Nejste přihlášen/a.
Ahojky.
Jsem nerozhodný člověk.Dosluhuje mi plynový sporák na PB,čeká mne koupě nového.Co vím,že bude vestavný,trouba multifunkční.Včem potřebuji poradit je ,zda zvolit plynovou varnou desku nebo raději sklokeramiku?Zaujala mne značka Amica,ale předtím jsem uvažovala o Bosch ,AEG,Elektrolux nebo Fagor.U té sklokeramiky jsem slyšela,že může prasknout,toho se docela bojím,jsem doma jediná žena a ti moji mužský,když jsem v práci...Uvítám jakékoli názory
Jinak vše co tu již na toto téma varné techniky a Amici jsem už nastudovala.. Raďte prosím Lenka
Jsem zastáncem sklokeramické desky. Je rovná, nádoby k ní nádherně přiléhají a prakticky neuniká žádné teplo okolo nich (na rozdíl od plynu). Plocha je dobře čistitelná. je to sice sklo, ale rozbít tu plochu je docela kumšt. Nebojte se, časem (pokud si tento druh sporáku pořídíte) zjistíte, že je to velmi příjemná věc...
doplněno 24.02.10 20:42:K vyjádření kolegy mil® bych dodal, že je dobré používat tomuto druhu varné desky vhodné nádobí. Já používám Zepter (není jediný na trhu, podobného a hlavně lacinějšího nádobí je spousta), jehož vlastnosti lze velmi dobře využít právě na tomto sporáku.
Já mám zkušenost s plynem i se sklokeramikou. Dokud jsem vařila na plynu, nevyměnila bych ho ani za nic.Poté jsme se nastěhovali do bytu, kde máme sklokeramiku a tu už bych nevyměnila.Jestli mám vybrat mezi tak jsem jednoznačně pro sklokeramiku.. Lépe se čistí, je praktická. A hlavně hrnce nejsou tak špinavé a mastné jak od plynu. Jak píše Strejc, je to velmi příjemná věc.
doplněno 24.02.10 17:36:PS: a máme Amicu
Já , pokud bych měl možnost volby tak bych chtěl oba zdroje ale je pravda , že pro mne je na údržbu lepší plynový sporák. Ale je to jen můj názor a jistě se najde spousta zastánců el.varných desek . V neposlední řadě je tu ta křechkost . Abych vám napsal pravdu , tak vám tuto volbu nezávidím.
No díky za snahu.Také se více kloním k tomu plynu,je to rychlejší na ohřev,konkurovat mu může snad jen indukce,ale ta je pro mne moc drahá.A ta údržba i křehkost...
Taky si tu volbu nezávidím...ale já to tak mám se vším - jsem váhavý člověk,se mnou jít nakupovat...
Ahoj, z mladých let ještě u rodičů jsem byla zvyklá na klasický el. plotýnkový... pak po odstěhování jsem byla nucena vařit pár let na plynu a ten bych už nechtěla ani zadarmo. Mastný prach všude okolo a hrozné čištění. Když jsme s manžou dělali před 5 lety novou kuchyň rozhodli jsme se pro sklokeramiku a už bych neměnila. Byl nám doporučen vestavěný set od Amica (horkovzušná trouba + deska) a jsem moc spokojena. Ohledně rámečku jsem si taky nevěděla rady, ale bylo mi řečeno, že je lepší alespoň ze dvou stran, zdůvodu ochrany desky (například zavadíte o okraj desky, tak ten rámeček ji chrání před prasknutím). Já mám "rámeček" vpředu a vzadu. Hrnce používám sadu nějakou levnější od Tescomy koupenou v Tescu a v poho.
Tím jak šel pokrok hodně dopředu za těch 5 let, tak dneska kdybych měla hoooooodně financí (což nehrozí při dvou dětech), tak bych šla do indukce (nové spešl. nádobí atd...)... Ale na sklokeramiku nedám dopustit.
Přeji ať jste s výběrem spokojená a ať všem chutná...
Děkuji za vyčerpávající odpověď.Kdybych mohla dám Vám taky "dobrá odpověď". Vidíš admine - 5 je málo,a víc dát nemůžu a nemůžu ...
Od té myšlenky na plyn jsem už upustila,byla jsem se dnes podívat v nábytku,mají tam vestavěné spotřebiče a ten plyn na mě působil humpolácky.Takže radíte spíše tu Amicu.
Baumatic nikdo nechválí?
