Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plot na hranici pozemku se bortí

Od: anda® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

neřešil jste tu prosím někdo podobný případ?

Sousedíme s obecním pozemkem. Pozemek je zapsaný jako umělé vodní koryto. Koryto není nijak udržované (například zasypané kamenným pohozem) a břehy nejsou nijak zpevněné. Kvůli tomu, že je koryto neopevněné a neudržované (krom občasného vysekání dřevin, které ale břeh naopak drží), tak se břehy bortí. Tím dochází k sesuvu plotu na hranici, (na konci pozemku je pak nebezpečím možné propadnutí dírami ve svaleném plotu do hloubky cca 5-6m) . Náš pozemek se celkově sesouvá a v rámci desítek let hrozí dle mého názoru i porušení statiky domu z důvodu sesuvu ( dům je sice cca 3 m od břehu, ale už nyní je zem kolem domu na první pohled svezená a na domě se objevují již teď v místech u břehu prasklinky).

Snažím se řešit s obcí, ale prý nejsou peníze. Podařilo se, aby zatrubnili a zasypali prvních cca 13 m. Zbytek prý dělat nehodlají. Nevíte někdo, co se s tím dá dělat? Selským rozumem bych řekla, že snad mají povinnost udržovat majatek tak, aby neznehodnocoval majetek jiným (tedy nesesouval se pozemek mně) a já si hlavně měla jak postavit plot na hranici pozemku. Koukala jsem na vodní zákon a pokud by tok byl přirozený, musela bych jeho koryto trpět. Toto je ale uměle vytvořené koryto. Nevíte nějaký paragraf, který bych mohla ještě zkusit uplatnit?

Plot na hranici pozemku se bortí
Plot na hranici pozemku se bortí #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladis*
hodnocení

0x

Vyzvat vlastníka nebo správce sousední nemovitosti (koryta), aby předcházel škodám.

Jelikož nevíme, co to je kde to je, těžko radit. To vypadá na nějaký náhon k fabrice? Tak vyčíslete škody... zatím na plotu... Kdo vybudoval ten plot? Váš předchůdce? Zjistěte na SÚ, zda k plotu něco mají...

Pozval bych na můj náklad geodeta, ať zcela přesně zaměří hranici pozemku a výšku, a po roce znova, pokud to ujede, konal bych.

hodnocení

děkuji za odpověď. Vlastníkem je obec. Tu jsem oficálně vyzvala k odstranění havarijního stavu pozemku, kdy dochází k sesuvům břehu a následně poškození movitého majetku (plotu) a nemovitého majetku.

Koryto je uměle vytvořené koryto toku. Tok je zde občasný, víceméně jen když prší, nebo taje sníh (svádí vodu z kopců z lesů a jsou do něj svedeny dešťové kanalizace desítek domů).

Odpověď obce je, že upraví prvních pár metrů, které zatrubní. Na zatrubnění koryta v celé délce podél plotu nejsou prý peníze. Zároveň dodali, že dle katastru je oplocení již na jejich pozemku a budou vyžadovat posunutí oplocení. Problém je, že i když plot posunu o ten cca 1m na svůj pozemek, tak ho nebude kde pořádně ukotvit, protože břeh se prostě sune.

Dm jsme koupili asi před 2 měsíci. Dle majitele i dle starosty (kterému jsem volala) se bude letos zatrubňovat tok po celé délce plotu. Nyní od obce i z projektové dokumentace vychází, že půjde jen o těch pár metrů.

V nákresu je červeneě náš plot.

Plot na hranici pozemku se bortí #3
Pokud je plot skutečně tam, kde jsou červený čáry, tak bude pravděpodobně na cizím pozemku.
Taktiež je otázka, či ho tam nepresťahovala tá voda?
ladis*

Takže vesnická svodnice?

Tak tvrďte, že váš plot přesunula na jejich pozemek toliko vodní eroze, a že když zatrubní a zasypou alespoň 2/3 trasy (anebo do vyznačeného místa) nejpozději do 1.10.2021, tak že jim to prominete a nebudete požadovat náhradu vzniklé škody, jako např. ale nejen náklady na výstavbu nového plotu, což bych si nechal nacenit od firmy (takový plot za sto tisíc nejmíň :))

Za tím účelem bych si opatřil plnou moc převodce s tím, že jsem oprávněn vymáhat jeho jménem k mému užitku minulé škody a to bych jim tam ve výzvě přiložil, aby viděli, že to myslím vážně :)) Případně bych to doložil dodatečně.

