Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Věcné břemeno s veřejnoprávním prvkem (služebnost inženýrské sítě) - kompenzace?

Od: sisolpes odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, koupil jsem pozemek a vede přes něj elektrické vedení. Zjistil jsem o něm bližší informace a vypadá to, že je tam ochranné pásmo (kde se nesmí stavět ani provádět nic podobného). Dále jsem zjistil, že by mi za to měla náležet kompenzace. Jenže je tu problém že na katastru nemovitostí o tom věcném břemenu není ani zmínka. Takže mi asi ta kompenzace nemůže být uznána? A pokud by mohla, kam bych se měl obrátit - kde bych měl žádat kompenzaci?

Děkuji moc za rady, opravdu se v tomto neorientuji...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Méně čtěte...
Zapomeňte na nějaké kompenzace.
Ochranné pásmo tam pochopitelně je.
Ale určitě to tam není postaveno včera, že ne?

hodnocení

0x

Koupíš pozemek a teprve potom zjišťuješ co tam je, či není?

Samozřejmě, že když tam jsou nějaký inženýrský sítě, tak je kolem nějaký ochranný pásmo.

Jestli chceš kompenzaci, musíš jít za majitelem. Ale může se stát, a asi i stane, že dostaneš velký kulový. Pokud platili nějakou kompenzaci při zřízení sítě, tak ji zaplatili původnímu majiteli a ty máš smolíka. Nejde při každém prodeji platit znovu kompenzaci novému majiteli.

sisolpes
hodnocení

Aha, díky... Já myslel, že je to nějaká pravidelná kompenzace, taková "renta" :D. Asi mám hodně zkreslené představy...

Mám na pozemku zakopaný elektrický kabel, pro mě a pro dva sousedy. Dva roky příprav, smlouvy o smlouvě budoucí, pak týden samotné kopání, položení kabelu a zapojení. Dále další rok převádění smluv na trvalé smlouvy. Za nějakých sto metrů jsem dostal jednorázově osm tisíc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]