Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, četl jsem mnoho příspěvků ohledně zateplení stropu a vlhkosti a i přes všechny příspěvky mám dotaz. Mám také starý dům (takže stropy jsou z dřevěných prken, rákosu a na něm omítka). Má představa pro zatepleí stropu je z půdy. Odstranil bych na půdě starou starý záklop, mezi trámy bych dal sypaný polystyren a zaklopil prkny s malými mezerami, aby půda byla pochozí a mohla unikat vlhkost. Ten sypaný polystyren je prý dobrý z důvodu unikání vlhkosti na půdu, tudíž by se neměla srážet někde v trámech.
Mohu to takto realizovat, aniž bych se obával hniloby stropu a trámů? Děkuji
Kdybychom neřešili tepelný most, mohlo by to takhle být? Šlo mi jen o tu vlhkost, jestli by opravdu utíkala tím sypaným polystyrenem a mezerami v záklopu pryč.?
K těm tepelným mostům. Podle obrázku co jsem pochopil, vysypal mezi trámy polystyren, na trámy udělal z postavenách prken jednoduchý rám a dal vatu. Pokud se nemýlím, tak vatou už by vlhkost neprošla. Nebo ano?
prosla a hlavne musi odejit. Vlhkost musis zastavit dole parozabranou, jinak radeji nedelej zadnou izolaci.
Vím, že by pod trámy měla být parotěsná folie, ale stropy v místnostech bourat nechci a jinak folii pod trámy nedostanu. Jedině mohu dát folii mezi trámy než nasypu polystyren, ale to nebude mít žádný efekt, ktyž pod trámy nebude. Nebo to jde nějak udělat, když jsou ze spoda na trámech přibytá prkna od stropu a bourat ho nechci?
Potřebuji pochozí půdu, takže ji zakrýt musím, bude sloužit jako skladiště. Právě o to mi šlo, jestli když nebude folie mi vlhkost uteče tím sypaným polystyrenem pryč.
Jěště k těm tepelným mostům. Bude utíkat hodně tepla, když izolace na trámech nebude? Když bych udělal podle vašeho obrázku druhou vrstvu z vaty přes trámy, do čeho potom přibiju ty prkna na záklop?
Nechám to na odborníky, ale asi by se musela folie páskou parotěsně přilepit z boku k trámům. Proč však parozábranu nepřehnout přes trám do dalšího pole. Bude jen větší spotřeba.
Sice bych mohl folii přetáhnout přes trám do dalšího pole, ale pak by se mi přeci vlhkost unikající z místností, držela v těch trámech a docházelo k hnilobě.
Jirbare, ale takto taky ne, páč folie by ležela na prknech pára by prošla stropem, zarazila na igelitu a máčela prkna.
Jak jsem řekl. Nechám to odborníkům. Jen jsem uvažoval že 15 mm prkna je prakticky totéž co deska sádrokartonu za kterou je parozábrana taky. Navíc pokud je místnost vytápěná tak po těch 15 mm prkna by ještě neměly být podmínky rosného bodu.
Neumím posoudit nechat "páru" prostupovat vatou až do volného prostoru, zda se někde v té vatě voda nevysráží. Ale asi ne. V OKALech je podkroví z dřevotřískových děrovaných desek síly asi 3,5 cm na nich 5 cm vaty. Izolace mizerná ale problém s vlhnutím žádný.
Takže to udělat bez folie, aby vlhkost mohla projít až ven. Děkuji
Ještě k těm tepelným mostům, bude utíkat hodně tepla, kdyby izolace na trámech nebyla? Když udělám tu druhou vrstvu z vaty dle vašeho obrázku, do čeho Přibiju záklopová prkna.? Potřebuji tam mít pochozí podlahu
Dobrý den.Já žasnu jak řešíte neustále dřevěné trámy jako tepelné mosty.Uvědomte si dvě důležitévlastnosti dřeva.
1.Samo o sobě je to dobrý tepelný izolant
2.Teplo neakumuluje,ale odráží
Samozřejmě že dřevo je tepelný izolant,ale také je pravda,že o polovinu horší,než EPS,nebo vata.Takže se běžně v praxi doplňuje ještě menší vrstvou izolantu.U dřeva je totiž ještě jedna záležitost,která ovlivňuje tepelnou vodivost.Tím je jeho vlastní vlhkost.I docela suché dřevo obsahuje kolem 10 % vody.
JABRAKA
ja take zasnu... uvedom si, ze krokve, tramy jsou nerovne, popraskane. Vata neni vsemocna a EPS uz vubec ne i z toho duvodu je dobre dat vatu pod nebo nad tramy.
Ale hlavne nesouhlasim nedavat parozabranu. Cela konstrukce a podminky stropu po zaizolovani se zmeni... v zhlavi tramu muze nastat problem, zde je ten vas most nebo dalsi most.
S tou parozábranou je vždy potřeba promyslet,zda je izolace umístěna na místě,které přímo sousedí se studeným prostorem.Pak je účelné parozábranu dát,aby se omezil přístup vlhkého vzduchu do vychlazené izolace a konstrukce.Pokud za izolací je prostor oddělený od venkovního prostředí - půda - pak v prostoru půdy je teplota o dost vyšší,než venku,a jednak se díky vydatnějšímu větrání ihned sníží relativní vlhkost pod hranici rosného bodu.
