Nejste přihlášen/a.
Prosím poradte, nechala jsem si vysušit fošny.bohužel mi je přesušily,ale majitel mě ujištuje,že dřevo před zpracováním natáhne svoji optimální vlhkost a nebude se chovat jako přesušené.mám strach ,že dřevo je umrtvené a výrobky z něj budou praskat.
Dřevo je hygroskopický materiál a jeho vlhkost se mění v přímé závislosti na prostředí, v kterém se právě nachází. Obvykle se řezivo na nábytek přesouší na 10 - 12%, jeho vlhkost pak ale v běžném prostředí o nějaká procenta opět vystoupí. Podstatné je, o jaký materiál a dimenze se jedná.
2% Chyba bude v měření!
V poslední době nachází největší uplatnění sušení mikrovlnami.Podobně jako v mikrovlnce je voda ve dřevěném polotovaru ohřáta na odparnou teplotu a odsáta .Po pomalém ochlazení zůstává ve dřevě podle druhu 8 - 10% vody.Původní vlhkost číní 15 - 18%.Tento zůsob má tu výhodu,že sušení je přísnou funkcí času a lze poměrně přesně stanovit,jak dlouho má výrobek zůstat v sušce.
JABRAKA
Pokud dřevo nepopraskalo při tak extrémním přesušení, tak rozhodně nepopraská při návratu do vlhkosti 8%-což jsou místnosti s ústředním topením.Trochu nabyde na objemu, takže trhliny nemůžou vzniknout. Ideální by bylo- jestli je to možné, dřevo uskladnit proložené v místnosti, kde potom bude, aspoň na 3 týdny- jedná-li se o fošny.Před výrobou je pak eventuelně vytřídit, aby se to neprojevilo na výrobku.Ale dle mého názoru se nic dřevu nestane, a to Vám i přeji.
Bohužel se zde píše jen o vzdušné vlhkosti ale důležitější je vlhkost vrostlá a tu ze dřeva dostane jen čas a né mikrovlnka.Na výrobu nábytku to chce dřevo zbavené vrostlé vlhkosti.Vzdušná vlhkost se vrátí , jak píše kjanik112. Proto si nábytkáři sušili dřevo venku a alespoň 10let. Dnes se nábytek vyrábí ze dřeva na kterém ještě včera zpíval kos.
Zrovna včera jsem měl někjaká jednání s dodavateli řeziva pro stolárnu. Tak jsem se dozvěděl, že dřevo se suší ve speciálním zařízení na nějakých 8% vlhkosti v materiálu. Na míň to nemá cenu a je to jen plýtvání energií, protože se ta vlhkost do dřeva zase natáhne jakmile přijde do kontaktu se vnějším prostředím.
Nebezpečí kroucení a praskání spočívá v tom, že když vysušené dřevo bez konzervace nebo impregnace vystavíte vysoké vlhkosti a pak jej zase usušíte nerovnoměrně a příliš rychle, třeba na sluníčku a ještě třeba v nesprávné poloze.
Proto je nutné dřevo po vysušení ihned impregnovat a nevystavovat slunci ani vysoké vzdušné vlhkosti.
Můj názor bez ověření informací: Kdyby dřevo ztratilo veškerou svou vlhkost, pak vlastně shoří nebo se rozpadne na prach.
Dřevo praská a kroutí se zejména špatným sušením. Jenže usušit správně dřevo, aby v něm nebylo pnutí, je poměrně komplikované a předpokládá to mnohé znalosti. Ale k věci - dřevo obsahuje vodu volnou a vodu vázanou. Voda volná je obsažena v buněčných dutinách a lze ji vysoušet. Je však třeba vysoušet rovnoměrně, z celého profilu dřeva, pakliže se sušení přežene, vysuší se více povrchové vrstvy a ve dřevě vznikne pnutí - to je předpoklad pro zkroucení, či roztržení dřeva. Proto se správně suší dřevo v hráních (přirozeně) a pouze dosouší v sušárnách (tedy uměle).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.