Za to nic nedáte a je to vlastně má dobrá vůle, že jim jejich liknavost prominete. A tím se vyhnete i povinnosti řešit potom plot, protože oni váš návrh pravděpodobně nesplní.

hodnocení

miso: Voda s tím asi trochu hnula. Jak moc, ukáže až zaměření.

ladis:

ano, vypadá to na svodnici. Teď při deštích je tu tedy brutální vodpád.

Problém je (ale naprosto je chápu a je to logické), že plot si očividně ukusuje část jejich pozemku. Oni to mají momentálně jako mantru. Mně tedy úplně vytáčí do nepříčetna, že se má začít v červnu a nikdo vlastně nic moc neví. Projektová dokumentace není a nebude.. prostě se prý uvidí, co se vlastně bude dělat, až se začne dělat *zed* Já jsem zvyklá z práce, že nastane-li jakákoliv vícepráce (pod kterou se to má schovat, protože zatrubnění bude součást opravy komunikace), tak i na tu samozřejmě musí být projektová dokumentace. Celkově teda jednají dost arogantně. Žádost o řešení plotu jsem zaslala oficiálně datovou schránkou. Včera na úřadě mi pán říká, že už mi tedy asi nemusí posílat žádnou písemnou odpověď, když mi to teď řekl. Přitom ze zákona ji poslat musí do 30 dní, že. Nějak na úřadě pravá ruka neví, co dělá ta levá

Za plot ani nic chtít nemohu. Je v totálně dezolátním stavu a bude mu tak 80 let. Původní majitel tu nechal koupené sloupky a laťky pod plachtou. Zatím tuhle část plotu nepředělávali, protože to nešlo a čekali na slíbené zasypání (dle koroze sloupků na to čekali nejmíň 15 let)

Zítra mám v plánu jít za starostou a požádat ho, zda mohu být přítomna u jejich zaměření hranice poezmku geodetem. Na katastr jsem poslala žádost o prošetření hranic. V několika článcích jsem našla, že sesuv půdy a ohrožení mého pozemku celkem efektivně umí řešit stavební úřad, kam to mám nahlásit. Tam netuším co a jak, snažím se tam dovolat. Kdybych věděla, že plot správně a fakt se sesunuje MŮJ pozemek, vámi navrhované řešení by bylo ideální.

asd1

Naopak plot se posunul a nahnul kvůli špatné (žádné) údržbě koryta - podelmetý vodou, odnos zeminy. A kvůli tomu se hýbou i základy baráku. Takže vlastníkovi hrozí náhrada škody klidně včetně sanace nejen plotu, ale i ujížděnícího pozemku včetně základu domu (desítky až stovky tisíc)

= souhlas s ladisemm navlíknout to že jim odpustíte škodu za špatnou úsržbu jejich koryta za zatrubnění a zasypání.

Nový plot bych po nich nechtěl, ale trval bych na tom že se posunul kvůli korytu.

ladis*

Nevíme, co přesně poslala datovkou. Pravda je, že povinnost stavět plot obec nemá v situaci, dokud neprokážete, že zavinila destrukci plotu.

Do nabídky bych dopsal k výše uvedenému, že pokud mi souhlasný příslib nápravy stavu (zatrubnění a zhutnění) doručí do mé datové schránky do 2. června, tak že ani nebudu kontaktovat stavební úřad s návrhem k prošetření.

Ústně bych se s nikým už do 2. června nebavil. Nebo si myslíte, že vás pozvou k zaměřování? Slibem nezarmoutíš, pak si to stejně udělají někdy o dva dny dřív když nebudete doma.

Ps: Proč by to oni měli, před zasypáním zaměřovat? Kdyby bylo nejhůř, tak by se to po dohodě dalo zasypat i svépomocí, obec by sehnala trubky a na zasypání by se vždycky něco našlo...

