Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je betonový základ pro sloup držící křídlo brány správně?

Od: tomh* odpovědí: 26 změna:

Ahoj.

Aktuálně začínám makat na vjezdové bráně a jsem ve fázi konstrukce sloupů.

Plánuji sloupy z tvarovek pro suché zdění 40x40x20 cm do celkové výšky cca 160 cm, pro sloup vyliju betonový základ 60x60 cm do hloubky cca 90 cm. Každý sloup bude mít v sobě 4 železné výztuže o průměru 10 mm. První tvarovku usadím do suchého betonu, abych chytil u obou sloupů správnou výšku. Detaily viz obrázek.

Otázka zní: Je to takto správně? Resp. je správně napojení sloupu na betonový základ?

Váhu křídla brány neznám. Bude mít rozměr cca 200x140 cm, rám z jeklu 4x6 cm, výplň modřínová prkna.

Je betonový základ pro sloup držící křídlo brány správně?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Jenyk má pravdu, mám to podobně, 50x50x80 v zemi a jsem rád, že tam mám seřizovací panty. Třikrát ročně se to mění a musím seřizovat. Budu to předělávat...
tomh*
hodnocení

OK a napojení sloupů na ten základ je v pořádku? Myslím tím: vylít základ, na suchý beton položit první tvarovku kvůli výšce a pak položit zbytek a odlít sloup? Samozřejmě výztuže budou již ve vylitém základu...

hodnocení

3x
Nejlepší je, vykopat jeden dlouhý základ pod celou bránou a na koncích základů udělat sloupky.
tomh*
hodnocení

Určitě ano, pro samonosné brány, ale u křídlové také? Jde mi hlavně o to napojení, aby se sloup nepovalil pod váhou křídla?

Základ se trochu hne a už to nebude fungovat.
zaseja

Právě proto, že jde o křídlovou bránu, tak je potřeba aby oba sloupky byly na společném základu ze železobetonu a s pořádnou armaturou až do sloupků, když tohle odflákneš a budeš se snažit šetřit si práci s kopáním a betonováním, tak se ti budou časem sloupky hýbat a přestane ti pasovat zámek do protikusu a v zimě nebudou držet zavřený na zámek, když to seřídíš, tak zase v létě nepůjdou zavírat, protože o sebe budou obě křídla drhnout

hodnocení

3x

Patka 60x60 do nezámrzné hloubky je dobře. Předpokladem, úspěchu je dobré hutnění. Základ by měl jít min 5 cm nad terén, hydroizolace a pak propojení armaturou 4x pr.16. Ztracené bednění se zdí po částech a hned se ukládá zavlhlý beton. Ne tedy zalévat najednou, protože to nezhutníte kolem tyčí. Panty vrat seřiditelné - stačí regulovat náklon v rovině vrat. Když mají dobře nastavenou dilataci, nemusíte nic dodatečně seřizovat

Nejlepší řešení je ale brána rovnou s ocelovým sloupem, který se ustaví a zabetonuje. Celé od zámečníka, žádné t varovky,žádná výztuž ani beton,bez hydroizolace.Elegantně subtilní. Když panty obsahují závitovou tyč s maticí, lze pak bránu jednoduše seřídit.

hodnocení

0x

jakožto strojař bych si při betonovaní nachystal připravu pro panty do stavěného slouku a zalil to do betornu, než to pak chytat na na šrouby do hotového sloupku, dále co je psáno v návodech na bednení tam se mají prolevatb betonem max 3 nebo 4 řady slpoupek nemůžete vylít celý najednou, jednak ho nesronáte, protože tvárnice jsou křivé a hlavně se vám pak může beton vyvalit dole u základu, ale jak říkám jsem strojeř, zedník jen z nouze co potřebuji doma

tomh*
hodnocení

Díky za reakci. Nicméně sloup chci jednolitý od základu až po stříšku. Nejsem asi strojař, ani zedník, ale vylitý beton v 1 kuse mi přijde jako správné řešení. Srovnat chci první tvárnici do suchého betonu, po vytvrdnutí vyskládám a porovnám zbytek a proleju betonem.

