze dřeva dostane jen čas a né mikrovlnka.Na výrobu nábytku to chce dřevo zbavené vrostlé vlhkosti.Vzdušná vlhkost se vrátí , jak píše kjanik112. Proto si nábytkáři sušili dřevo venku a alespoň 10let. Dnes se nábytek vyrábí ze dřeva na kterém ještě včera zpíval kos.

jabraka*

No jo,Ferdo,ale to bys musel při spotřebě 20 - 50m3 ročně pro průměrnou stolařskou výrobu musel mít na uskladnění hangár na letišti.A ta cena pak hotového dříví!S tím prostě nic nenaděláš!

JABRAKA

technikjirik*
hodnocení

0x

Zrovna včera jsem měl někjaká jednání s dodavateli řeziva pro stolárnu. Tak jsem se dozvěděl, že dřevo se suší ve speciálním zařízení na nějakých 8% vlhkosti v materiálu. Na míň to nemá cenu a je to jen plýtvání energií, protože se ta vlhkost do dřeva zase natáhne jakmile přijde do kontaktu se vnějším prostředím.

Nebezpečí kroucení a praskání spočívá v tom, že když vysušené dřevo bez konzervace nebo impregnace vystavíte vysoké vlhkosti a pak jej zase usušíte nerovnoměrně a příliš rychle, třeba na sluníčku a ještě třeba v nesprávné poloze.

Proto je nutné dřevo po vysušení ihned impregnovat a nevystavovat slunci ani vysoké vzdušné vlhkosti.

Můj názor bez ověření informací: Kdyby dřevo ztratilo veškerou svou vlhkost, pak vlastně shoří nebo se rozpadne na prach.

Dřevo praská a kroutí se zejména špatným sušením. Jenže usušit správně dřevo, aby v něm nebylo pnutí, je poměrně komplikované a předpokládá to mnohé znalosti. Ale k věci - dřevo obsahuje vodu volnou a vodu vázanou. Voda volná je obsažena v buněčných dutinách a lze ji vysoušet. Je však třeba vysoušet rovnoměrně, z celého profilu dřeva, pakliže se sušení přežene, vysuší se více povrchové vrstvy a ve dřevě vznikne pnutí - to je předpoklad pro zkroucení, či roztržení dřeva. Proto se správně suší dřevo v hráních (přirozeně) a pouze dosouší v sušárnách (tedy uměle).

Tak přesně takhle by to mělo být, dřevo srovnat do hrání, pravou stranou nahoru a nechat venku. Na tvrdý dřevo to chce 1 rok na 1 centimetr síly řeziva, u měkkýho dřeva stačí poloviční čas. Teprve potom do sušárny. Ovšem do klasický teplovzdušný a neupražit to tam, staří dědci, ty v zimě Všechny novoty, vakuový, mikrovlny a podobný ptákoviny jsou na draka. Z dřeva usušenýho v těchto sušárnách se dělá hrozně špatně, svírá, kroutí se, praská atd. Bohužel doba tomu chce, aby když to přeženu, v pondělí na dříví zpívali ptáci a v pátek z toho byl hotovej nábytek.
Ale abych se vrátil k původní otázce, 2% vlhkosti? Motám se kolem dřeva a truhlařiny přes čtvrt století a ještě jsem to neviděl. Nejvíc něco málo pod 5%. Viděl bych to na chybu měření, či vadu měřidla. Ve dřevě se měří elektrický odpor a z toho se stanovuje % vlhkosti. Takže stačí zaoxidovaný nějaký kontakt v měřidle a je to hotový.
Jinak dřevo se ustálí tak na 8%, samozřejmě to bude kolísat podle prostředí, ale ty 2% to ne. Muselo by se to vidět jak to dřevo vypadá, umrtvené rozhodně není, ale je vetší pravděpodobnost, že to dopadne dobře.
Maci taky záleží co z toho budeš dělat. Pokud zahradní nábytek na ven tak je i 8% málo, pokud něco do bytečku, změřit ještě jednou, jinde, jiným měřákem a uvidíš, že to 2% nemá.
doplněno 27.02.10 23:30: Koukám, že mě nějak vypadli písmenka. Takže doplňuji: staří dědci, ty v zimě vyházeli ze sušárny teplý dříví do sněhu, nechli ho tam a pak zase narovnali zpátky do sušárny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]