Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysazení pokojových dveří

Od: ingjirimares® odpovědí: 12 změna:

Jsou mezipokojové dveře, které drhnou o podlahu a nejdou vysadit. Drží to tak fest, že se mi ničím nedopařilo křídlo nadzdvihnout. Pod křídlem není ani minimální mezera na vložení páčidla nebo klínu. Tak jak je dostat z pantů ven? Zárubeň je ocelová a panty napevno. Jak sundavají např. těžké ocelové dveře profíci?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Krumpáčem určitě ne. Ne, že by nešlo, asi šlo, ale radši se k této metodě zdržím komentáře.
Když se už opravdu neví kudy kam, tak je třeba pant namazat, aby šel lehce. Tedy trojku vrták, provrtat zeshora pant na křídle a stříknout olej,nebo něco podobného, třeba WD. Nejlepší, když začne olej vytékat že spoje. Pak jde vše lehčeji. I vysazení křídla.

hodnocení

2x
Posledne som to robil flexou. Akurát si rozmyslite, či obetujete časť pantov na dverách alebo na futre.
doplněno 13.05.21 22:34: Ak dvere idú otvoriť a na vysadenie nepomáha obvyklé hrubé násilie, napadli ma ešte nejaké možnosti.
Pod (zatvorené) dvere zasunúť namydlený plech. Pod plech veľmi pozvoľný klin - napr. naskladaný papier. Dvere násilím otvárať a po plechu hrnúť na klin, aby sa súčasne aspoň kúsok nadvihli. Stačí zdvih pár mm pre zasunutie vhodného páčidla...
Dvere otvoriť a pod rovnú časť dverného pantu vsunúť do štrbiny medzi drevom a zárubňovým pantom oceľovú pásovinu. Z jednej strany ju vypodložiť miestne dostupným materiálom. Z druhej strany páčiť - za pomoci páčidla, zdvihákom na auto, predlžovacou trubkou...
Do spodnej časti dverí vyseknúť dlátom 3 mm vysoký otvor, do ktorého páčidlo už dostanete. Ak drhnú, aj tak ich bude potrebné podrezať a otvor potom zmizne.
Okrem naolejovania môžu byť dvere skrútené do vrtule, prípadne samotné panty môžu byť vyosené od necitlivej rektifikácie so sekáčom a kladivom a na čapy budú šprajcnuté do boku. Môže pomôcť vyskúšať vysadzovanie pri rôznych uhloch otvorenia, prípadne ich ťahať hore za súčasného vyklania do strán. To ste už ale predpokladám vyskúšali.

asd1
hodnocení

2x

Chytneš dveře, táhneš nahoru a otvíráš - zavíráš tam- zpět, postupně vylezou nahoru...

Nebo pod stranu u pantu zatlučeš čepel nože a pak tam strčíš montpáku...

Flexou říznout panty je jasný ale pak budeš bez pantů :D

hodnocení

Po roce jsem se opět vrátil ke stejným dveřím, které se mi nepodařilo vysadit a dnes se to nějakým zázrakem povedlo, zhobloval jsem je, pak nasadil, ale nenamazal. Zjistil jsem, že drhnou ještě u zámku. Takže znovu sundat, ale opět to nešlo. Půl hodiny jsem bojoval, nadával dost sprostě *cert* ale nepomohlo to.*zed*. Zapojil jsem i nájemníka, který pod pantem pomáhal šroubovákem odtlačovat. Chybu jsem našel u vyviklaného spodního pantu, který to celé šprajcoval. Pak jsem to už namazal a jelo to jak po másle. Dveře zlehka nasadil a šlapou jako dřív. Takže nic zázračného jsem nepoužil jen heslo, když to nejde silou použij ještě větší sílu*dril*.

hodnocení

2x

Chytnout za kliky, a za stálého tlaku nahoru hýbat do stran, pokud je to možné. Poté nasadit podložky a trochu panty namazat.

ladis*
hodnocení

2x

"Jak sundavají např. těžké ocelové dveře profíci?"

Nejde křídlo dveří vyheverovat za kliku anebo pod panty?

Promazat panty je ale základ.

Nevíme kolik dveře váží ani kde je problém a zda je nutné dveře zachovat? Nové dveře stojí i pod 7 stovek...

hodnocení

0x

Úplně běžně se používá krumpáč, který se plochou stranou zasune pod otevřené dveře na straně pantů (pokud je problém, stačí jen trochu), dveře se podrží a na opačný konec krumpáče se šlápne. Jsou venku v momentě.

Cituji - "...drhnou o podlahu..." "Pod křídlem není ani minimální mezera na vložení páčidla nebo klínu..."

To byste musel mít hodně placatý krumpáč ;). Vrazit ho tam násilím by se asi tazateli taky moc nechtělo.

st
hodnocení

0x
Dobré může být pant namazat olejem ve sprey. Namaže se vzlínavostí. Stačí počkat, dveřima párkrát
zaviklat a zvednout je ven.

hodnocení

0x

Pomohlo by foto toho pantu.

111®
hodnocení

0x

když ty dveře drhnou, myslím si že to nebude u pantů, takže tam by něco jít podstčit jít mohlo, co se mazání týká navrtat pant z boku a pak mazat..

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud se dveřní křídlo na pantu otáčí,pak pant nemůže být zarezlý.Neznám takové dveře,které by se nedařilo během otáčení v pantu nadzvednout.Je to fyzikálně nemožná situace..Není ten pant nějak zajištěn?Dá se i uvolnit poklepem kladívkem a přitom zvedat.Když vyrobím z dubového,nebo bukového dřeva tenký klín,pak neexistuje ,abych dveře poklepem nenadzvedl.Musí se ale nasadit pod pantem,ne na konci křídla.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]