tomh*
hodnocení

Ještě doplním, že to jsou sloupové tvarovky pro suché zdění a ty mají mnohem přesnější tvary, než obyč bedňáky.

zaseja

Když to uděláš na společném základě, který budeš mít udělaný pořádně do vodováhy, tak tam nepotřebuješ dávat suchý beton, a když už to nezvládneš udělat rovně, tak bych to radši dal na normální beton, tu váhu jedné tvárnice ti to udrží.

Ty roxory bych radši dal 16mm.

Když to budeš mít potom vybetonovaný celý normálním mokrým betonem, tak pak panty stačí dávat do chemický kotvy, ale ty roxory musíš mít po celé výšce sloupků a už ze základu.

hodnocení

0x

Nevím ,ale nebál bych si tipnout že ta patka 60x60x90 je docla málo. Přiklonil bych se k festovnějšímu provedení dle p.Jenyka!

hodnocení

0x

Zaklady maju ist do nezamrzajucej hlbky, ta sa lisi podla klimatickeho pasma. Je 90 cm dost u vas?

V kazdom pripade suhlasim s ostatnymi, len samotny kvader z betonu s pomerne malou plochou nebude stacit, brana posobi ako velka paka. Najlepsie je prepojit oba stlpiky dalsim betonom s vystuzami.

Pro československo je to OK. před cca40 lety stačilo-udávala se zámrzná jen 60cm.

sirokko

@diesel Pro Československo hej. Ale terazky majú Slováci svoje špecifiká. Tam je to asi jinak *smich*

Mam svoje skusenosti z horskej oblasti 800 m.n.m., tam sa taky murik (zidka) zacal naklanat, po odkopnai sa ukazalo, zaklady boli plytke. Nove sm edali meter hlboko a zatial to drzi.

krtek6
hodnocení

0x

Patka je úzká, vygiglalo by se to..120x120x90 bych viděl já hrubým odhadem...

Právě proto je lepší místo patky pás-oba sloupky ma jednom základu!

krtek6

to už je zbytečné...když děláme základy pro posuvné brány, které jsou kolem 5-6m, tak neděláme žádné pasy...vždycky jen patku...

zaseja

Ale posuvná brána sedí jenom na jednom základu, narozdíl od dvoukřídlé brány, kde je zatížen každý sloupek samostatně a proto se taky každý samostatně začne časem naklánět díky váze křídel, proto je potřeba společný základ aby se to hýbalo jako jeden celek.

U posuvné brány zase tolik nezáleží na absolutní přesnosti doléhání částí k sobě, tam nevadí, když se jeden sloupek někam malinko posune od druhého.

re4zon
Vaha kridel se da jednoduse resit, staci kdyz v zavrenem stavu sedi na dorazu. Pak je paka naprosto minimalni, pokud vubec nejaka.

zaseja

Tam nejde jenom o páku dveří, ale hlavně o tom, že kolní terén pořád pracuje a když to není v jednom kuse, tak to dělá neplechu a pak jezdím pořád lidem, kteří to mají samostatně každou chvíli upravovat vrata

tomh*
hodnocení

Díky za tipy a rady. Jelikož bych kabeláž schovával také do země, ale pouze kousek dál od brány, mohu sloupy spojit pasem a dovnitř ty kabely schovat.

Mám podobnou bránu, a i když mám pilíře mohutnější, neustále to pracovalo, v zimě v létě. Při rekonstrukci jsem nechal udělat základ pro oba pilíře v celku, jak to někteří doporučují, a od té doby je pokoj. Rozhodně to doporučuju taky.

sirokko
hodnocení

0x

Nejsem stavař, ale asi bych taky volil pro obě křídla základový monoblok. Asi to vyjde dráž, ale pořád lepší, než aby se to pak rozešlo...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]