Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
plotny vlnitého eternitu ze 70-tých let (velikost cca 250 x 90 cm) obsahují azbest nebo ne?
Případně tytéž plotny z let pozdějších, řekněme 1985 +-
Pokud by se tehdy vyrábělo více druhů, dalo by se z fotky poznat, který by mohl být s azbestem?
Nebo je lépe předpokládat, že tam azbest je a pozvat k likvidaci odbornou firmu?
Tedy, jsem rozhodnut pozvat firmu, jen se tak ptám...
Díky za info
I kdyby to zsbest neobsahovalo, je lepší s tímto materiálem zacházet jakoby to bylo s azbestem. Nerozbíjet, nelámat, nerozloukat kladivem, aby to bylo menší a vešlo se to do pytle, neřezat, nevrtat, prostě aby z toho nelétal prach a kousky.
U starých vlnitých a podobných desek s azbestem, zvláště těch, které byly na střeše rozpálené sluníčkem, namáhané mrazem a námrazou a deštěm, větrem, otěrem větví apod je povrch zvětralý, stačí na to sáhnout a ono to "špiní", práší se z toho a někdy je proti tmavému pozadí při sluníčku vidět polétavý prach s lesklými krátkými vlákénky, které se v přírodě dál rozpadají na toxický prach.
Postě se k tomu chovejte jako k nebezpečnému materiálu, který je dobré likvidovat podle předpisů pro azbest.
Pár citací posbíraných na internetu:
Vyhláška č. 394/2006 Sb., kterou se stanoví práce s ojedinělou a krátkodobou expozicí azbestu a postup při určení ojedinělé a krátkodobé expozice těchto prací
§ 2 – Práce s ojedinělou a krátkodobou expozicí azbestu
(1) Za práce s ojedinělou a krátkodobou expozicí azbestu se za podmínek § 3 považují práce:
b) spojené s odstraňováním nerozrušených a nedrolivých materiálů, v nichž je azbest pevně zakotven v pojivu, nebo..
Vyhláška č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví ... a náležitosti hlášení prací s azbestem..
§ 5 – Náležitosti hlášení prací s azbestem a jiných prací, které mohou být zdrojem expozice azbestu
Hlášení o provádění prací s azbestem a jiných prací, které mohou být zdrojem expozice azbestu, včetně prací při odstraňování staveb nebo jejich částí,.. jejichž součástí je azbest,..
Jasně že to je azbestový.
Odborná firma to obvykle odborně nahází do kontejneru, vysype na skládku a dá ti papír o likvidaci.
Vzhledem k tomu že u azbestu vadí když ho dlouhodobě za sucha brousíš flexou apod., tak oficiální pravidla na likvidaci jsou víc než absurdní (skafandr, hermeticky uzavřený prostor atd.)
Tie pravidla su pre pracovnikov, skuste kazdy den rozoberat budovy s azbestom bez ochrany, statisticky vam stupne riziko plucnych chorob vratane rakoviny.
Dalej, ked aj len pojdete okolo, staci sa poriadne nadychat vlakien a tie uz nevydychnete vsetky, niektore ostanu trvalo v tele. Problem je v tvare vlakien, su male a zapichnu sa. Bezny prach sa casom dostane s hlienom von pri kaslani.
Prva faza demontaze je postrek lepidlom, aby sa povrchove casti spevnili.
Ano, určitě jsou to vlnovky typu "B" z "etrnitu", tedy asbestocementové. Celkem obšírně a v souladu se zákony a vyhláškami, Ti odpověděl host. Jinak, pokud by jsi demontoval sám, je vhodné je nejdřívě postříkat vodou (brání to prášení a uvolňování vláken) a pak pracovat opatrně tak, aby bylo maximálně omezeno uvolňování jejich materiálu. Jinak likvidace se musí provádět jako "nebezpečný odpad". A většina firem to provede shodným způsobem a moc se s tím nese.ou. Mně takto demontovala firma, před 3-mi roky, eternitové "šablony", tvaru "rybí šupina", staré cca 90 let. Sejmuli většinu bez rozbíjení a nakonec, ty nepoškozené, ještě ode mne koupil jeden soukromý pokrývač, na provádění oprav původních střech starých domů, touto krytinou krytých. Takže nakonec jsem za ně ještě dostal zaplaceno. Jinak ještě, více lidí, zejména na dědinách, tyto vlnovky používá na zykrytí, třeba uskladněného palivového dřeva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.