Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení omítky u stropu

Od: krtek6 odpovědí: 27 změna:

Slunce v duši! *slunce*

Nemá někdo ze zdejších kutilů nějaké kňu-hňu (know-how) jakým způsobem nahodit respektive ukončit aby to vypadalo, omítku, která není ukončena rovným stropem? Dělám nové omítky v garáži, která má strop z těch klasikých prefa skořepin, které se kladly na délku garáže (2 na šířku) a jsem v místě nad vraty. Omítku chci oklepat a nahodit novou bo je nesoudržná a křivá vůči nově nahozeným omítkám na ostění. Jenže posazení skořepiny není zároveň s hranou omítky (samozřejmě), ale omítka přesahuje do prostoru, tudíž u stropu vznikla taková "kapsa" mezi omítkou a stěnou skořepiny. Nyní je tam nějakých 6-8cm. Myslím si, že nějaká lať přivrtaná z vrchu tam držet nebude. Když omítku oklepu, potřebuju tam dát nějakou zábranu, abych neházel na strop a zároveň mi to dělalo stahovací rovinu.Jenže jak ji tam ukotvit nebo nachystat?*zmateny* Zatím mě napadlo, že bych tu omítku naházel pár cm pod tu původní hranu a po nahození 99% omítky bych to tam nějak domodeloval. Řešil někdo takovou drbku? Už nad tím špekuluju dlouho a nic kloudného mě nenapadlo.:)

doplněno 24.05.21 09:24:

Lepší foto bohužel nemám. Omlouvám se. Tam kde je teď uložený ten provizorní kabel od vypínače. To je moje kritické místo po celé šířce garáže*zmateny*

Ukončení omítky u stropu
výtka
Upozornění od sys milancukrar 24. 05. 2021 15:23:25
Foto jsem otočil.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Taky omítám garáž, dokonce s klenbou.Po nedělní návštěvě opraveného zámku manželka konstatovala - jak tak koukám na ty omítky, máš to nahozené líp, tady zedníci nepoužívali ani lať ...

Kdo si chce hrát ať si hraje, pomoh bych si omítníkem naležato

hodnocení

1x
Lať by som vypodložil a prichytil murárskymi skobami zo spodnej strany. Áno, budú zavadzať. Po ich vytiahnutí a zložení late prázdne miesta po nich zapravíte podľa roviny novej omietky okolo.
doplněno 24.05.21 15:22:

Už vidím foto. Predstavil som si to trochu inak.

Položte tam lať, ako by ste ju tam chceli odložiť, vyrovnajte / vypodložte ju do vodováhy a zaklínujte ju s odrezkami o strop.

krtek6
hodnocení

tohle buď nechápu nebo si nedokážu představit

hodnocení

0x

Chtělo by to fotku, těžko si to představím. Nešel by udělat fabion?

hodnocení

0x

Tieto krivé prechody pod stropami sa riešili v minulosti zaoblenými prechodmi a používala sa na vytvarovanie toho oblúka rovná fľaša od piva. Nahádzala sa omietka a fľašou sa to vymodelovalo.

krtek6
hodnocení

Ale já nechci žádný oblouk. Já chci "rovnou" plochu, tak jak je to teď, ale s novou omítkou :) Je mi jasný, že tehda nejdřív omítli a pak dali skořepinu. Ale co teď

hodnocení

0x

ASi takhle-hledáte problém kde není normálně to ohodíte až pod strop a strhnete pak latí se šikma abyste udělal onen "rovný" kout. Prostě jako kdekoliv v jiné místnosti.Jen tak mimo-pokud není strop rovný,ani ten kout nebude rovný-proto se pak dělají fabiony-v obloučku není vidět že vše není ideálně rovné!

krtek6
hodnocení

já se spíš snažím problémům předejít...a nejsem si tak zcela jistý,jestli to bude tak jednoduché...protože u mě nebývá nic jednoduché...a když ano, tak je něco špatně..

Ale je to jednoduché-stejně jako když omítaáte stěny v budoucím obýváku-ničm se to neliší.

Akorát -jyá bych se s tím v garáži vůbec nepáral a nechal to být jak to je!

krtek6
hodnocení

To je stará fotka. Měnil jsem vrata za větší a omítal ostění a teď když jsem to srovnal a pěkně udělal, tak mám od nadpraží až po strop rozdíl 2cm tloušťky omítky. Aneb jak se zdilo v minulosti. Rovné je to tam kde se člověk nezohne nebo nenatahuje. Snažil jsem se jen zaházet co jsem vyboural, ale ten přechod mezi rovným novým a starým křivým je tak viditelný a hnusný, že to nejde udělat do ztracena, aby mě to neiritovalo. Budu muset udělat aj celý ten pruh nad vratama. Je to práce na víc, ale když už něco dělám, tak pořádně. I přesto, že je to jen garáž

A proč je ta fotka naležato, když není problém ji otočit. Ale stejně žádnou závadu nevidím, kromě členitosti stěn.

krtek6
hodnocení

proč je na ležato netuším*nevi*, ale nemám možnost ji otočit...zkoušel jsem to dokud to bylo editovatelné..

hodnocení

0x

Foto jsem otočil, ale problém jsem nepochopil.

