Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úklid spadaného listí na nepřímo sousedícím pozemku

Od: marccy® odpovědí: 8 změna:
Zdravím všechny,
moje akurátní sousedka mě včera naštvaně požádala, abych jí uklidila kolem domu větvičky a listí, které od nás přeletěly k nim před dům.
Možná bych to i bez řečí udělala, ale způsob, jakým mi to řekla, se mi vůbec nezamlouval, takže bych se
chtěla zeptat, jestli je úklid spadaného listí, které vítr zanese od mého pozemku k sousednímu domu, povinností nebo záleží na domluvě.
Dokonce ani nejsme sousedi přímo, mezi námi je obecní cesta, ale nějaké to listí a větvičky se tam dostanou, zvlášť když je větší vítr. Vím, jak to v občanském zákoníku je, když jde o přímo sousedící pozemky, ale co toto?
Díky za odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vubec bych to neresil. Verejny pozemek patri obci, tak at si sousedka zajisti uklid od obce. Samozrejme zvyklost je, ze si kazdy uklidi pred svym domem, ale neni to povinnost. Taky neresim, ze listi neni moje, ale sousedovo o tri domy dal. Normalne to pred svym domem uklidim.

smode*
hodnocení

4x

Hezký den. Paní sousedka by potřebovala od někoho proplesknout. Každou chvíli když zafouká vítr sbírám na svém pozemku i různé odpadky které vítr navane. Představte si že bych s nimi chodil po sousedech napomínat je ať si to uklidí. Nesmysl. Stejně tak mi některé stromy stíní od sousedů tak že mi v jejich stínu roste jinak tráva. Mám snad po sousedovi chtít aby stromy pokácel? Nesmysl. Když nejsem sám uprostřed padesáti hektarů, musím počítat s tím že sousedé mají určitý vliv i na mě. Paní bych řekl že spadané listí a větvičky uklidím, ale napřed nesmí v noci v domě svítit protože mě ruší světlo a přes den se nesmí pohybovat před domem protože mi to neustále brání ve výhledu.

jabraka*
hodnocení

2x

Domnívám se,že takový úklid je jen záležitostí sousedské domluvy.Podle O.Z. sice je každý povinen udržovat pozemek v pořádku.ale nebude to záležitost jednoho,dvou lístků.Přessousedka by asi těžko prokazovala,že listí, které k ní přivál vítr,je z vašich stromů.

JABRAKA

hodnocení

0x

Jestli ten čurbes je váš, pak byste měla, beze slova uklidit u sebe i u ní, ať to říká jak chce. Jestli je z pozemku mez vámi, tak byto také uklidila, "pro klid v rodině". Zvláště pak, jestli je u sousedky čisto a ona zase bude muset po někom uklízet.

anonymni357

Tak je to spravne!Jeste je potreba si ty sve listy ve vsech uhlech a velikostech vyfotit a obejit vsechny sousedy v dosahu vetru,tipuji nekolik SET metru.Tyto sousedy pozadat o umozneni kontroly jejich pozemku ,s pomoci fotografii identifikovat listy a peclive je uklidit!Toto je treba opakovat po kazdem vetru s ohledem na jeho smer,pokud je smer vetru chaoticky,je treba prozkoumat cely okruh.Na domech,kde nejsou doma,je treba zanechat vzkaz s adresou a tel.cislem s omluvou a nabidkou uklidu.

anonymni357

Jeste dodam,ze to samozrejme stejne musi delat vsichni,kteri maji stromy,i ta zminovana sousedka!Ve vysledku to bude vypadat jako mraveniste,kdy vsichni uklizi vsem a vsude.

Než jsem se nastěhovala do malého, cihlového činžáku, snažila jsem se zjistit, kam to vlastně jdu. Mezi jinými informacemi byla i poznámka, že tady bydlí většinou babky a že dokonce zametají trávník na předzahrádce. To se mi tak líbilo, že jsem už vůbec neváhala. Já jsem sice nezametala, ale vyhrabávala a když listí bylo maličko, sebrala jsem ho. Dělaly to takhle všechny 4 vchody. Bylo čisto, lidé k sobě byli slušní. Věděli o sobě, věděli, kdo je nemocný a uklidit nemůže, beze slova někdo uklidil za něj. *palec* Nemám ráda srovnání jak to bylo za komančů, ale váš postoj, "přece nebudu uklízet za někoho" mě prostě vzpomínky vyplavil, aniž bych chtěla. A že by nebylo k hnutí. Ano, něco takového se dělo. Děcka jsme poslali pro pívo a udělali jsme kolem domu veliký úklid s natíráním atd. Po venku se nepovalovaly odpadky a stříkačky a nenosili jsme sníh a bláto do domu. Tak nějak jsme si vážili toho, že bydlíme a žijeme v pěkném prostředí.*mir* Chápejte, nechci se s vámi přít a diskutovat o něčem, co bejvávalo, ale musím říci, že je to stále ve mně. Že mi čurbes v távě a kolem popelnic vadí, že se mi nelíbí posprejované domy. Nepořádek na chodnících k tomu jaksi provokuje.

hodnocení

0x

Aby z toho nebyla kovbojka ...*smich*. Nyní máte střelivo pro případ, že se vítr obrátí a máte nabito na oplátku . Jinak s tím uklízením rozumně. Někteří lidé jsou trochu mimo průměr, takže to chce zhodnotit, jestli spadly větvičky nebo třeba rovnou větev a poškodila plot. Při větru je normální, že roznáší kde co, i odpadky od kontejnerů, letáky ponechané před vchody a pod.

Jsem toho názoru, že bordel, který si člověk nadělá, si musí po sobě uklidit. Tím nechci říct, že budete muset lézt po čtyřech s lopatkou a smetáčkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]