hodnocení

0x

Jediný paragraf, který můžete použít je svatá trpělivost. Neboť obec to řeší ale nemá peníze. Takže až je bude mít, provedou zatrubnění a zasypání, zhutnění. Pak můžete řešit svůj plot a posouvat sloupky tam, kam dle katastru patří.Dle mého názoru by měla obec zafinancovat alespoň částečně výstavbu nového plotu, pokud ho nemáte sami v dezolátním neudržovaném stavu. Asi by bylo proti dobrým mravům požadovat po obci 100% náhradu, když zůstatková cena oplocení je cca 1%. Jaká škoda tedy může vzniknout na plotu? Obec může argumentovat, že jste plot neudržovali a tím došlo k jeho rozpadu.Pokud by vznikla škoda na domě, museli by jste to prokázat např. posudkem experta v geotechnice, že eroze vzniklá rozplavováním zeminy způsobila sesuvy půdy a tím např. statickou poruchu domu. Ale to už je na soud. Zatím bych radil s obcí spolupracovat a osondovat, jestli by poskytli nějakou dotaci i na sesunutý plot. Ale nic bych od toho neočekával.

hodnocení

Snažila jsem se najít kolik by tak zatrubnění po celé délce stálo.Jedná se o cca 49m, obec chce dělat cca 15. Na účtě má dle zúčtování 30 milionů (jakože zas tak chudí nejsou). Zatrubnění má být v rámci opravy komunikace, která je na dotace. V dotacích na úřadě jsem pracovala a pokud podsoutěžili, tak vícepráce (tedy zatrubnění) by se daly proplatit dotací.

Já právě přemýšlela, kdyby natvrdo chtěli, ať ten plot posunu na hranici, co budu dělat. V tomto případě by se tam musely udělat asi nějaký 7m tyče, aby byly pod hloubkou plotu, aby to bylo vážně bezpečné. Nebo si plot posunout o 2m k sobě na pozemek a čekat, až za 20 let se půda zas sesune a zas si ho posunout.

Nový plot by asi měli zafinancovat, aspoň část (původní majitel to i tvrdil, že se bude dělat odhad plotu a část proplatí obec). Ale budou omílat, že kdyby plot stál tam kde má (dle katastru), tak by se nesesouval (zatím, to až za pár let). Kuny i laťky tu od původního majitele jsou. já bych po nich nic nechtěla. Jen ať to proboha zasypou a já si mám kde udělat pevný plot a nemusim se děsit, kdy mi do té 5m rokle plotem propadne batole.

Bohužel starosta mi před koupí domu do telefonu tvrdil, že se bude zatrubňovat po celé délce. Proto jsme do koupi šli, ten plot byl jinak největší mínus. Ale byli s původním majitelem kamarádi. Takže to vypadá, že prostě kecal. Písemně nic nemám. Jsem nepoučitelná.

Když bude obec dělat zatrubnění, měla by provést i zajištění svahu proti sesuvu, to je logické.Pokud to tak neudělá, nemůžete provést posunutí plotu, protože by to bylo v aktivní zóně sesuvu. Pokud to dobře chápu, udělají tu část co máte zamodřenou. Co máte pak zahradu, tak nikoliv. Co můžete pak pro bezpečnost dítěte provést, je přehradit pozemek od toho havarijního. Řekl bych na náklady obce. Protože oni udělají jen část - polovičaté řešení není 100% řešení problému. Problém přetrvává. Opět bych nejdříve jednal s obcí o nastínil kroky které vy musíte udělat, pokud oni nevyřeší problém na 100%. Zeptal bych se na dodělání, co pro to obec podnikne nebo už podniká. Možná písemně, nebo udělat zápis z místního šetření(ať je nějaký doklad pro případný soud)

hodnocení

Tak aktualizace. Třeba se to někomu bude do budoucna hodit.

Dnes jsem byla na úřadě, starosta milý a nazal mi med kolem pusy, jak se zatrubnění bude dělat po celé délce našeho pozemku. Odkázala jsem se na tajemníka, dle kterého má jít o max. 15 metrů. Ze starosty najednou vypadlo, že podél celého pozemku se to bude NĚKDY dělat. Ale teď v první etapě tedy těch 15m. Vzhledem k tomu, že zatrubnění těch 15m má končit betonovým čelem, tak předpokládám, že na zbylou část pozemku bych čekala dalších 30 let jako předchozí majitel. Řekla jsem starostovi, že kdyby mi tenkrát neřekl, že to bude podél celého pozemku, tak dům jinak nekoupím. Bezpečí dítěte je pro nás priorita. Řekla jsem mu, že to tedy budu muset řešit dál přes úřady. Prý klidně mohu poslat další žádost na obec.

