Nejste přihlášen/a.
V nouzi občas ohřívám jídlo v mikrovlnce zakoupené v polystyrenovém obalu. Ne vždy se povede ohřát tak, aniž by se obal nedeformoval.
Je taková deformace zdraví škodlivá? Dá se uvažovat o uvolňování styrenu (nebo jiné závadné látky) do potraviny?
Sám polystyren zdravotně závadný není a při teplotách v MW ani neuvolňuje škodlivé látky. Při teplotách nad 80 st. se však deformuje. Pro použití v potravinářství je schválen. cs.wikipedia.org/...
Právě naopak, zahříváním polystyrenu se může uvolňovat do potravin dioxin. O použití nádobí v MW rozhoduje piktogram, když je tam takový talíř a nad ním vlnovky, tak se použít dá. Když tam není nic, použít se nedá. Ale polystyren obecně se do MW ve spojitosti s jídlem nesmí dávat!
Nemysl, kde by se v polystyrenu vzal dioxin? Ten obsahuje ve své molekule nemálo chlóru, který v PS vůbec není. Odkaz by nebyl? A ten můj sis přečetl?
nejsem chemik, jen přejímám - odkaz dole i ten váš jsem četl, ale je rozdíl jestli si dáte na polystyren chlazené maso a pak pokud to zahřejete.
citace z článku:
Obal na jídlo, který je z polystyrenu, je sice určený na hotová jídla, ale ne na jejich ohřívání. Obsahuje karcinogenní dioxin a ten pod vlivem vyšších teplot proniká do jídla, čímž se zvyšuje riziko rakoviny.
Zase jedna dezinformace od laika, který se ani neobtěžoval uvést zdroj svých tvrzení. Tím myslím především to uvolňování škodlivých látek.
Taky jsem to četl z jiných zdrojů a tam píšou, že se to uvolňuje z PVC a tam chlor je. Takže kdo to vztáhl na polystyren mate nejspíš veřejnost
S tím dioxinem to není tak divoké,jak hrozí některá media.Ale je úplně zbytečné tyto transportní obaly dávat s jídlem do MW.Vždyť stačí jen maličko navíc,přelít obsah do skleněné,naprosto nezávadné misky a ohřát i sníst jídlo z ní,Takového nádobí s víčkem je v Lídlu plno.A v IKEA ještě více.
JABRAKA
Cituji z článku veronica.cz/...
Objevuje se celá řada protichůdných názorů a důkazů, které naopak považují PS za nevhodný a nebezpečný obalový materiál a pokud pijete kávu nebo polévku nebo jíte čínské jídlo z polystyrenového pěnového obalu, můžete být potenciálně vystaveni této chemikálii, kterou někteří odborníci odůvodněně považují za lidský karcinogen (IARC považuje styren za možná lidský karcinogen).
K vyšší migraci styrenu do potravin dochází při vyšší teplotě (60°C – při této teplotě migruje styren i do čisté vody) a pokud potravina obsahuje alkohol nebo tuky. A samozřejmě, čím déle se potravina v plastovém obalu nachází, tím více monomeru do potraviny přejde.
Některé zdroje uvádějí, že dalšími možnými látkami, které se uvolňují z polystyrenových obalů rychlého občerstvení, jsou dioxiny. K markantnějšímu uvolňování dochází opět vlivem vysoké teploty a přítomnosti tuků, což často splňují právě pokrmy rychlého občerstvení.
Dioxiny se mohou negativně podílet na ovlivnění hormonální činnosti, snížení imunity a vzniku nádorů.
Mechanické poškození obalů tedy nepředstavuje hlavní problém. Mnohem závažnější je migrace látek z plastu do potravin, která není okem pozorovatelná.
Samozřejmostí je, že potraviny nikdy nevkládáme v plastových obalech do mikrovlnné trouby!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.