JABRAKA
Přiznám se, že jsem z toho taky zmaten. Tolikrát již tady probíraná izolace podkroví. Takže k šikminám které tvoří krovy a izolace je v samé blízkosti krytiny je parozábrana potřebná, zatímco ve svislé části konstrukce a na stropě které sousedí s půdním větraným prostorem parozábrana potřebná není.
Ne Jirbare, tak to není, Jarda se mýlí.
Folie se dává proto aby parciálním tlakem se nedostávala vlhkost z místnosti do izolace. Ona se do vaty dostane i tak, z rosného bodu.
Omlovám se za výklad, který používám pro laiky na pracovišti. tam samozřejmě rozvinu debatu na 15-20 minut. Tady bych psal několik hodin dvěmi prsty.
Příklad: parotěska je umístěna na TEPLÉ straně, co nejblíže k místnosti. (pozor máme několik druhů, lepší a horší, ale to teď neřešíme).
V izolaci se udělá rosným bodem ve studených měsících kbelík vody. Ten ale musí přes teplejší období vyschnout. Tomu se říká bilance vodních par.
parotěska není: tak do izolace proudí vlhký vzduch z místnosti, z vaření spaní, dýchání. Pak se dostane do izolace další kbelík vlhkosti a je nebezpečí, že nevyschnou oba kbelíky. Zůstane třeba 1/4 kbelíku a další rok opět a opět...
po několikati letech je izolace nasáklá, že neizoluje, povrch je chladný fleky plíseň...
Samozřejmě vlhkost z vaty musí někudy odejít, proto je za izolací nutná mezera, nebo paropropustná folie. Nebo odvětrání z půdního prostoru.
Pokud se udělá jedna chyba, tak to není tak strašné, ale ony se udělají častěji a pak je průser.
Nevím zdali jsem to popsat srozumitelně, ale pokud budete mít zájem najdete mě na ICQ 55180641, skype:milancukrar
Nelze několikatileté školení a zkušenosti napsat do několikati vět.
Já naprosto všem pojmům rozumím. Spíš jde o to co to dělá v praxi. Příklad řešili jsme vnitřní izolaci (a neřeším že je nevhodná). Jeden názor je nutno udělat představenou stěnu parozábrana se nesmí vruty narušit. Jiný názor, že nějaká ta dírka v které je vrut nevadí. No a v praxi se pravděpodobně tyto montážní body musí nějak zatěsnit.
A zkušenost mám jednu a to podkroví OKAL. Žádná parozábrana, 5 cm vaty, izolace mizerná, ale rozhodně to nikdy nevlhlo.
Okal, teplo uteklo 5cm vatou ven, stěna venku i v mrazu byla "teplá"
"nějaká ta dírka v které je vrut nevadí" přirovnání, ono nevad, když někdo jednou jede na červenou..copak se může stát...
Na jiném webu se zrovna řeší průvzdušné utěsnění. Že zásuvkou 220V proudí vzduch.
vyrobce udava, ze sroub zatahne parozabranu do zavitu. Ale muj nazor je...
v koupelne a podobne mistnosti dat na CD profil spec. paskou, ktera to utesni a veskere prostupy (kabel atd.) vzdy utesnit.
doplněno 25.02.10 18:44:zasuvku lze preci lehce utesnit
bylo me to zdeleno na tech. podpore Rigips a Gutta ci Jutta , ale take, ze se muze stat, ze folie se na sroub zacne namotavat a tim padem vznikne vetsi doura.
Stando, rigips je sádra to neberu, Gutta nejednal jsem s technikem, ale Juta nepřipouští prošroubovatobyčejnou parotěsku. Jedině:
ja tomu rozumim, ze tam dojde pri prosroubovani k netesnosti, pasku mam koupenou, ale jen pro koupelnu a kuchyn...paska neni nejlevnejsi, kdyby byla prijatelna cena, tak ji davaji i "remeslnici".
Prosím o vysvětlení jedné věci.
Vím, co je rosný bod, kladná bilance, proč se dává parozábrana, atd. Opravdu se ale v izolaci s (teoreticky) 100% kvalitně provedenou parozábranou bude srážet voda? Izolace přece nikdy nebude studenější než venkovní vzduch (jedině snad ráno se ohřeje o něco později). Venku by na tom mohla být snad jinovatka/rosa, ale na půdě?
Za jakých podmínek tedy v izolaci klesne teplota pod teplotu rosného bodu?
Děkuji předem za vysvětlení
Bugy
doplněno 01.03.10 19:45:předpokládám zaklopení např. prkny (s mezerami), ne OSB...
bugy, nejsem fyzik, takže jen co jsem vyčetl a vyposlech od docentů, ing, soudních znalců a dalších.
Jestliže jde z jedné strany teplo a z druhé strany chlad, tak kde teplota dosáhne +12°C (dle vlhkosti) dojde k rosnému bodu. Bude tam vlhko a to musí odejít pryč z izolantu.
psal sem to tady ja ze sypem polystyren ano ale musi byt parozabana a pak delame rost a zaroven to sypem polystyrenem a na to osb desky jde o to o kolik muzete dat vejs podlahu jinak se dava vata taky
neutika proto by mela byt paroteska ktera zabranuje propousteni do vaty nebo jakykoliv izolace
ladislave je to trochu jinak. Izolace se musi odvetravat i s paroteskou. Jinak budes mit v OSB plisen apod.
Z izolace ti jde i teplo a to narazi na studenenou desku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.