Doma používáme plynovou desku (v bytě je plyn). Při koupi a následné rekonstrukci bytu jsme chtěli sklokeramiku, ale nutnost navýšení ampér jističe a k tomu nutný balík peněz čezu nás přesvědčili nechat si plyn. Aspoň můžeme porovnávat.
Plyn je jednoznačně levnější na provoz - i když teplo uniká kolem vařiče je vaření na plynu jednoznačně nejlevnější. Dále nejrychleji reaguje na regulaci (indukce však taky) a jen u plynu je možnost používat jakékoliv nádobí - tím myslím, že pokud máte i pokroucené nádobí, bude to fungovat.
Nevýhodou plynové varné desky je jednoznačně údržba, nemožnost ji použít jako "nadstavenou" pracovní desku a také zplodiny unikající do místnosti (přestože si toho vůbec nevšimneme tak o nich vím).
Pokud máte dostatečné elektrické připojení, jděte do sklokeramiky. Je nejlepší na údržbu a pokud nemáte vyloženě křivé nádobí, budete moc spokojená. Plně zde souhlasím se strejcem co se týče provedení desky - jedině s rámečkem. Ten zachytí případné překypění a taky se mi moc líbí, že deska je ve stejné výšce jako pracovní plocha. Ne že by ten zhruba centimetr vystupující desky vadil, ale je to estetičtější a navíc (jak už bylo řečeno) je tak deska ochráněna před poškozením nárazem z boku. Když budete např. přesouvat 6-ti litrový hrnec plný vody na desku, může se stát, že jej nezvednete dostatečně a můžete uštípnout rožek desky. S rámečkem jej maximálně trošku ošoupete.
Ohledně křehkosti - deska musí vydržet opakovaný volný pád dvoukilového hrnce z výšky 15 cm na zapnutou plotýnky. Může se to zdát málo, ale prst bych pod tím mít nechtěl
To je pravda, tu desku jen tak nerozbijete. Je nutné dávat pozor na cukr - ten může v desce způsobit prohlubně. Desku můžete poškodit i hrubým dnem hrnce, nebo nevhodnými čistícími prostředky.
Já jsem na plynu nikdy nevařila. Ale tchýně má plynový sporák, tam se mi líbí, že když plotýnky vypnete, okamžitě se pokrm přestane vařit. U elektriky musíte počítat s tím, že pokrm se bude ještě dlouho vařit, zvlášť pokud budete mít vhodné nádobí. Tím ušetříte za energii, ale musíte se to naučit, vařit na tom. Ale nebojte, předpokládám, že vaříte denně, to přijde samo.
To rozhodování vám nezávidím,ale já kdybych si měla vybrat, znovu volím sklokeramiku, máme doma Bosch a jsem spokojená.
Ikdyž také už jsme po opravě - jedna plotýnka hřála pořád a nevypínala se. Oprava nás stála 4000,-
Někde v záloze bych si nechala vařič na plyn, nikdy nevíte, kdy bude potřeba. Pamatuji, jak jsem jednou ze zoufalství venku rozdělala ohýnek, abych uvařila dceři vodu na sunar. Celý den nešla elektrika a ani jeden soused neměl plynový sporák, takže jsem vařila přímo v bojových podmínkách.
Krom toho jsem četla, že od dubna má být plyn opět dražší ...
No vidíte,i v tom se mi to neusnadní,mám přípojku na elektriku,samostatný jistič i zavedený ten plyn (PB)...
Dosud jsem se přikláněla k tomu plynu,ale rádci mě nahlodali...
Ale vážně: všem děkuji,každé rady si cením.Nic není důležitější než rady běžných lidí,ptž prodejce i výrobc vám logicky odpoví zaujatě ve svém zájmu.Ještě že vás mám Lenka
Máme sklokeramiku třináct let, MORA za staršný peníze, tenkrát, a stále spokojenost. Manželka by neměnila. Plyn mi smrdí. Musí se pochopitelně počítat s tepelnou setrvačností desky při vaření. Čištění pohoda.
Taky bude důležité, co všechno na vařič dáváte. Sklokeramika má prý omezenou nosnost. Já tu zkušenost nemám (vařím na plynu), ale prý se na tu sklokeramiku nesmí dávat např. zavařovací hrnec - plný může mít i přes dvacet kg. Plynový vařič je pevnější.
