Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
v historii jsem zde jako neregistrovaný vždy dostal skvělé rady tak mě napadlo se řádně registrovat a požádat znovu.
Elektríkáře ve svém okolím mám, instalatéra nikoliv a nemám se kde nachytřit. Možná na mé dotazy nebude třeba a normálně, zkušeně smýšlející člověk poradí stejně. K věci.
V paneláku který jsme před 10 lety koupili byla uděláná kuchyń, už ale taky nějaký pátek asi. Potřebuji ji předělat na novu a můj dotaz míří jak to udělat s vodou, teď se mi to nějak nezdá...Přikládám dvě fotky s popisky, jak to vypadá z jádra a pod linkou v rohu (linka je rohová). Z jádra je vyvydena teplá voda ještě starými rozvody (nevím co to je, ale plast ne). Studené voda je vedena jakousi černou hadící a to někudy u země, nelze to zjistit teď přesně. Po průchodu zdí je napojena pod linkou viz foto. Vodá je dále rozvedena do dřezu, do myčky a pračky, pračka už není. Vyvedení pro dřez nemělo ani žádné uzávěry, tak jsem to vybavil při výměně baterie alespon o motýlky (není na foto).
Celé se mi to kolem té studené vody zdá jako nesmysl.
Dřez bude na nové kuchyny ve stejném míste a teplou vodu bych asi teda nijak neřešil, možná jen nahrazeni té trubky novou, a připevnit ji ke zdi..
Poraťe mi co s tou studenou prosím?
Myčka bude hned na umyvadlem, viz screen a tam se snadno napojí na vodu a odpad.
Děkuji moc
Vyzera to divne, cele by som komplet vyhodil a natahal nove rozvody, bud zvarany PE alebo ak nemate skusenosti a nechcte si poziciavat zvaracku, tak Al-pex skrutkovaci, to zvladne aj decko, strcite po odhroteni a kalibracii ruru do tvarovky, nasadite prevlecnu matku, zatiahnete klucom jednu otocku a hotovo. Na rozdiel od zvaraneho PE je vyhoda natvarovania potrubia rukou do roznych netypickych uhlov.
Peter, Ccc,Clas píší vše vyhodit,znovu a lépe. Podle mě není co dodat. Udělejte to znovu a lépe. Od vodoměrů dál v PPR a podle Vašich potřeb...
Ta první fotka je zajímavá. Je na ní husí krk do odpadu? A dole to zajímavé napojení pračky nebo čeho na PPR?
Ta poslední fotka, mazec! Ty rozdvojky to dorazily...
Čo sa týka odpadov,tak prerobiť.
Pre teplú vodu by som vymenil ten pozink od vodomeru,od steny si myslím,že to už je v nerezu,fotka skresľuje,tak nie je istota,to by som nechal.
Studenú vodu,tam by som vymenil tie pozinkové šrubenia,T-ečko a vsuvky za mosadzné,ostatné mi pridadá ako nerez.
Pokiaľ tam nie je nerezové potrubie,tak prerobiť všetko komplet.
To jsou ještě původní staré rozvody vody- jak teplé i studené. Teplá voda je v železe- vyměnit určitě - hrozí zanesení vodním kamenem a nebo proreznutí. Nenechávat to být. Když to chceš mít v pohodě a klidu- měnit vše - teplá i studená voda. Hned to napojit novými trubkami od měřáků ve stoupačce. Udělat vývody, kde budeš potřebovat napojení vody v kuchyni apod.
Ahoj, děkuji. Chceš říct, že v tom plastu (nebo co to je) je původní voda?
Proč to je v plastu? Všiml jsem si, že je tím svedená i voda k uzávěru napouštění WC, tipicky v paneláku u země.
Ony hlavní rozvody po budíky jsou v baráku ještě původní. Trochu se bojím, jestli se do toho bude chtít nějakýmu instalatérovi vrtat.
Cele to dejte pryc a udelejte vodu od vodomeru znova. Budete mit klid na dalsich 30 let. Tepla voda je jeste v pozinku a studena v cerne polysove trubce. Potrubi bych natahnul v PPR, cenove pristupne, minimum sroubovanych spoju, kazdy instalater s tim umi pracovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.