Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šicí stroj oprava

Od: vladko odpovědí: 19 změna:

šicí stroj šije rovným stehem jen rovně ...pouze když jehlu dám nalevo?Neentluje

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Dobrý šicí stroj šije rovným stehem rovně a klikatým klikatě.

vladko
hodnocení

a na to jste přišel jak...někdo vám poradil?

Na hloupou otázku hloupá odpověď!

hodnocení

2x

Jasně že neentluje, když dáte jehlu nalevo, nebo napravo. Ona by se totiž ta jehla okamžitě zlomila, protože by narazila do destičky pod ní, protože při stehu "cik-cak jehla skáče do stran. Žádný stroj neentluje s jehlou posunutou ke straně. A o žádném takzvaném "zástehu" jsem v životě neslyšela.

tomas11*

Naprostý souhlas , dávám bod. A pro tázající - přečtěte si návod.

makk

Já teda pochopil, že když dá jehlu doprostřed, tak nešije ani rovně. Jinými slovy že si dokáže prohodit spodní nitě s horními pouze v levé krajní poloze a to by ukazovalo na špatný zásteh (viz moje odpověď výše).

O zástehu jste neslyšela, možná jste neslyšena ani o předstihu a taky autem jezdíte, protože nejste opravář, ale uživatel.

Makk, to chápu, jenomže tady se bavíme konkrétně o šicím stroji. No a Vy jste použil výraz "zásteh" a nezlobte se, ale s takovým termínem jsem se v návodu používání, opravdu nikde u žádného šicího stroje nesetkala. Možná ho mezi sebou používají opraváři šicích stojů, ale běžnému uživateli to nic neřekne.

Ještě je také možné, že to platí u nějakých industriálních velkých šicích strojů, ale ten asi tazatel doma nemá. A velmi pochybuji o tom, že by to dokázal seřídit, když ani neví, jak používat obyčejný šicí stroj.

Platí to u všech šicích strojů. Je jedno, jak se tomu řekne. Svislá vzdálenost 1,8-2 mm od horního od horního okraje ouška k hrotu chapače je důležitá pro vytvoření stehu. Ještě doplním, že vodorovná vzdálenost jehly od chapače musí být co nejmenší (0,05mm). Když bude tazatel schopný si tyto vzdálenosti zkontrolovat a případně nastavit, tak mu rada pomůže. Jinak se bude muset obrátit na servis

makk

suzymon: Je možné, že jste o tom nikdy neslyšela a je možné, že laikovy to nepomůže, ale v tom je problém a to je třeba nastavit, jinak to šít nebude. Stejně jako nejde dát laickou radu jak vyměnit rozvodový řemen u auta. Myslím ale, že vvysvětlení je natolik polopatické, že to dokáže i šikovný laik. Prostě když ta "špice" člunku (=chapač) míjí jehlu, musí být vzdálenost mezi chapačem a horním okrajem dírky jehly 1,8-2mm. A ta vzdálenost se jmenuje zásteh ať jste o tom slyšela nebo ne.

Tak dobře, nechci se dohadovat, jelikož mám zkušenosti jenom s elektronickými stroji značky Pfaff a Singer, a tam jsem se nikdy s ničím takovým nesetkala. Asi teda bude záležet na stroji, protože jsem za 35 let používání, nikdy nepotřebovala seřizovat ten zásteh. Tak se omlouvám. Já čerpala ze svých zkušeností, které mám sice dlouholeté, ale jak je vidět, nejsou směrodatné.

Ve výsledku je jedno, jestli se otáčky motorku řídí elektronicky, reostatem nebo šlapáním. Důležité je, aby chapač chytil nit a mohla se pak přehodit kolem spodní. Časování je seřiditelné, když ale nedojde k násilnému pootočení chapače na hřídeli, nikdy se nemusí uživatelsky seřizovat, takže se o to nikdo nemusí zajímat.

makk

susymon: Že jste se s tím nesetkala neznamená, že to tam není. Autem jistě taky jezdíte a kolikrát jste seřizovala předstih? Je to věc, kterou běžně není třeba seřizovat, ale v tomto případě to potřebné je i přesto, že nevíte co to je. Standardně se to dělá v opravně, znalý amatér si to seřídí sám.

Mak, však ano! Souhlasila jsem s tím, že nemusím vědět všechno, a omluvila se za svou nevědomost. Nebo má omluva nebyla jasná?*co*Tak promiňte, lépe to neumím.*nevi*

makk
hodnocení

1x

Je třeba seřídit tak zvaný zásteh. To je obdoba předstihu u auta. Jde vlastně o pootočení člunku na hřídeli. Stroj nešije proto, že člunek projde polohou, kdy si má prohodit nit s jehlou moc brzo nebo moc pozdě a minou se

doplněno 24.05.21 12:20:

Taky může být blbě nasazená jehla. Jinak ten zásteh by měl být tuším kolem 2mm, je to různé podle stroje. Když budete pomalu točit strojem, tak v okamžiku, kdy ta špice člunku (chapač) míjí jehlu, tak by jehla měla být tak, aby vrch dírky v jehle byl ty 2mm pod chapačem.

hodnocení

1x

Dotaz je psaný tak stručně, že dává prostor spíš humorným odpovědím. Pro kloudnou odpověď by bylo dobré především znát výrobce, typ a modelovaou řadu. Když se tu najde technik se zkušenostmi a dokumentací, bude odpověď vypadat jinak. Pak je potřeba zvážit své možnosti to zkontrolovat nebo předat stroj k opravě do servisu.

vladko
hodnocení

Nevím,ale kdo mi tu píše, když dám jehlu doprava tak nemůže entlovat...tak jste mi řekl novinku...že nebudu entlovat s jehlou do prava,je samozřejmé...tak ještě mi to myslí dobře doufám.

Psala jsem,že stroj šiie pouze, když dám jehlu doprava,v poloze střed a vlevo nešije...tím pádem ani neentluje.

Jestli je to pro někoho již srozumitelné...

Moc srozumitelné to není, protože většina strojů možnost posunutí rovného stehu nemá. Jen na obšívání dírek. V každém případě to znamená sundat stehovou desku a zkontrolovat uvedené vzdálenosti. Nejspíš bude chyba v jehle. Špatná délka, ohnutá, vadná objímka na jehelní tyči. Bylo by dobré zkontrolovat chapač, jestli je čistý a nemá ulomený hrot.

111®
hodnocení

0x
Já se zeptám. Jak ji dáváte doprava? Má ten stroj programové kolo? Už jsem psal že to vidím na posunutý chapac horní nite

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]