Ze zavařování jsem "vyrostla".Takže zavařovací hrnec u nás nehrozí.Spíš bych se bála mužského nešetrného zacházení,zase na druhou stranu,když mě tu strejc a jiní zkušení rádci z vlastní zkušenosti ubezpečují,že rozbít desku se povede už opravdovému dřevákovi,tak snad...:D
Obča se ochomejtám v kuchyni a nepodařilo se mi ji rozbít ani poškrábat. Jsem jen od ochutnávání a drhnutí plotny
No nevím, ale to bych nezkoušel u vestavby bez rámečku ani opilý.
K dotazu - taky nevím a to mám ještě ke všemu připravené obojí.
K tomu nádobí,mám běžné ,loni koupené nerezové,ale takové běžné ze supermarketu,žádná super značka:To bych mohla použít na tu sklokeramiku ne?A ten rámeček je jen estetická záležitost?Lepší s ním nebo bez něj?Nikdy jsem se o tohle téma nezajímala...a je to vidět,no.Jinak díky všem,jste moc milí. Lenka
No. nádobí je celkem jedno, já preferuji těžší dna a podle toho usměrňuji tepelný příkon. Je to o zvyku, který si každý přizpůsobí svým možnostem. Podmínkou je rovné dno. Rámeček berte, vystupuje mírně nad plochu (pod ním je spolehlivé těsnění!) a jaksi varnou desku odděluje od zbytku pultu. Dobře se prostě prostor uklízí, navíc, když už se stane, že něco uteče, rámeček to zachytí... nešetřete na detailech!
Vámi uvedená varná deska rámeček má!
Podívejte se sem: absolut-elektro.cz/...
Tam je nerezový rámeček!
Charakteristika DESKY:
Nerezový rámeček
High Light varné zóny
1x oválná 140 / 250 mm / 2000 W
1x duální 120 / 180 mm / 1700 W
1x 145 mm / 1200 W
1x 180 mm / 1800 W
Ukazatele zbytkového tepla
Standardní vybavení: 2 x mělký pečící plech,
1 x EXTRA hluboký pečící plech 6 cm, 1 x nerezový rošt
Technické parametry
Energetická třída A
Maximální pracovní teplota 250°C
Ještě než se rozhodnete pro sklokeramiku zkuste si u někoho indukci ..., mohu z vlastní zkušenosti říct že je to 100 a 1. Ve většině případů to ovšem znamená i nová sada nádobí.
Řeknu v čem je Mora lepší - je bílá. Klasický nerez je neštěstí. Každá kapka je vidět. Co jsem tu měl Baumatic s duální zonou - vnitřek byl malý, takže jsem stejně jel jen na tu vetší velikost, ovál na pekáč běžně nepotřebuji.
Ohledně nádobí - mám pár nerez hrnců ještě z před 89 roku a mají vroubkované dno, ty jsem vyřadil, protože by časem zmatněla deska. Nejraděj mám teflonové hrnce, to je údržba! Jenže jsou hliníkové, takže nejdou na indukci.
Berte
1. Indukci - nejúspornější, rychlá odezva na změnu výkonu X musíte mít vhodné nádobí + nejvyšší cena
2. Sklokeramiku
3. Plyn - dnes zastaralé a kdo má čuchat ty závadné produkty, tvořící se při hoření (NOx) + vlhkost
Děkuji všem za velmi pomocné rady.
Zatím jsem objevila ,co mne zaujalo :
http://www.eva.cz/zbozi/49243/set-baumatic-b106w-a-b38ss/Oznámkujte jako ve škole.Nebo dejte tip.
No, podle vašich původních požadavků je to samozřejmě alternativa třetí, ale to už jsem vám nabízel v minulém příspěvku. A pořadí všech tří? Vidím to asi takto (známkovat nemám odvahu): 1. Amica 2. Baumatic 3. Mora
A oznámkujte nás také...
A to já Vám známku dám:Máte u mně 1 s * a podtrženou.Radíte dobře.Děkuji .
Asi zvolím tu Amicu nebo Baumatic(na tom se mi líbí,že je bílý) ,ona totiž vedle stojí myčky a ta je bílá...
Nevařím, od toho mám manželku. Ale co se stane, když vypadne elektrika? Kafe si neuvaříte. Když máte k dispozici i jiný druh energie, bude to asi lepší. Mimoto si myslím, že co se týče rychlost náběhu teploty je asi ve prospěch plynu a elektroohřívače postupně chladnou a nic neohřívají, jen se díváme, jak nám utíkají korunky. Ale je tady hodně odpovědí, dá se vybrat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.