Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
dnes jsem našel při úklidu půdy takto napadený trám...
je poznat z fotky o co se jedná? čím ošetřit?
děkuji všem za tipy a zkušenosti.
Těžko soudit z fotografie ale i takto postižený trám nemusí být na výměnu, mám zkušenost že i takové trámy mohou být uvnitř ještě zdravé a pevné, sám jsem nějaké trámy při opravě měnil takže vím jak vypadaly na řezu, některé byly na povrchu skoro celé "roztřískované" ale světe div se, po demontáži a pořezu na palivo bylo zjištěno že jsou vlastně úplně v pořádku byl to jen povrch do hloubky několika milimetrů..., jistě je to případ od případu. Ještě by tazatel měl zkusit trámek pořádně prohmatat poklepat, tak zjistí zda-li je postižení jen povrchové nebo i víc do hloubky...
děkuji všem za reakce,
napadení je pouze povrchové, nejde to do hloubky. Ta "mikrovlnka" se mi líbí, určitě na to mrknu. Ale určitě bych to chtěl něčím ošetřit, ať už preventivně, nebo prostě jako reakci na toto napadení.
Je nějaký nástřik/nátěr, kterým bych mohl ošetřit?
děkuji
Promiňte, je to jen můj názor, ale podle fotografie to vypadá spíše na napadení červotočem. Uhnilý trám by byl tmavě hnědý a ne světlý. Pokud se po dloubnutí šroubovákem, špachtlí, sypal žluťounký prášek, je to červotoč. Hledejte drobounké dírky, popř. poklepem dutý zvuk, a jak doporučoval "ládis", vražte tam šroubovák a očistěte dřevo až na pevnou část. Na už napadené dřevo lze použít DERON-I (Moset). Nabízejí i přípravky na plísně a hniloby, ale není to zrovna laciný přípravek. Je-li napadení malého a ojedinělého rozsahu můžete chybějící hmotu nahradit doma vyrobeným tmelem z Nitrolaku a pilin. Na větší místa však ne, nenahradí pevné dřevo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.