Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý komín - azbest?

Od: gato* odpovědí: 13 změna:
Dobry den,
Predelavame malou drevenou chaticku a narazili jsme na "komin". Je nestandardne vyveden skrz strechu, ale navic mi doslo, ze je podivna horni tvarovka kominu a komin samotny na strese. Po dokonceni uprav bude blizko spani.
Neni zde odbornik na tvarovky a materialy? Dle starych norem se zda, ze to asi bude azbestova tvarovka. Resim, zda komin a vse odstranit a topit elektrinou, nebo se pokusit o radne zprovozneni. Dekuji

Starý komín - azbest?
Starý komín - azbest? #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

6x

Pokud jde o topení, tak v tomhle bych se topit bál.

Pokud jde o azbest, tak je to klasika. Z extrému do extrému. Donedávna byly spojky a brzdová obležení aut z azbestu a ten prach všichni dýchali a teď se dělá, jako kdyby zbíjel jen pohled na azbest. Takováhle trubka ničemu nevadí, problém je jen s její likvidací.

hodnocení

4x
Azbest nic nedělá když se s ním nemanipuluje. Jestli máš hrůzu z imaginárních šupinek které by se mohly uvolňovat kvůli stárnutí materiálu, prostříkni to špricem nebo natáhni lepidlem a zbytečně se neděs.

Před pár lety jsme dělali novou střechu. Místní úspěšná firma, která dělá střechy snad 50 let. Přijeli a jejich postup byl v naprostém rozporu s pokyny, jak správně likvidovat eternitovou krytinu. Neměli žádné obleky ani respirátory. Eternit házeli ze střechy do kontejneru. Za pár hodin hotovo, žádné cavyky. Když jsem se na to šéfa ptal, vysmál se mi, ať se strachy nepodělám. Že prý azbest se uvolňuje jen při řezání nebo broušení. Zaměstnanci jsou u něj na ŽL, takže mu nikdo nic nemůže. A co se týče likvidace - že to stejně skončí ve sběrném dvoře na hromadě s ostatním bordelem, jen to stojí xkrát tolik. Tak nevím... :-D

Dej blbci funkci a vymyslí lejstro. Ten zkušený řemeslník ví mnohem lépe, jak to má udělat, než ten, který vydal nějaké pokyny bez znalosti řemesla a praxe.

Stepm, tak jsem koukl na ceník odborné firmy. Demontáž ze střechy,kontejner,odvoz,likvidace - u střechy 200m2 to vychází asi 130tkč. Bez daně. Asi buďte rád, že porušili, co mohli...*smich*

janm*
hodnocení

2x

Jen bych podotknul, když vidím tu obnaženou trubku, nevím jestli ji budete obezdívat nebo bude tak, nebo jak to bude, ale především si pohlídejte odstupové vzdálenosti od té trubky, (komína) zejména bude-li přiznaná, zejména dřevěné konstrukce a materiály, trubka se bude při topení dost zahřívat tak ať na ní není nic hořlavého "nalepeno" (např. desky trámky při průchodu stropem krovem apod.)Na to je ostatně nutno dbát v případě jakéhokoliv komínového tělesa.

gato*
hodnocení

Obezdivat to nebudeme, je to v uvedenem stavu jiz mnoho let. Pokud by se komin pouzival, nechame udelat revizi. Odstupove i prostupove vzdalenosti/material je z pozarniho hlediska asi spravne. Jen se mi nechce spat vedle rozehrateho azbestu. Proto vse resim a pripadne odstranime vse a poridime elektricky zdroj tepla. Moc se pouzivat nebude a novy komin by vysel draz.

Dlhe roky chodim na chatu, kde su steny oblozene platnami s obsahom azbestu. Na povrchu je tapeta, nemam ziadne obavy. Pozor si davam len pri vrtani dier napr pre policu, pouzijem priemyselny vysavac s filtrom zachycujucim azbest.

U vas azbest okolo komina nebude nicomu vadit, staci ako dalsia vrstva poziarny sadrokarton (cerveny).

hodnocení

2x

Vo mne to z fotografií vzbudzuje nedôveru najmä z požiarneho hľadiska. Bál by som sa toho, že uhorím alebo ma otrávia splodiny, nie azbestu.

hodnocení

1x

Sice se říká, že je lepší vyhořet, než se stěhovat,

ale vás čeká obojí ..

hodnocení

0x

Dal by som to vyvlozkovat nerezom a v hornej casti,kde je riziko zapalenia dreva dokladnu tepelnu izolaciu. Azbest nevadi, kym ho nezacnete mechanicky narusovat. Zabudovany nevadi.

gato*
hodnocení

Nerez jsem zvazovala, v takovem pripade bych ale komin predelala na venkovni vedeni. Cena minimalne 30 tisic, spis vic. S ohledem na uziti a dobu ocekavaneho vyuziti chaty to ale resit nebudu a jak pisi, radeji elektricka kaminka, protopim mene, nez cena za kompletni zmenu komina.

Ak sa rozhodnete pre elektro kurenie, urcite si dajte natiahnut novy dostatocne dimenzovany kabel a nezabudnite ani na chranic s vybavovacim prudom 300mA, aky je dnes vyzadovany pre drevostavby. Odporucam komplexnu rekonstrukciu elektroinstalacie. Nedajte sa oblbnut Pepom z vycapu U jelena "to bude dobre paninko, delavam to takhle uz 40 let".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]