Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
měli jsme ve sprše v rohu vydutý obklad, který jsem včera odstranil, jde o pás obkladu široký asi 200mm a vysoký 2100mm. K mému překvapení to ale nebylo způsobeno odlepením obkladaček od podkladu. Stav byl takový, že na dřevěný trám zedníci na buchty z lepidla nalepili kusy sadrokartonu a na ten dali obklad. Od podlahy asi do výšky 1,5m byl trám ještě omotaný perlinkou, ale očividně tam dali perlinku bez podmazání a tak stěrka ve spodní části vůbec nedržela a celé to začalo chodit. Celý obklad šel dolů i se sádrokartonem a teď jsem ve stavu viz foto. Okolní obklad drží dobře, což jsem rád, protože mám jen pár kusů obkladaček do zásoby a nové už jsem nesehnal.
Chci se zeptat co teď s tím? Napadájí mě tři varianty:
1.) OMÍTKA: do trámu navrtat šrouby, které nechám čouhat částečně ven, omotám to celé drátem, na to nahodím omítku, vyrovnám a nelepím obklad
2.) SÁDROKARTON: Do trámu navrtám dřevěné "distanční" hranolky, do kterých nakotvím sádrokarton tak, aby mi tam zůstalo místo přesně na obklad + lepidlo s tím, že sádrokarton pro jistotu ještě nalepím na pěnu.
3.) POLYSTYRÉN: Na pěnu vlepím polystyrén, který zatáhnu stěrkou do perlinky a pak nalepím obklad.
V koupelně nikde není žádná izolace, jen obklad a dlažba přímo na podkladní omítky, tzn. tady to už asi na tom kousu řešit nebudu. Napadlo mě maximálně, že kdybych to dohazoval omítkou, tak tam přidám vodní sklo...
Nejlépe ničím, nebo nějakým měkkým a poddajným materiálem / isol vata a pod./. Ale jen za předpokladu, že ten keramický obklad bude upevněn na vlastní samonosné konstrukci a mechanicky /hřeby, šrouby, lepidlo/ nebude pevně spojen s tím dřevěným trámem. Dřevo, vlivem změn vlhkosti a teploty stále "pracuje", mění rozměry a cokoli pevného a soudržného s ním spojeného se časem uvolní a odpadne. Takže řešení - buď konstrukce oddělit, nebo pružné, poddajné spojení,nebo měkký, poddajný obklad.
Ak tam ten trám nie je len ako stĺpik držiaci sprchové sklo, ale trebárs aj ... strechu, tak by som tú izoláciu asi predsa len premyslel.
Mam pre vas zlu spravu : je to strasne odfusovane. Absencia hydroizolacie sa uz ako vidite prejavila - vlhkost sa dostala k drevu. Skarovacka celkom slusne pohlcuje vodu a ak je aj zvysok oblozeny sadrosom bez hydroizolacie, cele sa to coskoro zacne lupat. Nechali ste sa napalit, spravili to rychlo, ale kaslali na detaily. Na vasom mieste dam cely obklad v sprchovom kute dolu, spravit poriadny podklad, dve vrstvy hydroizolacie, rohy tesnit paskami,potom novy obklad.
Ak to nechate takto (lebo manzelka krici, nedam rozbit novu kupelnu), tak si casom znicite dom vlhkostou.
Ten sádrokarton byl jen v tom jednom místě, kde byl ten sloup. Jinak je všude pod obkladem omítka na porothermu. Ten sloup není k vynesení toho skla, ale je součástí krovu. Sloup jinak vlhký není, ve spodní části - cca 60cm od podlahy to drželo relativně nejlépe, nejhorší to bylo nahoře. Ta omítka co byla pod obkladem byla suchá, respektive dost prašná, takže úplně nemyslím, že tam zateklo. Předpokládám, že vlhkost by šla poznat i z toho sadrokartonu, ale byl suchý, jen odlepený od toho trámu.
To že tam má být hydroizolace je mi samozřejmně jasné, ale fakt se mi teď nechce to celé rozkopat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.