Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
rekonstruuji byt, z části svépomoci, z části s pomocí melouchářů a momentálně řeším srovnání podlahy.
Situace je taková, že mi po vybourání stěn vznikly mezi místnostmi schody, do kuchyně cca 5 cm, do chodby pak cca. 2 cm. V bytě byly vytrhány dřevěné parkety, pod nimiž bylo nějaké černé lepidlo, takže povrch je momentálně dosti hrbolatý.
Zatím jsem narazil na podl. polystyren a liapor, ale nevím, zda je to při nepříliš silné vrstvě reálné řešení a to je přesně můj dotaz - dá se alespoň jeden z těchto materiálů použít? Kdybych měl dejme tomu jen polovinu místnosti vyskládat polystyrenem a druhou vylít? Co jsem koukal, polystyren se dá koupit již od tlouštky 1 cm. K zalití bych pak použil cokoliv by bylo vhodné.
Děkuji za rady.
Aleš
Pár postřehů.
Černé lepidlo by mohlo být na bázi asfaltu, asfalt by neměl přijít do přímého styku s EPS (polystyren).
Pokud chcete vyrovnávat pomocí EPS, musí na něm být dostatečná vrstva betonu či anhydridu či suchá varianta (nějaké desky), bude Vám to vycházet výškově?
Na liapor by měly přijít jen nějaké desky jako plovoucí podlaha.
Pokud byste chtěl půl místnosti jen nivelačka a půl ve variantě plovoucí podlaha, muselo by to být oddělené dilatační lištou a stejně by to byl takový kočkopes.
Nepíšete bohužel jaká bude finální podlaha?
Děkuji za odpověď. Kočkopes by mi vůbec nevadil, bohužel asi moc jiných možností nemám vzhledem ke "sbíhajícímu" charakteru podlahy. Bojím se vylít to všechno betonem kvůli již lidmi zmíněné zátěži. Finální podlahou by bylo lino.
Liaporu by tedy teoreticky nemusel ani vadit asfalt pod ním, nebo se pletu a muselo by se nějak brousit či vyrovnávat? Pokud se "jen" zaklápí deskami, tak by to bylo dost možná nejlepším řešením.
Po doplnění informací bych se přiklonil k vyrovnání celé plochy liaporem a záklopem z broušených OSB pero-drážka, dvě vrstvy křížem na sebe prošroubovat.
Nezapomenout na alespoň 1cm dilatační mezeru od stěn. (vyklínkovat), po prošroubování klínky odstranit a vyfouknout pěnou. Pak stačí položit lino a hotovo.
Zalezi na tom, co bude finalna podlahova krytina. To "cierne", to je asfalt.
Co chcete polozit na polystyren ako dalsiu vrstu? Musi tam byt nieco, co roznesie zataz do plochy. Zvyknu sa davat OSB dosky, dve vrsty krizom na seba alebo podlahove dosky Rigidur a podobne.
Pri vylievani nesmiete prekrocit povolenu zataz stropu, co je pod vami?
Finální krytina bude lino, nejpravděpodobněji to co se dodává v jednom kuse, ne rozdělené na jednotlivá "prkna". Celá podlaha sbíhá do jednoho rohu, kde je rozdíl oproti požadované výšce 5 čísel. Na protější straně je rozdíl ale už jen 2 cm. Cílem je tedy hlavně místo, kde je rozdíl největší (těch 5 cm), tam mě nejvíce zajímá jiná možnost než vylití betonem a to právě kvůli zatížení. Pode mnou se nachází další byt.
Rigidur by se také musel dávat křížem nebo to platí jen pro OSB desky? Pokud bych vzal nejnižší polystyren (1 cm), tak pokud bych dal 1 desku Rigiduru (1 cm), zbývaly by na vylití něčím, ne nutně betonem pokud existuje lepší volba, nějaké 3 cm. Nevím jaká je nejtenší přípustná vrstva, v případě, že bych desky musel dávat křížem, by to už znamenalo pouze 2 cm.
Díky
Ahoj, díky za odpověď.
takový byl původně plán. Pak jsem ale začal přemýšlet nad tím, že přidám poměrně velkou váhu na strop sousedovi pode mnou a následně na to se začalo ozývat více lidí (i zde na poradně). Ale je fakt, že u toho polystyrenu bych měl vylitou vrstvu nějaké 2-3 cm, což je asi také málo. Zatím si více proštuduji možnost toho liaporu, zdá se mi to zatím jako nejlepší řešení. Alespoň pro tu horší polovinu místnosti.
Mal som v byte izbu, dlhu 3.5 metra, rozdiel vysky bol 4 cm (spad jednym smerom). Rozdelil som to na segmenty po cca 80 cm a kazdy extra vylial nivelakom (musite si spravit cosi ako bednenie, staci nalepit docasne na dlazku pasik polystryrenu a zatmelit lacnym akrylom z pistole. spravil som take schodiky, kazdy dalsi bol 1 cm vyssie. Takto sa znizila spotreba draheho nivelaku a zataz stropu. Nasledne siel dozadu 5 cm tvrdeny polystren, potom 4 cm, 3 cm, 2cm, 1 cm. Vznikla rovina, stacilo polozit OSB dosky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.