Přesně tak , žádný problém tam také nevidím.

Ja som to pochopil tak, že kolega proste potrebuje nahodiť vonkajší roh výklenku nad garážovymi dverami a nevie ako na to.
krtek6
hodnocení

Mezi vnitřní stěnou skořepiny, která leži na zdivu a stávající nahozenou omítkou je nyní cca 8cm "vodorovné" plochy. Po otlučení omítky, potřebuju to samé, ale narovnané tzn.cca 10cm. Když budu házet omítku tak vždycky nahodím stěnu, ale na konci mezi zdivem a skořepinou to potřebuju nějak zatáhnout, aby zase vznikla vodorovná hrana. Já nevím jak to mám popsat *smich* *zmateny*

krtek6
hodnocení

Hodně schématický obrázek...Jak začistit, zarovnat plochu, která je nyní okotována jako 8cm...Když černá čára je stará omítka a cihelné zdivo a žlutá bude zdivo s nově nahozenou omítkou. Do těch 8cm se nevleze nic co by se tam dalo ukotvit jako zábrana nebo další rovina vůči modré desce vespod...

Ukončení omítky u stropu #2

Možná by pomohlo na tu fotku hodit v malování šipku, o co Vám jde. Už vidím obrázek. Zedníci mě zepsují, diesla trefí šlak.*mir*. Modelařte polystyrénem, SDK, ALUrožek s perlinkou...*nevi*. Je to prasárna, ale dokáže to zázraky.

krtek6
hodnocení

berger: "Jak začistit, zarovnat plochu, která je nyní okotována jako 8cm." *nevi*

Dhcete zaplnit ot coje kótované červeně nebo jen tu hranu? pokud srovnat to červené tak překrýt SDK deskou nebo vylepit polystyrenem a poslední varianta vyplentovat kousky cihel.

Pokud jen hranu tedy to černé pak sezhora položit třeba střešní lať a doté ohodit po zavadnutí či zatvrdnutí ji pak odstarnit a zbytek (drobnosti dorovnat štukem.

Berger-souhlasím -ale osobně bych se na to , notabene v garáži tzvysoka. ale p.Krtek to che jako v obejváku!No třeba si vybere!

witch*
hodnocení

0x
Pokud jsem to správně pochopila tak se Ti nechce piplat s rantlem..? Asi bych to vyřešila tak že bych nalepila pětku hebl,lepidlo Ti ten centak taky dá,na Ytong vrstvičku lepidla s perlinkou a pak budeš mít krásnou rovinku na jádrovou nebo štuk nebo co tam vlastně chceš dát. Na 8 cm rozdíl můžeš vrstvit jak pako a stejně rovinu nevychytas natož kopírování původní zdi.
"Na 8 cm rozdíl můžeš vrstvit jak pako a stejně rovinu nevychytas natož kopírování původní zdi."Pako možná ano kolikrát je nutné házet nikoliv 8cm ale i deset nebo víc centíků!Samozřejmě pro toho kdo neumí je to problém. ale kdo umí, ten umí!I s cihel jako Hebell Ytung, porfix lze vyzdát takovou křivinu , že by se jeden divil!
witch*
Asi to bude v tom kdo umí,umí.Mne teda Ytong nikdy neletěl. Pokud Vám ano,tak je mi Vás líto.

Je vidět ,že asi nejste řemeslník, řečeno jinak-kdo nic nedělá ten nikdy nic nepokazí, nebo ještě úplně jinak i mistr tesař se může utnout!

witch*
Jako ženskou mě klidně podceňujte. Pár zdí jsem dělala. Tahala jsem lepidlo, omítala i štukovala. Ale nevadí. Furt umím víc než chlapi z gauče. Tím samozřejmě nenarážím konkrétně na Vás. Abyste to špatně nepochopil.
A víte co? Jsem i na sebe pyšná. Ono když Vás vidí při "ryze mužský práci" chlapi, tak mě vyloženě těší, jak koukají, že lžíci, glejt a vodováhu umí vzít do ruky i ženská. Mějte se pěkně.

Tak krapet se mýlíte-já říkám neexistuje práce ,kterou by žena nedokázala, ala za to je jen jedna ženská "práce",kterou muž nedokáže!Takže pokud jste šikovná a zručná? proč ne hlavní je nebát se a zřejmě se práce nebojíte!Teda dle toho co píšete.*mir*

witch*
Jak se říká:"Kdo se bojí, sere v síni."

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]