Jdu tedy do boje, už toho mám plné zuby. Na stavebním úřadě mě odkázali na životko. Na životku mi poradili, že mám sepsat podnět k prošetření. Dnes tedy zasílám na podatelnu podnět k prošetření, že vlastník vodního díla poršuje vodní zákon v par. 59, kdy je povinen udržovat vodní dílo aby nedocházelo k ohrožení bezpečnosti osob či majetku. Dle paní z úřadu mohou vlastníkovi nařídit nápravu.

ads1- jenže v případě otáčení na posunutí koryta by to už bylo asi na znalecké posudky, případně soud, ne? Oni mají pořád jako největší eso v rukávu to, že ten plot je tedy v některých částech posunutý. Vždycky mohou argumentovat, že kdyby plot stál na hranici pozemku kde má, tak by k jeho posunutí nedošlo. Dokud nebudu mít přesné zaměření hranice, abych věděla, že aspoň kousek plotu je fakt kde má být a bortí se kvůli nim, tak jsem asi nahraná. K zaměření hranic mě prý pozvou. Tak aspoň něco.

ladis: poslala jsem žádost o řešení havarijního stavu pozemku, že se mi bortí pozemek, sesouvá na něm zemina a bortí plot. Nový plot jsem po nich nechtěla. Jen ať vyřeší, abych si ten nový plot měla kam postavit. Jinak zatrubnění po celé délce mi bylo přislíbeno...v budoucnu...někdy. Až budou peníze. K zaměření mě prý pozvou. Řešili jsme něco podobného u rodičů na chatě a jako majitelé sousedního pozemku byli obcí také přizvání k zaměření (snad aby se daly vznést námitky? ) Takže věřím, že mě opravdu pozvou. Zaměřovat by měla firma hlavně kvůli rekonstrukci vedlejší silnice. předpokládám, že to vezmou při jednom, když už tu bude geodet. Co jsem dnes pochopila, tak zároveň se zaměřením udělají zpřesnění hranic.

ingjirimares: logické by to bylo. Ale v plánu je, zatrubnit, postavit na konci zatrubnění betonové čelo a zbytek koryta prostě ponechat. Pak je právě otázka, zda mohou požadovat posunutí plotu. Resp. podle mě oni sou v právu požádat mě, abych plot odstanila z jejich pozemku. Na to nárok asi určitě mají. Nevím, zda mají povinnost řešit, zda si pak nový plot můžu nebo nemůžu kvůli sesuvu udělat o metr dál. Jestli ohou říct "tak si tam ten plot nedělejte,když to nejde". Tam jsem se ještě nedostala. Teoreticky bych mohla jít do protiútoku k vydržení pozemku (že tam ten plot stojí takle víc jak 10 let a užívali všichni ten pozemek v dobré víře, že je jejich). Ale to by šlo přes soud a to by se mi už nechtělo úplně. Aby mi obec přehradila pozemek na své náklady bude už asi úplně nereálné. Ale jako máme to jako další plán, že prostě když to neklapne, tak si holt budem musem ukousnout hodně pozemku a udělat plot kde to půjde. Co jiného zbyde, že..

asd1

Jde o základy domu aby neujely ke korytu. Koryto neudržované, sesouvá se až od domu, plot se posunul následkem sesuvu a ne že by vlastník zabral cizí pozemek

Plot musí respektovat hranici pozemku = posunout na hranici pozemku je samozřejmost. Zase z toho nedělej kovbojku, materiál máš, tak jde jen o to vykopat pár děr a zapíchnout to do nich.

Potřebuješ vyřešit sesouvání boku koryta v místě baráku, na to 15m trubka bohatě stačí. Na to je potřeba pár trubek a bagr.

Mmch. pokud jde o děcka, tak trubka je řádově nebezpečnější a lákavější než rygol s kopřivama, mříží na vstupu se klidně prořežou a hurá do tunelu *smich*

ladis*

Dnešní připitomělý děcka jezdí traktorem a řežou pilkou leta tak v GTA 5 :)) Navíc když tam bude plot, jak by se tam dostaly přes plot, to leda taky virtuálně.

Jinak nechápu co může být drahého na pár trubkách a bagru...

Já bych jim tu výzvu s nabîdkou dal písemně, ne aby mě pak po louvali stylem: kráva našimobec udala tam a tam a dostali jsme flastr, to bych fakt nechtěl :)

Jojo papírově pozvou vždy všechny dotčené vlastníky, aby byli z obliga. Ale někdy se dopis nepovede doručit žejo. Ale do datovky by se trefit mohli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]